Kysy asiantuntijalta

Miten kauan rautavalmistetta voi syödä turvallisesti?

6.11.2014Asiantuntija vastaa
Minulla todettiin anemia kesällä ja aloin syödä Obsidan -rautavalmistetta kerran päivässä. Olin hyvin alipainoinen, eikä minulla ole ollut kuukautisia yli vuoteen. Nyt paino on noussut jo melkein normaalipainoiseksi. Miten kauan rautavalmistetta voi syödä turvallisesti, ja mikä olisi oikea annos? En haluaisi mennä uudestaan lääkäriin, koska pelkään lääkäreitä.

Hei,

Kiitos kysymyksestä. Mikäli lääkäri on todennut teillä raudanpuuteanemian, suun kautta otettava rauta on hyvä hoito rautavarastojen kartuttamiseksi. Yleinen annos on Obsidania 1–2 tablettia päivässä. Rautaa syödään yleensä kunnes hemoglobiini on korjaantunut ja sen jälkeen 1–3 kuukautta kunnes rautavarannot on palautettu. Tästä on hyvä keskustella oman lääkärin kanssa. Anemian hoito ja hoidon vaikutus vaatii lääkärin säännöllistä seurantaa.

Jos olette ollut merkittävästi alipainoinen ja teillä ei ole kuukautisia, olisi tärkeää, että keskustelisitte asiasta endokrinologin eli hormoneja tuottavien elinten sairauksia kanssa. Merkittävä alipaino altistaa monille eri sairauksille esimerkiksi osteoporoosille. Alipaino saattaa myös olla osin syynä anemiaan.

Eli rohkeasti mukavalle ja taitavalle lääkärille seurantoihin!

Ystävällisin terveisin,
Joni Suomi
Ylilääkäri, vastaanotot ja päivystys Turku

Asiantuntija vastaa

Onko mielessäsi terveyteen tai hyvinvointiin liittyviä kysymyksiä? Poimimme yleisesti kiinnostavia kysymyksiä vastattavaksi Asiantuntija vastaa -palstalla.

Lähetä kysymys

* 030 6000 call charges from mobile phones 8,35 cent/call + 19,33 cent/min and from landline network 8,35 cent/call + 3,20 cent/min. Queuing is also subject to charges.

Terveystalo has Labquality Qualificationin ISO 9001:2015 certificate

Member of The Association for Finnish Work

Finnish service

Suosikit

Tervetuloa Oma Terveys -palveluun!

Oma Terveys -palvelun kautta näet tulevia hoitotapahtumiasi ja aikaisempiin käynteihisi liittyviä tietoja. Etusivulla esitetään tiedoistasi kooste - lisää tietoja löydät muista osioista.

 

Kehitämme sivustoa jatkuvasti - anna palautetta ja vaikuta.

Valitse sinua kiinnostavat aiheet

Lapsen terveys

Liikkujan terveys

Miehen terveys

Naisten terveys

Senioirin terveys

Terveystalo toimii yli sadan urheiluseuran yhteistyökumppanina. Valitse seura, johon itse tai perheenjäsenesi kuuluvat.