Tilaa uutiskirje

Nelikymppisen miehen muistilista hyvinvointiin

Oman hyvinvoinnin kulmakivistä kannattaa pitää huolta. Liikunta, riittävä uni ja monipuolinen ruokavalio auttavat jaksamaan ja voimaan hyvin kiireenkin keskellä.

Monella nelikymppisellä arki alkaa olla aika vakiintunutta: työ rullaa omalla painollaan, pikkulapsiaika on takanapäin ja omia ystäviä on taas aikaa tavata enemmän. Nyt on hyvä hetki pohtia omia valintoja: teenkö sellaista työtä, jota haluan, voinko hyvin vai kaipaanko muutosta jollain elämänalueella? Omaa terveyttään voi vaalia pienilläkin teoilla – kokosimme vinkit kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin neljänkympin kynnyksellä.

1. Lisää liikuntaa!

Liikunnalla on monia hyviä terveysvaikutuksia: se esimerkiksi alentaa kohonnutta verenpainetta ja kolesterolia, tukee painonhallintaa, vahvistaa luustoa ja auttaa stressinhallinnassa. Liikunnasta on apua myös sydänsairauksien ja tyypin 2 diabeteksen ennaltaehkäisyssä.

Terveyshyötyjen saavuttamiseksi kehoa ei tarvitse virittää huippukuntoon, vaan pienelläkin liikunnan lisäämisellä on merkitystä. Jos et voi sitoutua tiettyihin harrastusaikoihin, liikuntaa voi lisätä pitkin päivää. Tee esimerkiksi työ- tai kauppareissut pyörällä tai hyppää bussista pois pari pysäkkiä aikaisemmin. Kulkekaa lapsen harrastusmatkat yhdessä pyörällä tai jos kuskaat lasta autolla treeneihin, käytä odotteluaika hyväksesi ja käy itse lenkillä harjoitusten aikana.

2. Hyvä uni lievittää stressiä

Uni on ihmisen hyvinvoinnin peruspilareita ja tärkeää palautumisen kannalta. Jos unta ei saa riittävästi tai uni ei ole laadukasta, se johtaa helposti pidemmällä aikavälillä uupumukseen. Unen puute on usein merkki stressistä.

Alkoholi rentouttaa ja voi auttaa saamaan unen päästä kiinni, mutta se huonontaa unen laatua. Jo toinen alkoholiannos voi heikentää yöunen palauttavaa vaikutusta ja siirtää syvän unen alkamista. Unta kannattaa arvostaa ja uni-valverytmin ylläpitämiseen panostaa: rauhoita pari tuntia ennen nukkumaanmenoa älypuhelimen käytöltä ja urheilulta, niin nukut paremmin.

3. Monipuolinen ruokavalio tukee terveyttä

Terveellisen ruokavalion ylläpitämisessä tai painonhallinnassa suurin kompastuskivi on usein ateriarytmi. Jos lounas tai välipala jää usein väliin, siitä voi tehdä itselleen kalenterimuistutuksen. Syö päivän aikana kunnollinen aamupala, lounas, välipala, iltaruoka ja tarvittaessa iltapala. Huolehdi, että joka aterialla on kasviksia sekä hyviä proteiineja, hiilihydraatteja ja rasvoja. Verenpaineen, verensokerin ja kolesterolin kannalta on tärkeää syödä tarpeeksi kuituja ja kasviksia sekä suosia kasviöljyjen kaltaisia pehmeitä rasvoja.

Laihdutuskuurien sijaan kannattaa keskittyä elämäntapojen pysyvään muuttamiseen. Muutosta ei synny, jos sille ei anneta aikaa ja voimavaroja.

4. Käy terveystarkastuksessa tai urologilla

Moni mies ei halua juuri puhua omaan terveyteensä liittyvistä asioista tai hakeudu mielellään lääkärin vastaanotolle. Käynnit urologilla ovat kuitenkin lisääntyneet selvästi esimerkiksi seksuaaliterveyteen liittyvissä asioissa.

Vaivoistaan vaikeneminen ja pakollistenkin terveystarkastusten välttely ei kuitenkaan kannata, sillä tarkastuksista voi olla korvaamaton apu. Terveystarkastuksesta saatujen vinkkien avulla oman hyvinvoinnin tärkeistä rakennuspalikoista on helpompi huolehtia. Lisäksi on hyvä pysyä kärryillä oman verenpaineen, verensokerin ja kolesterolin tasosta. Ne voi halutessaan mittauttaa ilman lähetettäkin.

Varaa aika urologille

Muita aiheeseen liittyviä

Painonhallinta elämäntavaksi
Naisen terveys

Haluaisitko pudottaa painoasi? Ennen kuin ryhdyt äkillisiin muutoksiin ruokavaliossasi, pysähdy hetkeksi miettimään omaa hyvinvointiasi laajemmin.

Vatsa-aortan pullistumassa saattaa piillä välitön hengenvaara
Miehen terveys

Vatsa-aortan pullistuma on salakavala tauti, joka kehittyy pikkuhiljaa. Pahimmillaan pullistuma voi johtaa vatsa-aortan repeämiseen, aiheuttaen äkillisen ja hengenvaarallisen tilan.

Mikä tuo miehen lääkäriin?
Miehen terveys

Terveystalo selvitti miesten yleisimmät lääkärikäyntien syyt. Alle nelikymppisillä kärkisijoilla ovat polvivammat ja selkäkipu, mutta korkea verenpaine yleistyy jo 40 vuotta täyttäneillä.

Elämäntaparemontin aika?
Miehen terveys

Keski-iän kynnyksellä eletty elämä alkaa näkyä ja tuntua myös kehossa. Miehillä vatsa saattaa kasvaa, kolesteroliarvot kohota ja erektio oikutella.

Varaa aika
Verkkoajanvaraus 0900 30 000*

Yhteystiedot
Jaakonkatu 3 A, 6.krs
00100 Helsinki

Vaihde: 030 633 11
Asiakaspalvelu: 0900 30 000*
Sähköpostit: etunimi.sukunimi@terveystalo.com

Lataa sovellus

*Puhelun hinta on 8,35 snt/puhelu + 19,33 snt/min + mpm / pvm. Jonotus on maksullista.

Terveystalolla on Labquality Qualificationin ISO 9001 -laatusertifikaatti - Klikkaa saadaksesi lisätietoa

Suomalaisen työn liiton jäsen

Suomalaista palvelua

Suosikit

Tervetuloa Oma Terveys -palveluun!

Oma Terveys -palvelun kautta näet tulevia hoitotapahtumiasi ja aikaisempiin käynteihisi liittyviä tietoja. Etusivulla esitetään tiedoistasi kooste - lisää tietoja löydät muista osioista.

 

Kehitämme sivustoa jatkuvasti - anna palautetta ja vaikuta.

Valitse sinua kiinnostavat aiheet

Hyvinvoinnin seuranta ja laboratoriotutkimukset

Kehon hyvinvointi ja liikkuvuuden ylläpitäminen

Lapsen terveys

Miehen terveys

Mielen hyvinvointi

Naisten terveys

Ravitsemus

Seniorin terveys

Suun terveys

Uni

Terveystalo toimii yli sadan urheiluseuran yhteistyökumppanina. Valitse seura, johon itse tai perheenjäsenesi kuuluvat.