Artikkelit

Itsemyötätunto on sallittua ja tarpeellista – viisi vinkkiä rennompaan arkeen

Joskus vaadimme itse itseltämme enemmän kuin pitäisi. Ole itsellesi armollinen ja opettele itsemyötätuntoa – psykologimme Aino Kohtalan neuvoilla onnistut!

1. Hiljennä sisäinen kriitikkosi

Monella meistä on ankara sisäinen kriitikko, joka kommentoi ikävästi omia epäonnistumisiamme. Jos puhuisimme omille ystävillemme samalla tavalla kuin itsellemme, olisimme pian yksin.

Älä käytä aikaa itsesi sättimiseen, sillä silloin jätät itsellesi tärkeitä asioita tekemättä. Älä suotta tuhlaa energiaa sen miettimiseen oletko riittävän hyvä tai huono, tai epäonnistutko vai et.

Itsemyötätunto auttaa hankalissakin tilanteissa suhtautumaan myös kielteisiin tunteisiin ja ajatuksiin lempeän ymmärtävästi. Voit kysyä itseltäsi, auttaako sättiminen ja armottomuus kulkemaan kohti sinulle merkityksellistä elämää.

Seuraavan kerran, kun myöhästyt, mokaat tai möläytät, sano itsellesi juuri ne sanat, jotka sanoisit samassa tilanteessa parhaalle ystävällesi.

2. Päihitä mielen vastalauseet ovelasti

Tänään on hyvä päivä -mantrojen hokeminen ja positiivinen minäpuhe saa tutkimusten mukaan olomme jopa aiempaa huonommaksi. Sanat nimittäin herkästi laukaisevat sisäisen kriitikkomme taistelemaan vastaan. Jos sanot itsellesi Olet huipputyyppi, mieli nostaakin vastaan ajatuksen Olet epäonnistuja.

Pian joudutkin hokemaan itsellesi enemmän ja enemmän positiivista, jotta kielteinen ajatus jää niiden alle.
Itsemyötätuntoa kannattaakin lähestyä pienin askelin. Hankalassa tilanteessa pysähdy hetkeksi ja huomioi, että nyt on hankalaa, nyt tuntuu pahalta. Muistuta itseäsi, ettet ole yksin kokemustesi kanssa – joku muukin kokee joskus aivan vastaavaa kuin sinä.

3. Vahvista omia rajojasi

Se vahvistuu, mitä vahvistetaan, ja kun hellitämme hiukan, saammekin enemmän aikaan. Mieti, missä omat hyvinvoinnin rajasi menevät esimerkiksi töiden suhteen. Kun saat pidettyä rajoista kiinni ja tehtyä töitä juuri sopivasti, huomioi se ja arvosta onnistumistasi.

Sano itsellesi vaikka, että olipa hyvä, kun osasin lopettaa tämän homman nyt. Olipa hyvä, etten tarkistanut ja hinkannut tätä ohjetta vielä kolmatta kertaa.

4. Tehosta ajatuksiasi lempeällä kosketuksella

Itselleen positiivisesti puhuminen, kehupalaute ja kannustaminen voi olla varsinkin meille suomalaisille aluksi hankalaa. Lempeä kosketus voikin olla helpompi vastaanottaa kuin sanat.

Laita käsi rauhoittavasti sydämesi päälle tai olkapäälle, tee itsellesi pieni päänsilitys tai muu lempeä, sanaton ele. Kosketa itseäsi myötätuntoisesti kuin pinteessä olevaa ystävääsi.

5. Anna ammattilaisen auttaa eteenpäin

Joskus asiat avautuvat paremmin lukemalla. Terveystalon työterveyspsykologi Ronnie Grandell on kirjoittanut kiinnostavat ja käytännönläheiset kirjat Itsemyötätunto ja Irti itsekritiikistä: Löydä terve suhde itseesi.
Jos suorittamisen lopettaminen, itsemyötätunnon ja armollisuuden opettelu on hankalaa omin neuvoin, ota avuksi ja sparraajaksi mielenterveyden ammattilainen. Hänen kanssaan on helpompi miettiä vaikeita tunteita ja saada uusia näkökulmia.

Kun asioit ammattilaisen luona matalalla kynnyksellä, asiat eivät ehkä vaadi kuin muutamia tapaamisia jäsentyäkseen. Asiantuntijan palaute auttaa myös arvioimaan, kannattaako vielä edetä samaan tyyliin vai kokeilla jotain uutta.

Tarvitsetko apua? Anna ammattilaisen auttaa eteenpäin.

Varaa aika psykologin vastaanotolle

Lue myös:

Suosikit

Tervetuloa Oma Terveys -palveluun!

Oma Terveys -palvelun kautta näet tulevia hoitotapahtumiasi ja aikaisempiin käynteihisi liittyviä tietoja. Etusivulla esitetään tiedoistasi kooste - lisää tietoja löydät muista osioista.

 

Kehitämme sivustoa jatkuvasti - anna palautetta ja vaikuta.

Valitse sinua kiinnostavat aiheet

Lapsen terveys

Liikkujan terveys

Miehen terveys

Naisten terveys

Senioirin terveys

Terveystalo toimii yli sadan urheiluseuran yhteistyökumppanina. Valitse seura, johon itse tai perheenjäsenesi kuuluvat.