Kysy asiantuntijalta

Nilkan kipeytyminen

22.11.2012Lapsen terveysAsiantuntija vastaa
Kannattaisiko minun tulla näyttämään nilkkaani Terveystaloon? Kävin kyllä jo terveyskeskuksessa, mutta sanoivat ettei vikaa ole. Nilkka siis on oireillut noin vuoden. Aina, kun juoksen, hypin yms., nilkka kipeytyy. Nilkalla astuminen sattuu, mutta kipulääkkeitä en tarvitse. Tukisiteen kanssa 2–3 päivää, ja nilkalla voi taas astua. Nilkka tulee kipeäksi uudelleen todella helposti, ja kuukauden aikana voin tarvita tukisidettä useampaankin kertaan. Melkein joka maanantai (liikuntatunnit silloin) kotiin tultuani kieputan tukisiteen jalkaan. Nyt sitten äiti vei terveyskeskukseen ja sieltä röntgeniin. Röntgenkuvista ei näkynyt mitään, mutten luota heihin, koska ovat ennenkin tehneet virheitä. Ehkä jalka kannattaisi ultrata tai magneettikuvata? En usko, että nilkassa ei ole vikaa, koska se on todella usein kipeä, ja joskus aika paljonkin.

En nyt sillä, että uskoisin kaiken mitä luen, mutta selailin keskustelupalstoja ja kyselin ihmisiltä, mitä heidän nilkoilleen samoilla oireilla on tehty. Moni leikattu. Onko nilkkani muka terve, jos se on niin usein kipeä?

Kerroit, että nilkkasi on oireillut jo vuoden ajan rasituksen seurauksena ja että röntgenkuvassa ei ollut näkynyt poikkeavaa.

Nähdäkseni näin pitkään kestänyt nilkan oireilu edellyttäisi aiheeseen perehtyneen lääkärin, kuten ortopedin tai fysiatrin, tutkimusta. Röntgenkuvatkin olisi syytä näyttää tälle lääkärille. Ymmärsin viestistäsi, että olet 12-vuotias. Kasvun ollessa vielä kesken täytyy röntgenkuvassa kiinnittää erityistä huomiota luuston ns. kasvulinjoihin ja niiden vaurioihin. Voi olla, että tilan selvittely edellyttää vielä sellaisia tutkimuksia, joissa nilkan rakenteet saadaan perusteellisemmin kuvannettua. Tällainen olisi esimerkiksi magneettitutkimus.

Jaakko Halonen, yleislääketieteen erikoislääkäri

Asiantuntija vastaa

Onko mielessäsi terveyteen tai hyvinvointiin liittyviä kysymyksiä? Poimimme yleisesti kiinnostavia kysymyksiä vastattavaksi Asiantuntija vastaa -palstalla.

Lähetä kysymys

Muita aiheeseen liittyviä

Valvottavatko perheen pienimmät?
Lapsen terveys

Nukahtamisvaikeudet ja yöheräily ovat monille lapsiperheille arkipäivää. Usein illan rauhoittaminen ja yhteiset pelisäännöt auttavat saavuttamaan rauhallisen yön.

Nuhanenä ja kipeä korva?
Lapsen terveys

Syksyllä taudit alkavat jyllätä, ja moni lapsi tuo koulusta tai päiväkodista tuliaisina flunssan. Lapsi voi sairastaa jopa 100 päivää vuodessa.

Epäiletkö lapsellasi karsastusta? Tarkkaile näitä oireita!
Lapsen terveys

Karsastuksella tarkoitetaan silmien yhteistoiminnan häiriöitä. Karsastus voi olla jatkuvaa, ajoittaista, vuorottelevaa tai piilokarsastusta. Kun karsastus on ilmikarsastusta silmät menevät kieroon ...

Joko teidän perheessä on törmätty näihin lastentauteihin?
Lapsen terveys

Syksyn myötä erilaiset tartuntataudit alkavat kiertää perheissä. Lue vinkit tyypillisimpien lastentautien hoitoon.

* 030 6000 call charges from mobile phones 8,35 cent/call + 19,33 cent/min and from landline network 8,35 cent/call + 3,20 cent/min. Queuing is also subject to charges.

Terveystalo has Labquality Qualificationin ISO 9001:2015 certificate

Member of The Association for Finnish Work

Finnish service

Suosikit

Tervetuloa Oma Terveys -palveluun!

Oma Terveys -palvelun kautta näet tulevia hoitotapahtumiasi ja aikaisempiin käynteihisi liittyviä tietoja. Etusivulla esitetään tiedoistasi kooste - lisää tietoja löydät muista osioista.

 

Kehitämme sivustoa jatkuvasti - anna palautetta ja vaikuta.

Valitse sinua kiinnostavat aiheet

Lapsen terveys

Liikkujan terveys

Miehen terveys

Naisten terveys

Senioirin terveys

Terveystalo toimii yli sadan urheiluseuran yhteistyökumppanina. Valitse seura, johon itse tai perheenjäsenesi kuuluvat.