Artikkelit

Mistä apua lomavaivaan?

Naisen terveys, Miehen terveys, Seniorin terveys

Tarkista matkailijan muistilistasta, mitä terveysasioista pitää lomaillessa tietää!

1. Tarkista rokotteet hyvissä ajoin ennen matkaa.

Erityisesti eksoottisiin kohteisiin matkustaessa huomioi hyvissä ajoin, että jotkin rokotteet otetaan useamman rokotteen sarjoina ja suojan kehittyminen voi viedä viikkoja. Tarkista 4–6 viikkoa ennen matkaa rokotuskortistasi tai omalta terveysasemaltasi, milloin olet saanut rokotteet tai tehosteet yleisimmistä rokotteista. Jäykkäkouristus- ja kurkkumätätehosterokotteet tulee uusia aina 20 vuoden välein. Kun tätä perusrokotesuojaa täydentää maksatulehdukselta suojaavalla hepatiittirokotteella, pärjää jo aika monessa kohteessa. Punkit ovat yleistyneet sekä kotimaassa että lähialueilla – punkkirokote suojaa punkkien levittämältä puutiaisaivokuumeelta. 

Yksilöllinen rokotusohjelma kannattaa kuitenkin tehdä aina terveydenhoidon ammattilaisen kanssa. Ellet ole varma rokotuksesi voimassaolosta, on parempi ottaa tehosterokote kuin jättää se ottamatta.

2. Pakkaa mukaan lääkkeet ja niiden reseptit.

Säännöllisesti käyttämäsi lääkkeet kannattaa aina pakata matkalle lähtiessä käsimatkatavaroihin. Ota varmuuden vuoksi niitä mukaan enemmän kuin matkan aikana tarvitsisit. Muista myös pakata mukaan selvitykset resepteistäsi, jotta voit tarvittaessa todistaa tullissa, että sinulla on oikeus kuljettaa henkilökohtaisia reseptilääkkeitä mukanasi. Selvityksen saat Terveystalosta, apteekista tai tulostettua Omakanta.fi-palvelusta. Jos olet raskaana, saatat tarvita lentämistä varten lääkärintodistuksen. Varmista, mistä raskausviikosta alkaen lentoyhtiösi tahtoo todistuksen, ja varaa tarvittaessa aika yleislääkäriltä sen saamiseksi. Todistus tulee tavallisesti lähettää lentoyhtiölle etukäteen sähköisesti, mutta se kannattaa ottaa varmuuden vuoksi mukaan myös printattuna.

3. Ota matkalle mukaan ensiaputarvikkeet äkillisen tapaturman tai sairauden varalta.

Matkailijan ensiapulaukkuun kannattaa laittaa lääkkeitä, laastareita ja sidetarpeita. Ota mukaan ainakin särky-, allergia- ja kuumelääkettä sekä turistiripulin hoitoon soveltuvaa lääkettä. Vältä hiilitabletteja, sillä ne estävät muita lääkkeitä imeytymästä elimistöön. Hyönteisen puremien aiheuttamaa kutinaa lievittävä kortisonivoide, kyypakkaus, hyönteis- ja punkkikarkote sekä punkkipinsetit ovat hyvä lisä matka-apteekkiin. 
Lue myös: Kesäapteekki kuntoon

4. Huolehdi hyvästä hygieniasta matkan aikana.

Turistiripuli on yleisin matkailuun liittyvä terveysongelma. Jo matkakohteen erilainen bakteeri- ja viruskanta voi riittää aiheuttamaan turistiripulin. Pese siksi kädet etenkin ennen ruokailuja ja aina vessassa käynnin jälkeen. Myös alkoholipitoinen käsihuuhde auttaa vatsavaivojen ennaltaehkäisyssä. Kiinnitä lisäksi huomiota ruoan käsittelyyn: syö vain kypsennettyä lihaa ja kalaa, vältä pitkään tarjolla seisseitä ruokia ja huuhtele hedelmät ja vihannekset. Vältä kuitenkin vesijohtoveden käyttöä! Pohjoismaissa on turvallista juoda hanavettä, mutta muualla matkaillessa kannattaa valita pullovesi. Vaikka esimerkiksi Etelä-Euroopassa hanavesi ei ole likaista, vedessä on kuitenkin eri bakteerikanta kuin Suomessa.

5. Etävastaanotolle pääset mistä päin maailmaa tahansa.

Etävastaanoton kautta pääset lääkärin pakeille nopeasti ja luotettavasti, olit sitten Kuusamossa tai Kuala Lumpurissa. Terveystalon chat- ja videovastaanotto toimii myös ulkomailla vuorokauden ympäri. Chatissa ja videolla palvelu on samanlaista kuin tavallisellakin vastaanotolla, ja etälääkäri osaa myös ohjata jatkotutkimuksiin tarvittaessa. EU-maissa etävastaanoton kautta saa myös tarvittaessa EU-reseptin. Monet matkavakuutukset kattavat lääkärikäynnit etävastaanotolla – tarkista vakuutusehtosi! Jos matkailet Suomessa, Terveystalon valtakunnallinen verkosto palvelee sinua lomallakin missä päin maata tahansa.

6. Testaa tartunta kotioloissa.

Jos epäilet saaneesi salmonellan tai sukupuolitaudin, voit tilata näytteenottovälineet Oma Terveys -palvelun kautta ja antaa näytteet oman kotisi rauhassa. Sukupuolitaudeista kotinäytteenä voidaan testata tippuri ja klamydia.
Lue myös: Näytteenottovälineet kotiin

Varaa aika videovastaanotolle

Muita aiheeseen liittyviä

Älä anna kolean sään viedä lomafiilistä
12.7.2019 Naisen terveys

Kesäloma on monelle vuoden kohokohta ja siihen ladataan paljon odotuksia. Tänä vuonna heinäkuu on alkanut poikkeuksellisen koleana. Miten suhtautua, kun helle ei helli ja lomapäivät tuntuvat valuvan hukkaan? Psykologimme kehottaa suhtautumaan lomasuunnitelmiin joustavasti.

Kesä herättää seksihalut
8.7.2019 Naisen terveys

Kesä vaikuttaa suomalaisten petipuuhiin virkistävästi. Vaikka seksi voi lomalla olla vapaampaa, on turvallisuus hyvä pitää mielessä myös kesäillan huumassa.

Ruokarytmi rempallaan? Ravitsemusterapeutti katkaisee napostelukierteen
5.7.2019 Naisen terveys

Syöminen tuottaa monelle päänvaivaa, sillä etenkin arjen pyörteissä terveellisyys jää helposti kiireen ja mielitekojen jalkoihin. Ravitsemusterapeuttimme Mikko Rinta kehottaa kiinnittämään huomiota erityisesti omaan ateriarytmiin.

Pitäisikö vanhempien ottaa nuorista mallia alkoholin käytössä?
5.7.2019 Naisen terveys

Suomalaisten alkoholin käyttö lisääntyy kesälomakaudella, ja kohtuukäytön rajat saattavat ylittyä huomaamatta. Päihdelääketieteen erikoislääkärimme kummeksuu vanhempien pyrkimyksiä tehdä lapsistaan alkoholin kohtuukäyttäjiä.

Suosikit

Tervetuloa Oma Terveys -palveluun!

Oma Terveys -palvelun kautta näet tulevia hoitotapahtumiasi ja aikaisempiin käynteihisi liittyviä tietoja. Etusivulla esitetään tiedoistasi kooste - lisää tietoja löydät muista osioista.

 

Kehitämme sivustoa jatkuvasti - anna palautetta ja vaikuta.

Valitse sinua kiinnostavat aiheet

Lapsen terveys

Liikkujan terveys

Miehen terveys

Naisten terveys

Senioirin terveys

Terveystalo toimii yli sadan urheiluseuran yhteistyökumppanina. Valitse seura, johon itse tai perheenjäsenesi kuuluvat.