Kysy asiantuntijalta

Mistä kantakalvon tulehdus johtuu?

27.11.2013Asiantuntija vastaa
Hei, mistä johtuu kantakalvon tulehdus ja kuinka saan sen nopeimmin paranemaan?
Nimimerkki: Kiusallinen vaiva

Hei,

kantakalvo tai jalkapohjan kalvojänne on kalvomainen rakenne, joka kiinnittyy toisesta päästään kantaluun etuosaan ja toisesta päästään varpaiden tyvijäseniin. Kantakalvon tehtävä on tukea jalkaterää painon ollessa sen päällä ja askelluksen aikana. Kalvojänne on merkittävä myös pitkittäisen jalkaholvin rakenteen kannalta.

Kantakalvon kipu ilmaantuu tyypillisesti juuri sen kiinnityskohtaan kantaluun etuosassa. Kivun takana ovat kalvojänteen turvotus, rappeumamuutokset ja mikroskooppiset vauriot jänteessä. Usein kiputilan syntyminen on selitettävissä kalvojänteeseen kohdistuneella poikkeavalla kuormituksella, jota voivat aiheuttaa ylipaino, seisominen tai kävely etenkin kovilla alustoilla, kestoltaan tai voimakkuudeltaan poikkeava rasitus tai jalkaterän poikkeava rakenne ja virheasennot. Huonot jalkineetkin voivat altistaa oireen synnylle.

Kantapääkipu voi pahimmillaan kestää kuukausia. Oireen ilmaantuessa sen syy tulisi tunnistaa lääkärin ja fysioterapeutin avulla. Mahdollisen ylipainon vähentäminen ja mahdollisen jalkaterän virheasennon korjaaminen pohjallisten avulla ovat hyödyllisiä keinoja oireen poistamiseksi. Kantapään ollessa kipeä ylimääräistä kuormitusta tulisi välttää. Säännöllisestä kantakalvon ja pohjelihasten venyttämisestä ja alueen lihasten harjoittamisesta on hyötyä. Jänteen venyttämiseksi käytetään myös niin sanottua yösukkaa. Hoidoista on hyvä sopia yhdessä hoitavan lääkärin kanssa.

Jaakko Halonen
Yleislääketieteen erikoislääkäri

Asiantuntija vastaa

Onko mielessäsi terveyteen tai hyvinvointiin liittyviä kysymyksiä? Poimimme yleisesti kiinnostavia kysymyksiä vastattavaksi Asiantuntija vastaa -palstalla.

Lähetä kysymys

* 030 6000 call charges from mobile phones 8,35 cent/call + 19,33 cent/min and from landline network 8,35 cent/call + 3,20 cent/min. Queuing is also subject to charges.

Terveystalo has Labquality Qualificationin ISO 9001:2015 certificate

Member of The Association for Finnish Work

Finnish service

Suosikit

Tervetuloa Oma Terveys -palveluun!

Oma Terveys -palvelun kautta näet tulevia hoitotapahtumiasi ja aikaisempiin käynteihisi liittyviä tietoja. Etusivulla esitetään tiedoistasi kooste - lisää tietoja löydät muista osioista.

 

Kehitämme sivustoa jatkuvasti - anna palautetta ja vaikuta.

Valitse sinua kiinnostavat aiheet

Lapsen terveys

Liikkujan terveys

Miehen terveys

Naisten terveys

Senioirin terveys

Terveystalo toimii yli sadan urheiluseuran yhteistyökumppanina. Valitse seura, johon itse tai perheenjäsenesi kuuluvat.