Kysy asiantuntijalta

Kuinka usein gynekologin vastaanotolla kannattaa käydä?

6.5.2015Naisten terveysAsiantuntija vastaa
Hei,
Olen aiemmin syönyt monta vuotta e-pillereitä, mutta synnytysten jälkeen hormonaalisen ehkäisyn uudelleenaloittaminen mietityttää. Mitään varsinaisia oireita minulla ei ole, mutta ei myöskään säännöllistä aikataulua gynekologikäyntien suhteen. Kuinka usein kannattaisi käydä vastaanotolla tarkastuttamassa, että kaikki on kunnossa?

Hei,

Jokainen nainen kohtaa gynekologisia vaivoja jossain kohtaa elämäänsä – ne ovat normaali osa elämää. Osa vaivoista menee ohi itsestään, osa taas vaatii hoitoa tai seurantaa. Vuosittaiset gynekologiset rutiinitarkastukset ovat tavallisesti tarpeen, jos naisella on käytössä hormonaalinen ehkäisy tai vaihdevuosien jälkeinen hormonikorvaushoito, tai jos halutaan seurata esimerkiksi hyvänlaatuista munasarjamuutosta.

Moni nainen kokee myös velvollisuudekseen käydä vuosittain PAPA-kokeessa, mutta se on todellisuudessa vain harvoin tarpeellista. Tiuhaan otettujen PAPA-kokeiden sijaan mahdollisia solumuutoksia ja niihin liittyviä riskejä paikannetaan nykyään paremmin HPV-testillä.

Kalenterin seurailua tärkeämpää olisikin löytää oma luottogynekologi, jonka kanssa voi säännöllisesti kartoittaa ja seurata omia riskitekijöitä ja oireita. Joillain terveysriskit liittyvät painonhallintaan, toisilla taas kondyloomavirukseen, perintötekijöihin tai hormonitoimintaan. Oman gynekologin kanssa voi tehdä suunnitelman siitä, kuinka usein vastaanotolla kannattaa käydä. Silloin vältetään turhat tutkimukset ja toisaalta varmistetaan, ettei käyntien väli veny liian pitkäksi.

Gynekologiset tarkastukset ja oman terveyden seuraaminen jatkuvat läpi naisen elämän. Kannattaa ottaa yhteyttä omaan gynekologiin, jos jokin asia lääkkeisiin tai ehkäisyyn liittyen huolestuttaa tai pelottaa. Ylimääräisten huolien ei tarvitse turhaan heikentää elämänlaatua!

Ystävällisin terveisin,

Anna-Mari Heikkinen
Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri
Terveystalo

Asiantuntija vastaa

Onko mielessäsi terveyteen tai hyvinvointiin liittyviä kysymyksiä? Poimimme yleisesti kiinnostavia kysymyksiä vastattavaksi Asiantuntija vastaa -palstalla.

Lähetä kysymys

Muita aiheeseen liittyviä

Totta vai tarua vaihdevuosista
Naisten terveys

Vaihdevuosiin liittyy paljon pelkoja ja turhia harhaluuloja. Lue lääkärin vastaukset viiteen vaihdevuosia koskevaan väittämään.

Kun kuukautiset kiusaavat
Naisten terveys

Vaivaavatko vuotohäiriöt tai kärsitkö kivuliaista kuukautisista? Oireiden kanssa ei kannata jäädä yksin. Niin kipuja kuin vaikeaa vuotoakin voidaan hoitaa, kun niiden taustalla olevat syyt saadaan ...

Miten valita sopivin ehkäisymuoto?
Naisten terveys

E-pillerit, kierukka vai kondomi? Ehkäisymenetelmiä on lukuisia ja itselle parhaiten sopivan valinta saattaa tuntua hankalalta. Vaihtoehtoihin kannattaa tutustua yhdessä gynekologin kanssa, sillä v...

Mitä olet aina halunnut kysyä gynekologilta, mutta et ole uskaltanut?
Naisten terveys

Naisten on useimmiten helpompaa puhua gynekologille mahakivuista tai kuukautiskivuista kuin seksistä tai virtsankarkailusta.

* 030 6000 call charges from mobile phones 8,35 cent/call + 19,33 cent/min and from landline network 8,35 cent/call + 3,20 cent/min. Queuing is also subject to charges.

Terveystalo has Labquality Qualificationin ISO 9001:2015 certificate

Member of The Association for Finnish Work

Finnish service

Suosikit

Tervetuloa Oma Terveys -palveluun!

Oma Terveys -palvelun kautta näet tulevia hoitotapahtumiasi ja aikaisempiin käynteihisi liittyviä tietoja. Etusivulla esitetään tiedoistasi kooste - lisää tietoja löydät muista osioista.

 

Kehitämme sivustoa jatkuvasti - anna palautetta ja vaikuta.

Valitse sinua kiinnostavat aiheet

Lapsen terveys

Liikkujan terveys

Miehen terveys

Naisten terveys

Senioirin terveys

Terveystalo toimii yli sadan urheiluseuran yhteistyökumppanina. Valitse seura, johon itse tai perheenjäsenesi kuuluvat.