Artikkelit

Kuinka nauttia kesästä ilman lomaa?

Suloisina suvipäivinä suurin osa suomalaisista nautiskelee leppoisista lomapäivistä mökkeillen tai matkaillen. Kesäloma palauttaa ja virkistää, mutta entä jos koko kesä kuluukin töissä? Asiantuntijamme kertovat, kuinka saada kesästä kaikki irti, vaikka viettäisikin päivät työpaikalla.

Kun kesäkuukaudet kuluvat työnteon merkeissä, voi kalenterin katsominen turhauttaa. Kesä ei kuitenkaan ole pilalla, vaikka lomaa ei tänä kesänä olisikaan. Työterveyspsykologimme Annamari Heikkilä ja Ava Numminen-Päiväläinen muistuttavat kesällä työskentelyyn liittyvän monia hyviä puolia:

– Kesä on itse asiassa loistavaa aikaa olla töissä! Sähköpostia tulee silloin vähemmän ja työntekoon voi keskittyä rauhassa. Työskentely omassa rytmissä ilman jatkuvasti vilkkuvaa puhelinta ja kilahtelevaa sähköpostia tuo ripauksen luksusta arjen keskelle. Keskittyminen saattaa helpottua, kun töitä voi tehdä omassa rauhassa ilman keskeytyksiä.

Palaudu töistä luonnossa liikkuen

Kesällä kannattaa sulkea iltaisin läppäri ja irrottautua töistä tietoisesti. Suuntaa työpäivän jälkeen ulkoilemaan, sillä luonto on paras paikka palautua töistä.

– Luonnossa liikkuminen rauhoittaa hermostoa ja palauttaa tehokkaasti. Lenkkipoluilla, metsissä ja veden äärellä riittää ihasteltavaa, kun luonto elää jatkuvasti. Kesällä pieni sadekaan ei haittaa – kesä kuivaa, minkä kastelee, Numminen-Päiväläinen muistuttaa.

Töiden lomaan kannattaa järjestellä vapaita hetkiä mahdollisuuksien mukaan. Aamu-uinti ennen työpäivää tai iltapäiväkahvit torilla tuovat lomatunnelmaa keskelle arkea. Jos vain mahdollista, yksi lyhyempi työpäivä vapauttaa lisää aikaa kesäpuuhista nauttimiseen.

Varsinkaan, jos lomaa ei ole lainkaan, kannattaa palautumisesta huolehtia myös työpäivän aikana. Pidä riittävästi pausseja ja lähde pidemmälle lounastauolle, jos se vain suinkin on mahdollista. Kesällä arjesta nauttiminen voi olla helpompaa kuin keskitalvella. Siitä kannattaa ottaa ilo irti, sillä arki on elämän suola.

Älä jätä lomailua kokonaan väliin

Palautumisesta pitäisi huolehtia ympäri vuoden, eikä pelkästään lomalla. Siitä huolimatta on aika ajoin hyvä lomailla, sillä se auttaa tutkitusti irrottautumaan työstä ja palautumaan. Pidemmän lomapätkän ei kuitenkaan tarvitse ajoittua kesään: moni pitää mielellään lomaa talven pimeinä kuukausina.

– On hyvä varmistaa, ettei töitä tee putkeen liian pitkään. Laiskottelu tekee hyvää luovuudelle, oppimiselle ja ongelmanratkaisukyvylle, eikä lomailua kannata jättää kokonaan väliin. Minilomakin kannattaa – pidennetyt viikonloput pitkin vuotta auttavat palautumaan paremmin, Heikkilä vinkkaa.

Näin nautit kesästä myös ilman lomaa:

 1. Hyödynnä valoisat kesäillat ja nauti luonnosta.
  Tapaa ystäviä töiden jälkeen, vietä aikaa luonnossa liikkuen ja kokeile kesäisiä urheilulajeja. Valoisina iltoina ehtii tehdä monia samoja asioita kuin lomallakin.

 2. Pidä taukoja keskellä päivää.
  Jos se on töiden puolesta mahdollista, pidä pitkä lounastauko terassilla tai lähipuistossa. Poikkea torille maistelemaan mansikoita tai syö eväät ulkona työmaan seinustalla.

 3. Iloitse siitä, että töissä on rauhallisempaa.
  Kun miltei koko Suomi lomailee, saa töihin keskittyä omassa rauhassa ja oman työn kehittämiselle jää enemmän aikaa.

 4. Vältä ylitöitä.
  Aina se ei ole mahdollista, mutta jos suinkin onnistuu, vähennä työt minimiin ja nauti vapaa-ajasta.

Jos sinulla on työssäjaksamiseen liittyviä huolia ja kaipaat asiantuntijan apua, voit varata ajan psykologin vastaanotolle. Työterveyspsykologi on erikoistunut työn psyykkisiin ja sosiaalisiin vaatimuksiin. Työterveyspsykologin vastaanotolla käsitellään työkykyyn ja työhyvinvointiin liittyviä kysymyksiä, esimerkiksi stressiä ja työssä jaksamista.

Varaa aika työterveyspsykologille

Lue myös:

Suosikit

Tervetuloa Oma Terveys -palveluun!

Oma Terveys -palvelun kautta näet tulevia hoitotapahtumiasi ja aikaisempiin käynteihisi liittyviä tietoja. Etusivulla esitetään tiedoistasi kooste - lisää tietoja löydät muista osioista.

 

Kehitämme sivustoa jatkuvasti - anna palautetta ja vaikuta.

Valitse sinua kiinnostavat aiheet

Lapsen terveys

Liikkujan terveys

Miehen terveys

Naisten terveys

Senioirin terveys

Terveystalo toimii yli sadan urheiluseuran yhteistyökumppanina. Valitse seura, johon itse tai perheenjäsenesi kuuluvat.