Artikkelit

Psykologi, psykoterapeutti, psykiatri – kenen puoleen kääntyä?

Mielenterveyden koulutetut ammattilaisemme auttavat, kun uupumus, masennus tai ahdistus haittaavat arkeasi. Älä jää murheidesi ja pohdintojesi kanssa yksin, vaan hae apua ajoissa: kannattaa keventää kuormaa sitä mukaa kun sitä kertyy.

Ihmisen mielen hyvinvoinnin kannalta on eri asia, haluaako hän tukea vai tarvitseeko hoitoa, jota voi antaa vain koulutettu terveydenhuollon ammattilainen. Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira merkitsee hyväksyttävän koulutuksen suorittaneen henkilön terveydenhuollon ammattihenkilöiden keskusrekisteriin, josta pätevyyden voi tarkistaa.

– Jos olet masentunut, ahdistunut, uupunut tai uneton, sinun tulee saada terveydenhuollon ammattilaisen apua. Pelkkä auttajan hyvä tahto ei riitä, vaan hänellä pitää olla koulutusta, tietoa ja osaamista, johtava psykologimme Tuija Turunen sanoo.

Hoidon vaikuttavuuden kannalta on oleellista, että asiakkaan ja psykologin tai psykoterapeutin kemiat kohtaavat.

– Oikean asiantuntijan luona tunnet olosi turvalliseksi ja sinun on helppoa puhua omasta tilanteestasi. Hän auttaa sinua asettamaan ajatuksesi mittasuhteisiin, ja hänen kanssaan voit peilata tunteitasi sekä etsiä ja vahvistaa voimavarojasi, sanoo Turunen.

Mielenterveyden ammattilaisemme

Psykologi on korkeakoulutettu ihmisen elämänmittaisen kasvun, kehityksen ja mielenterveyden ammattilainen. Ihmisen mielen ja käyttäytymisen asiantuntijana psykologi voi olla erikoistunut esimerkiksi lasten tai nuorten psykologiaan, työelämän kysymyksiin tai vaikkapa kriisi-, urheilu- tai kipupsykologiaan. Neuropsykologi puolestaan on erikoistunut tutkimaan, hoitamaan ja kuntouttamaan esimerkiksi puheen, muistin tai havaintojen häiriöitä. Osa psykologeistamme tekee myös psykologisia tutkimuksia, joiden avulla voidaan selvittää esimerkiksi oppimiseen tai työkykykyyn vaikuttavia haasteita ja vahvuuksia.

Psykoterapeutti on koulutettu mielenterveyden hoidon ammattilainen, jolle terveydenhuollon valvontaviranomainen on myöntänyt luvan käyttää psykoterapeutin ammattinimikettä. Vain psykoterapeutti voi siis antaa psykoterapiaa. Peruskoulutukseltaan psykoterapeutti on yleisimmin psykologi, lääkäri tai sairaanhoitaja. Psykoterapeutti auttaa sinua ymmärtämään, selventämään ja käsittelemään omia ajatuksiasi, tunteitasi ja kuormittavia elämänkokemuksiasi. Psykoterapeutin vastaanotolla käydään yleensä erikseen sovitun pituisena käyntien sarjana, joka voi vaihdella muutamasta kerrasta aina vuosien pituiseen kuntoutusterapiaan. Psykoterapiaan voit hakeutua joko yksin tai yhdessä kumppanisi tai perheesi kanssa. Tutustu psykologian ja psykoterapian palveluihimme.

Psykiatri on psykiatrian erikoislääkäri, joka on erikoistunut mielenterveyden häiriöihin ja niiden hoitoon. Hänen vastaanotolleen voit varata ajan silloin, kun tarvitset lääkärin arviota tai hoitoa. Lääkäri tekee kokonaisvaltaisen kartoituksen, johon voi liittyä laboratoriokokeita ja muita tutkimuksia. Hän on myös lääkehoidon asiantuntija ja suunnittelee sinulle yksilöllisen hoidon työ- ja toimintakykysi kohentamiseksi. Hän myös arvioi mahdollisen kuntoutuspsykoterapian tarpeen ja kirjoittaa sitä varten tarvittavat lausunnot. Psykiatri voi olla kouluttautunut myös psykoterapeutiksi. Tutustu psykiatrian palveluihimme.

Tutustu mielen hyvinvoinnin palveluihimme

Lue myös:

Suosikit

Tervetuloa Oma Terveys -palveluun!

Oma Terveys -palvelun kautta näet tulevia hoitotapahtumiasi ja aikaisempiin käynteihisi liittyviä tietoja. Etusivulla esitetään tiedoistasi kooste - lisää tietoja löydät muista osioista.

 

Kehitämme sivustoa jatkuvasti - anna palautetta ja vaikuta.

Valitse sinua kiinnostavat aiheet

Lapsen terveys

Liikkujan terveys

Miehen terveys

Naisten terveys

Senioirin terveys

Terveystalo toimii yli sadan urheiluseuran yhteistyökumppanina. Valitse seura, johon itse tai perheenjäsenesi kuuluvat.