Kysy asiantuntijalta

Synnynnäinen kilpirauhasen vajaatoiminta

11.12.2014Asiantuntija vastaa
Vaikuttaako synnynnäinen kilpirauhasen vajaatoiminta elinikään? Lyhentääkö se elinikää hoidettuna? Minua huolestuttaa.

Kiitos kysymyksestäsi. Suomessa on vuodesta 1979 lähtien seulottu kaikkien vastasyntyneiden kilpirauhastoiminta napaverestä. Tämän vuoksi sairastuneet löydetään jo vastasyntyneenä ja korvaushoito voidaan aloittaa heti. Hyvin hoidettu synnynnäinen kilpirauhasen vajaatoiminta ehkäisee haitat ja lapsi kehittyy normaalisti. Aikuisten tilannetta ei ole riittävästi selvitetty, mutta vaikuttaa siltä, että vastasyntyneenä aloitettu ja hyvin toteutettu hoito ehkäisee myös myöhäiset haitat. Hyvin hoidetulla potilaalla on samankaltainen eliniän odotus kuin muillakin.

Vastasyntyneiden seulonta on hyvin tärkeää, koska hoitamaton synnynnäinen kilpirauhasen vajaatoiminta aiheuttaa pituuskasvun hidastumista, kehittyvien aivojen toiminnan häiriötä ja sitä kautta älyllisten toimintojen hidastunutta kehittymistä. Lisäksi kilpirauhasen vajaatoiminta vaikuttaa lähes kaikkiin eri ruumiin toimintoihin, esimerkiksi sydän ja verisuonitautiriskiin, ylipainoon ja luustoon.

Joni Suomi
ylilääkäri, sisätautien erikoisalajohtaja, Terveystalo

Asiantuntija vastaa

Onko mielessäsi terveyteen tai hyvinvointiin liittyviä kysymyksiä? Poimimme yleisesti kiinnostavia kysymyksiä vastattavaksi Asiantuntija vastaa -palstalla.

Lähetä kysymys

* 030 6000 call charges from mobile phones 8,35 cent/call + 19,33 cent/min and from landline network 8,35 cent/call + 3,20 cent/min. Queuing is also subject to charges.

Terveystalo has Labquality Qualificationin ISO 9001:2015 certificate

Member of The Association for Finnish Work

Finnish service

Suosikit

Tervetuloa Oma Terveys -palveluun!

Oma Terveys -palvelun kautta näet tulevia hoitotapahtumiasi ja aikaisempiin käynteihisi liittyviä tietoja. Etusivulla esitetään tiedoistasi kooste - lisää tietoja löydät muista osioista.

 

Kehitämme sivustoa jatkuvasti - anna palautetta ja vaikuta.

Valitse sinua kiinnostavat aiheet

Lapsen terveys

Liikkujan terveys

Miehen terveys

Naisten terveys

Senioirin terveys

Terveystalo toimii yli sadan urheiluseuran yhteistyökumppanina. Valitse seura, johon itse tai perheenjäsenesi kuuluvat.