Vaihdevuodet eli menopaussi – tunnista moninaiset oireet

2.4.2024

Vaihdevuodet tarkoittavat naisen hedelmällisyyden hiipumista ja kuukautisten loppumista. Vaihdevuodet ja vaihdevuosioireet vaikuttavat naisen elämään monin tavoin, mutta osaavalla hoidolla ja tuella voidaan lievittää oireita ja parantaa elämänlaatua merkittävästi. Tässä tietopaketissa syvennytään vaihdevuosioireiden kirjoon ja tutustutaan erilaisiin hoitovaihtoehtoihin.

Vaihdevuosioireiden hoitoon perehtyneet gynekologimme ovat tukenasi läpi vaihdevuosien. Vaikeitakin oireita voidaan hoitaa tehokkaasti. Jos vaihdevuosioireet haittaavat arkeasi, kannattaa hakeutua vaihdevuosiin perehtyneen gynekologin vastaanotolle.

Sisällysluettelo

Vaihdevuodet lyhyesti

  • Vaihdevuodet on ajanjakso, jolloin munasarjojen hormonituotanto vähenee ja lopulta loppuu. Hormonitoiminnan väheneminen aiheuttaa osalle naisista vaihdevuosioireita, joiden laatu ja kesto vaihtelevat yksilöllisesti.
  • Menopaussilla tarkoitetaan myös vaihdevuosia, mutta tarkasti ottaen se tarkoittaa viimeisiä luonnollisesti tulleita kuukautisia. Kuukautisten katsotaan loppuneen, kun ne ovat olleet pois yli vuoden. Suomalaisnaisten menopaussi tulee keskimäärin 51-vuotiaana.
  • Vaihdevuodet vaikuttavat naisen elämään monin tavoin, mutta osaavalla hoidolla ja tuella voidaan lievittää oireita ja parantaa elämänlaatua merkittävästi.
  • Vaihdevuosioireita voidaan helpottaa elintapoja parantamalla ja lääkehoidolla. Gynekologi auttaa löytämään juuri sinulle sopivan hoitomuodon.

Vaihdevuosioireet

Vaihdevuosioireet johtuvat munasarjojen estrogeenituotannon vähenemisestä ja loppumisesta. Yksi näkyvä merkki vaihdevuosista on kuukautisten epäsäännöllistyminen ja loppuminen. Muita hyvin tunnettuja vaihdevuosioireita ovat kuumat aallot ja emättimen limakalvojen kuivuminen. Monimuotoiseen oirekuvaan kuuluu näiden lisäksi liuta fyysisiä ja psyykkisiä oireita, joita ei välttämättä heti osaisi yhdistää vaihdevuosiin. Suurin osa oireista on sellaisia, että ne voivat liittyä muuhunkin kuin vaihdevuosiin, mutta vaihdevuodet lisäävät oiretta.

Vaihdevuosioireita ovat:

Osa naisista selviää vaihdevuosista lievin tai jopa olemattomin oirein, kun taas osalla oireet voivat olla hyvinkin häiritseviä. Tavallisesti vaihdevuosioireet kestävät 5–7 vuotta, mutta niiden jatkuminen jopa vuosikymmeniä on mahdollista.

On tärkeää muistaa, että vaihdevuosioireita voidaan hoitaa ja lievittää tehokkaasti. Jos oireet häiritsevät normaalia elämää, kannattaa hakeutua vaihdevuosiin perehtyneen gynekologin vastaanotolle. Gynekologi auttaa löytämään sopivan hoitomuodon helpottamaan oireita.

Kuumat aallot ja hikoilu

Kuumat aallot ja hikoilupuuskat ovat vaihdevuosien tavallisimpia oireita. Jopa 70–80 % naisista kokee kuumia aaltoja vaihdevuosien aikana. Kuumat aallot voivat tuntua epämukavilta, häiritä unta ja hankaloittaa normaalia elämää.

Kuumat aallot tuntuvat etenkin ylävartalossa, niskassa, kasvoissa ja rintakehässä voimakkaina lämpöryöppyinä ja hikoilupuuskina. Lämmön haituessa voi tuntua palelua ja iho saattaa tuntua nihkeältä. Monesti kuumiin aaltoihin liittyy myös kasvojen punoitus ja sydämen tykyttely.

Kuumia aaltoja voi esiintyä yllättäen päivällä tai yöllä, ja ne voivat kestää muutamasta sekunnista muutamaan minuuttiin. Toiset saavat kuumia aaltoja vain harvoin, mutta toiset ovat alttiimpia lämpötilavaihteluille, jolloin he voivat kärsiä kuumista aalloista useamman kerran päivässä vuosien ajan.

Emättimen limakalvojen kuivuus

Estrogeenituotannon loppuminen aiheuttaa emättimen limakalvon ohenemista ja kuivumista, jonka seurauksena emättimessä voi tuntua kirvelyä, kutinaa ja arkuutta. Tyypillisiä oireita ovat pienet haavaumat, yhdyntäkipu ja lisääntynyt valkovuoto. Myös virtsaamisvaivat, kuten tiheävirtsaisuus ja virtsankarkailu, voivat johtua limakalvojen kuivuudesta. Lisäksi toistuvien emätintulehdusten ja virtsatietulehdusten mahdollisuus kasvaa.

Tehokas hoito oireisiin on paikallisesti emättimeen käytettävä estrogeenivalmiste. Näitä valmisteita myydään apteekissa ilman reseptiä. Valmisteet ovat turvallisia käyttää, eivätkä ne lisää esimerkiksi rintasyöpäriskiä.

Unihäiriöt ja väsymys

Unihäiriöt ja niistä johtuva väsymys ovat tavallisia vaihdevuosioireita. Unihäiriöt voivat ilmetä nukahtamisvaikeutena, katkonaisena unena tai liian aikaisena heräämisenä. Ongelmat voivat liittyä yölliseen hikoiluun ja kuumiin aaltoihin tai esiintyä ilman muita vaihdevuosioireita. Unihäiriöt voivat heikentää merkittävästi päivittäistä toimintakykyä, aiheuttaa väsymystä ja ärtyneisyyttä sekä vaikuttaa mielialaan ja kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin.

Gynekologin kanssa voi keskustella, sopisiko hormonilääkitys vaihdevuosi-iässä ilmenevään unihäiriöön. Aina unihäiriö ei kuitenkaan johdu hormonitoiminnasta, jolloin hormonilääkitys ei ole sopiva tai riittävä ratkaisu. Tarvittaessa gynekologi voi ohjata univaikeuksista kärsivän asiakkaan univalmentajan vastaanotolle.

Mielialaoireet ja alavireisyys

Moni vaihdevuosi-ikäinen nainen kokee erilaisia mielialaoireita, kuten alakuloisuutta, itkuherkkyyttä, masentuneisuutta, ahdistuneisuutta, mielialan vaihtelua, ärtyneisyyttä, hermostuneisuutta tai itsetunnon heikentymistä. Mielialaoireet eivät tutkimusten mukaan suoranaisesti johdu vaihdevuosien hormonimuutoksista. Selittävä tekijä voi löytyä muista vaihdevuosioireista, kuten kuumista aalloista ja unihäiriöistä, jotka heijastuvat herkästi mielialaan. Esimerkiksi unettomuudella ja masennuksella on todettu olevan yhteys vaihdevuosi-ikäisillä naisilla.

Muistin ja keskittymiskyvyn heikentyminen, aloitekyvyttömyys

Vaihdevuosi-ikäisillä naisilla kognitiiviset kyvyt saattavat heikentyä. Muisti voi pätkiä, keskittymiskyky olla hukassa ja asioiden aloittaminen tuntua vaikealta. Kognitiivisten taitojen heikentyminen ei suoranaisesti liity vaihdevuosiin, mutta se on usein yhteydessä mielialaoireisiin, kuten masentuneisuuteen ja ahdistuneisuuteen, sekä unihäiriöihin.

Luukato, lihas- ja nivelkivut

Estrogeenituotannon väheneminen heikentää luustoa. Luuntiheyden alentuessa osteoporoosin riski kasvaa. Vaihdevuosien aikana saattaa esiintyä myös muita tuki- ja liikuntaelimistön oireita, kuten nivelkipuja, nivelten arkuutta ja lihassärkyä.

Seksuaalinen haluttomuus

Osa naisista kokee vaihdevuosien yhteydessä seksuaalista haluttomuutta. Halukkuuden ja estrogeenitasojen välillä ei ole selvää yhteyttä, mutta vaihdevuosiin liittyvät oireet yhdessä elämäntilanteeseen ja ikääntymiseen liittyvien asioiden kanssa voivat lisätä haluttomuutta. Esimerkiksi uupumus, muutokset omassa vartalossa ja itsetunnon heikentyminen voivat lisätä seksuaalista haluttomuutta. Toisaalta myös emättimen limakalvon ohentuminen ja kuivuminen voi aiheuttaa yhdyntäkipua sekä hankaloittaa seksuaalisen nautinnon kokemista.

Vaihdevuosien toteaminen

Vaihdevuosien toteamiseksi ei tarvita erityisiä tutkimuksia − kuukautisten loppuminen ja tyypilliset oireet riittävät määrittämään vaihdevuosien alkaneen. Kuukautisten katsotaan loppuneen, kun ne ovat olleet pois yli vuoden. Jos kuukautiset ovat loppuneet jo ennen vaihdevuosia, esimerkiksi kohdun poiston tai hormonikierukan takia, todetaan vaihdevuodet oireiden perusteella.

Jos kuukautiset jäävät pois useaksi kuukaudeksi, eikä kyseessä ole raskaus tai vaihdevuodet, on hyvä hakeutua gynekologin vastaanotolle selvittelemään asiaa.

Hormonikorvaushoito

Tehokkain hoito vaihdevuosioireisiin on hormonikorvaushoito eli estrogeenihoito. Vaihdevuosioireet johtuvat estrogeenituotannon vähenemisestä ja loppumisesta. Siksi estrogeenilääke auttaa oireisiin tehokkaasti.

Ennen hormonihoidon aloitusta keskustellaan gynekologin kanssa ja punnitaan hoidon hyötyjä ja riskejä. Hyötynä on vaihdevuosioireiden, kuten kuumien aaltojen, limakalvojen kuivuuden ja univaikeuksien helpottuminen. Riskinä on laskimotukosriskin ja pitkäaikaishoidossa rintasyöpäriskin lisääntyminen. Esteitä hormonihoidolle ovat aiemmin sairastettu rintasyöpä, syvä laskimotukos ja keuhkoveritulppa. Myös muut sairaudet ja ikä vaikuttavat riskien arviointiin.

Estrogeeni voidaan ottaa suun kautta tabletteina tai ihon kautta laastarin, geelin tai suihkeen muodossa. Voit keskustella gynekologin kanssa, mikä olisi sopivin tapa. Estrogeenin annostelussa pyritään pienimpään mahdolliseen annokseen, joka pitää oireet kurissa.

Estrogeenin lisäksi hormonihoidossa on käytettävä keltarauhashormonia eli progestiinia, joka estää kohdun limakalvon liikakasvun. Jos kohtu on poistettu, keltarauhashormonia ei tarvita. 

Hormonihoidon tehokkuutta ja sopivuutta seurataan säännöllisillä seurantakäynneillä hoitavan lääkärin arvion mukaan noin 1–2 vuoden välein.

Jos mietit hormonikorvaushoidon sopivuutta itsellesi, varaa aika gynekologille. Vastaanotolla keskustellaan estrogeenihoidon mahdollisuudesta ja tarvittaessa myös muista hoitovaihtoehdoista.

Vaihdevuosioireiden hoito elintapoja parantamalla

Vaihdevuosioireisiin voidaan vaikuttaa myös elintavoilla. Elintapahoidolla tarkoitetaan esimerkiksi ravitsemuksen, liikunnan, stressinhallinnan ja unen laadun parantamista. Kaikkiin näihin saat apua ja tukea Terveystalon asiantuntijoilta.

Elintapahoitoa voidaan käyttää, jos hormonikorvaushoito ei ole mahdollinen tai jos toiveena on hormoniton hoitokeino. Joskus vaihdevuosioireet voivat olla myös niin lieviä, että hormonihoitoa ei kannata aloittaa.

Ruokavalio ja ravitsemusterapia

Oikeanlainen ruokavalio edistää yleisesti terveyttä. Lisäksi sopivalla ruokavaliolla voidaan lievittää vaihdevuosioireita.

Painonhallinta on tärkeää monien sairauksien ennaltaehkäisemisen kannalta. Se on suositeltavaa myös vaihdevuosioireiden hoidossa, sillä ylipainoisilla on esimerkiksi enemmän vaihdevuosiin liittyvää hikoilua kuin normaalipainoisilla. 

Ravitsemusterapeutin vinkit vaihdevuosioireiden hoitoon:

  • Vältä ruokia ja juomia, jotka voivat laukaista kuumia aaltoja: esimerkiksi kuumat ja voimakkaasti maustetut ruoat, kahvi, tee ja alkoholi.
  • Lopeta tupakointi.
  • Huolehdi riittävästä kalsiumin ja D-vitamiinin saannista.
  • Suosi kasviksia ja täysjyväviljatuotteita.

Mikäli kaipaat asiantuntijan apua ruokavaliosi suunnitteluun tai painonpudotukseen, voit varata ajan ravitsemusterapeutille. Ravitsemusterapeutilta saat apua nykyisen ruokavaliosi arviointiin ja muutosten suunnittelemiseen, yksilölliset tarpeesi huomioiden.

Lue lisää: Ravitsemusterapia

Liikunta ja fysioterapia

Liikunnalla voidaan vähentää vaihdevuosioireita, kuten kuumia aaltoja, lihas- ja nivelkipuja, univaikeuksia ja mielialaoireita. Oireet eivät välttämättä poistu liikunnan avulla kokonaan, mutta oireiden pienikin väheneminen voi vaikuttaa merkittävästi hyvinvointiin ja jaksamiseen. Lisäksi tietyillä liikuntamuodoilla voidaan ehkäistä osteoporoosia.

Fysioterapeutin vinkit vaihdevuosioireiden hoitoon:

  • Reipasta liikuntaa olisi hyvä harrastaa muutaman kerran viikossa.
  • Kokeile univaikeuksiin rauhallisempia lajeja, kuten joogaa tai kävelyä.
  • Reipas kävely, rauhallinen hölkkä, portaissa kulkeminen, aerobic ja kuntosaliharjoittelu ovat hyviä lajeja etenkin osteoporoosin ehkäisyyn.
  • Virtsankarkailua voidaan hoitaa tehokkaasti lantionpohjan fysioterapiaan perehtyneen fysioterapeutin ohjaamalla harjoittelulla.

Jos kaipaat apua sopivan harjoitteluohjelman laatimiseen, liikunnan aloittamiseen tai asiantuntijan arviota omasta tilanteestasi, voit varata ajan fysioterapeutille.

Lue lisää: Fysioterapia

Stressinhallinta ja psykoterapia

Vaihdevuosien mielialaoireisiin voi saada apua ja tukea mielen hyvinvoinnin asiantuntijoilta. Terveystalon psykologit ja psykoterapeutit ovat tukenasi, jos haasteena on esimerkiksi masentuneisuutta, ahdistuneisuutta tai muita mielialaoireita.

Lue lisää: Psykologin palvelut

Unen laadun parantaminen ja univalmennus

Vaihdevuosi-ikäisen unihäiriöt eivät välttämättä johdu hormonitoiminnasta, jolloin hormonilääkitys ole sopiva tai riittävä ratkaisu. Jos unettomuuden taustalta on suljettu pois muut syyt, voit kääntyä univalmentajan puoleen.

Univalmentaja käyttää erilaisia menetelmiä, joiden avulla tutkitaan, arvioidaan ja muutetaan ajatusmalleja, uskomuksia ja toimintatapoja, jotka liittyvät uneen, unettomuuteen ja vireystilaan. Lisäksi univalmentaja tarkastelee elämäntapoihin ja työhön liittyviä tekijöitä, jotka voivat ylläpitää unettomuutta.

Lue lisää: Univalmentajan palvelut

Vaihdevuodet − milloin lääkäriin?

Vaihdevuosioireiden kanssa ei tarvitse jäädä yksin. Vaikeitakin oireita voidaan hoitaa tehokkaasti. Jos vaihdevuosioireet häiritsevät tavallista elämää, kannattaa hakeutua vaihdevuosiin perehtyneen gynekologin vastaanotolle.

Asiantuntija
Anna-Mari Heikkinen
Anna-Mari Heikkinen

synnytys- ja naistentautiopin dosentti

Asiantuntijana tässä artikkelissa toimi synnytys- ja naistentautiopin dosentti Anna-Mari Heikkinen.