Kysy asiantuntijalta

Mikä avuksi rauhattomaan vatsaan?

3.2.2015Asiantuntija vastaa
Hei,

olen 64-vuotias, hoikka nainen ja kärsinyt ärtyvästä suolesta koko ikäni. Käyn vähintään neljä kertaa aamulla tyhjennyksellä, ja useimmiten viimeinen käynti on voimakas ripuli. Olo helpottuu kun aamuruljanssi on ohi. Vatsan seutu on kuitenkin jatkuvasti rauhaton ja kurisee. Kaikki konstit ruokailussa on kokeiltu vuosien ajan ja mikään ei tunnu auttavan.

Hei,

 

Kuulostaa siltä, että kyseessä on ärtyvän suolen -oireyhtymä. Se on toiminnallinen vatsavaiva, jonka varsinaista syytä ei tunneta. Kuten kysyjä kertoo, oireet voivat olla todella vaikeita ja heikentää merkittävästi elämänlaatua. Nykyään tiedetään tutkimuksista ja käytännön kokemuksesta, että ärtyvä suoli rauhoittuu merkittävästi kun ruokavaliosta vähennetään ns. FODMAP-hiilihydraatteja. Nämä ovat huonosti imeytyviä, fermentoituvia hiilihydraatteja (fermentable oligo-, di- and monosaccharides and polyols), joita on tietyissä ruoka-aineissa. Kyseiset FODMAP-hiilihydraatit voivat aiheuttaa vatsavaivoista kärsiville muun muassa turvotusta, ilmavaivoja, vatsakipua ja ripulia.

 

FODMAP-lähteitä ovat mm. vehnä, ohra, ruis, kaalit, punajuuri, sipulit, palkokasvit, omena, päärynä, vesimeloni, isokivelliset hedelmät, hunaja, laktoosi sekä hammasystävälliset pastillit ja purukumit. Myös kuitulisinä esimerkiksi mehukeitoissa ja välipalajuomissa käytettävät inuliini, frukto-oligosakkaridit (FOS) ja galaktaanit (GOS) kuuluvat FODMAP-hiilihydraatteihin.

 

Pyri hyödyntämään FODMAP-ruokavalioon sopivia kasviksia (tomaatti, kesäkurpitsa, munakoiso, paprika, lanttu, nauris jne.) monipuolisesti salaateissa, keitoissa, wokeissa ja kasvispihveissä. Kasvikset sopivat paremmin kypsennettyinä, kokeile pieniä määriä kypsennettyjä kukka- ja parsakaaleja (kerrallaan max.1,25 dl). Suosi marjoja, sitrushedelmiä, hunaja- tai cantlopemeloonia. Myös kypsä banaani ja ananas ovat yleensä sopivia.

 

Viljatuotteista kaura on maukas vaihtoehto rukiille ja vehnälle, valitse 100 % kauraleipää. Tattari, riisi, hirssi ja kvinoa ovat myös sopivia viljoja. Toisaalta esimerkiksi jälkiuuniruisleipä (1-3 viip./vrk) saattaa sopia, kun muita FODMAP:ien lähteitä on karsittu ruokavaliosta. Kuidun saannista kannattaa huolehtia, muun muassa pellavansiemenrouhe ja kauranlese jogurtin, rahkan tai kaurapuuron seassa on hyvä päivittäinen kuitulisä. Psyllium-kuidusta (saatavana apteekista ja luontaistuotekapoista) voi myös olla apua.

 

Liha, kala, kananmuna ja laktoosittomat maitotuotteet sopivat yleensä hyvin. Toki punainen liha ja runsaat määrät vaikka rahkaa voivat olla haastavia suolistolle.

 

Jos oireet ovat hankalat, on usein tarpeen lähteä liikkeelle tiukalla FODMAP-ruokavaliolla, jonka jälkeen oireiden helpottaessa voi kokeilla eri ruokien sopivuutta. Pitkällä tähtäimellä ei ole tarkoituksena välttää kaikkia FODMAP-hiilihydraatteja sisältäviä ruoka-aineita, vaan löytää itselle sopiva kokonaisuus. Oireita voidaan lievittää myös maitohappobakteerivalmisteilla.

 

Internetistä löytyy listoja FODMAP-yhdisteitä sisältävistä ruoka-aineista http://www.terveystalo.com/References/ClubTerveys/Artikkelit/Vaivaako-vatsa/

Suosittelen kuitenkin käymään ravitsemusterapeutin vastaanotolla, hän opastaa yksilöllisesti ruokavalion toteuttamisesta ja saat käytännön vinkkejä arkeen.

 

Ystävällisin terveisin,

Anette Palssa,
ravitsemusterapeutti

Asiantuntija vastaa

Onko mielessäsi terveyteen tai hyvinvointiin liittyviä kysymyksiä? Poimimme yleisesti kiinnostavia kysymyksiä vastattavaksi Asiantuntija vastaa -palstalla.

Lähetä kysymys

* 030 6000 call charges from mobile phones 8,35 cent/call + 19,33 cent/min and from landline network 8,35 cent/call + 3,20 cent/min. Queuing is also subject to charges.

Terveystalo has Labquality Qualificationin ISO 9001:2015 certificate

Member of The Association for Finnish Work

Finnish service

Suosikit

Tervetuloa Oma Terveys -palveluun!

Oma Terveys -palvelun kautta näet tulevia hoitotapahtumiasi ja aikaisempiin käynteihisi liittyviä tietoja. Etusivulla esitetään tiedoistasi kooste - lisää tietoja löydät muista osioista.

 

Kehitämme sivustoa jatkuvasti - anna palautetta ja vaikuta.

Valitse sinua kiinnostavat aiheet

Lapsen terveys

Liikkujan terveys

Miehen terveys

Naisten terveys

Senioirin terveys

Terveystalo toimii yli sadan urheiluseuran yhteistyökumppanina. Valitse seura, johon itse tai perheenjäsenesi kuuluvat.