Artikkelit

Vuosi rintasyövän kanssa

Maarit*, 52, sairastui rintasyöpään kesällä 2017. Sitä seuranneen vuoden aikana hän kävi läpi tunteiden kirjon ja laajat syöpähoidot.

"Sen piti olla tavallinen ikäkausiseulonta. Olin käynyt seulonnassa kerran aikaisemminkin, enkä ollut huolissani tälläkään kertaa. Tutkin rintani säännöllisesti, enkä ollut havainnut mitään poikkeavaa. Mammografiassa käytyäni jatkoin arkeani tavalliseen tapaan ja unohdin koko asian. Yllätyinkin melkoisesti, kun sain puhelun, jossa minut kutsuttiin paksuneulanäytteeseen. Näyte otettiin juhannuksen alla kesäkuussa 2017, ja seuraavana tiistaina sain puhelimitse kuulla sairastuneeni rintasyöpään.

Asiat etenivät nopeasti. Noin kaksi viikkoa diagnoosin saamisesta olin jo leikkauspöydällä. Vietin sairaalassa yhden yön, minkä jälkeen pääsin kotiin jatkamaan toipumistani.

Seuraavaksi alkoivat sytostaatti- eli solunsalpaajahoidot. Hoidot alkoivat syyskuussa, ja niitä annetaan kuusi kertaa kolmen viikon välein, jos kroppa vain kestää. Sytostaattihoito saa valkosolujen määrän putoamaan matalalle – juuri kolmen viikon kynnyksellä niiden määrä alkaa jälleen nousta, jolloin voidaan antaa uusi sytostaattiannos. Jos valkosolujen määrä on liian alhainen, täytyy seuraavaa hoitokertaa lykätä. Tilanne varmistetaan verikokeilla päivää ennen suunniteltua hoitoaikaa.

Sytostaattihoidoissa yksi hoitokerta kestää alkuvalmisteluineen noin 3,5 tuntia. Yksin ei onneksi tarvinnut olla, sillä meitä oli aina kolme potilasta samassa huoneessa odottamassa lääkkeen tippumista. Oli mukavaa, että porukka pyrittiin pitämään samana jokaisella hoitokerralla.

Sytostaattihoitojen seuraukset voivat olla todella rajut: kynnet voivat lähteä, ikenet vuotaa verta, olo voi olla todella huono. Monilla hiukset lähtevät jo ensimmäisen hoitokerran jälkeen, minulla ne putosivat vasta viidennen kerran kohdalla. Yhteiskunta tarjoaa syöpää sairastavalle yhden peruukin, sellaisen hankin minäkin. On hyvin yksilöllistä, miten sytostaatit vaikuttavat vointiin. Odotin pahaa oloa, mutta se ei koskaan tullut. Pystyin jatkamaan töissä koko syksyn ajan, ja sytostaattihoidot saatiin päätökseen juuri ennen joulua.

Vaikka oma vointini oli näennäisesti hyvä, lähipiirini otti tiedon sairastumisestani raskaasti. Aikuiset lapseni ja puolisoni huolehtivat kovasti puolestani. Sana ”syöpä” säikäyttää, ja saa ohjaa ajatukset helposti pahimpaan. Sen edessä tuntee itsensä avuttomaksi. Lapseni pelkäsivät, etten kerro heille kaikkea. Oli raskasta seurata heidän huoltaan.

Sytostaattihoitojen edetessä suunnitellusti tapahtui jotain odottamatonta. Saman hoitoruljanssin aiemmin läpikäynyt, syövästä jo parantunut ystäväni kertoi käyneensä leikkauksensa jälkeen ylimääräisessä magneettitutkimuksessa, ja suositteli minulle samaa. Järkytyksekseni leikatusta rinnastani löytyi jälleen rintasyöpä.

Ei ole tiedossa, oliko kyseessä ensimmäisellä kerralla huomaamatta jäänyt syöpä vai täysin uusi kasvain. Uusi leikkaus ajoitettiin tammikuulle. Uskomaton sattuma saattoi pelastaa henkeni. Siksi suosittelen kaikille mammografiassa syöpädiagnoosin saaneille myös magneettitutkimuksessa käymistä.

Toivuttuani toisesta leikkauksesta alkoivat sädehoidot. Sädehoidoissa käydään viiden viikon ajan, viitenä päivänä viikossa. Se tuntui kuin toiselta työltä. Kävin normaalissa arkityössäni, mutta ruokatunnilla suuntasinkin Meilahteen makaamaan kymmeneksi minuutiksi sädetyslaitteeseen. Sädetys ei tunnu miltään, mutta joillekin sekin voi aiheuttaa ikäviä sivuoireita. Oma vointini pysyi yhä hyvänä. Työkyvyn säilyminen oli iso asia, sillä töiden parissa sai muuta ajateltavaa, eikä kaikki pyörinyt sairauden ympärillä. Terveen paperit sain maaliskuussa 2018.

Sanotaan, että rintasyövän hoito Suomessa on maailman parasta. Sitä se onkin. Jokaisessa vaiheessa saa tarkat ohjeet, miten toimia – itse ei tarvitse kuin mennä paikalle ja toimia niiden mukaan. Nyt, kun syöpä on parantunut, käyn tarkastuksissa vuoden välein ainakin ensimmäiset viisi vuotta. Tarkastukset jännittävät aina, mutta jos jokin sairauteen liittyvä huolettaa, voin aina soittaa syöpähoitajien Noona-neuvontapuhelimeen, josta saan apua jo saman päivän aikana. Antaa mielenrauhaa, kun ei tarvitse pohtia asioita itsekseen.

Aikaa syöpädiagnoosin saamisesta siitä parantumiseen kului noin yhdeksän kuukautta. Peruukkia käytin viimeisen kerran juhannuksena 2018 – tasan vuosi syövästä kertoneen puhelinsoiton jälkeen."

Ylimääräinen magneettitutkimus muutti Maaritin elämän.
Kenelle magneettitutkimusta suositellaan?

– Magneettitutkimus on kannattavaa tehdä, jos potilaalla on todettu syövälle altistava geenivirhe, tai jos hänen lähisuvussaan on rintasyöpää poikkeavan paljon, vaikkei geenivirhettä olisikaan todettu. Lisäksi tietyt rintasyöpätyypit erottuvat paremmin magneettikuvissa kuin mammografia- ja ultraäänikuvissa, kertoo radiologimme Sami Kiiskinen.

Magneettitutkimus tehdään myös tilanteissa, joissa kainalosolmukkeessa on havaittu rintasyöpää, mutta mammografiassa ja ultraäänessä rinnoista ei ole löydetty poikkeavuuksia.

– Magneettitutkimus on siis hyvä lisä potilaalle, jonka rintasyöpäriski arvioidaan korkeaksi. Magneettitutkimus on myös luotettavin tutkimus, kun halutaan arvioida rintaimplanttien eheyttä, Kiiskinen summaa.

Magneettitutkimus tapahtuu valaistussa ja ilmastoidussa tunnelissa, joka on avoin molemmista päistä. Asento tutkimuspöydällä on vatsallaan ja asento pyritään saamaan mahdollisimman mukavaksi, koska kuvasarjojen onnistumisen edellytyksenä on paikallaan olo. Tutkimus kestää noin 30 minuuttia, ja Terveystalossa siihen voi hakeutua myös ilman lääkärin lähetettä.

*Maaritin nimi on muutettu, eikä hän esiinny artikkelissa omalla kuvallaan.

Lue lisää rintojen tutkimuksista

Lue myös:

Muita aiheeseen liittyviä

Mammografia, ultraääni vai magneetti? Kahdeksan kysymystä rintojen tutkimuksista
Naisen terveys

Mitä rintojen tutkimuksista pitäisi tietää? Mitkä tekijät altistavat rintasyövälle? Kysymyksiin vastasi radiologimme Marina Rosliakova.

Kova kipu ei kuulu kuukautisiin – tunnistatko endometrioosin oireet?
Naisen terveys

Endometrioosi voi oireilla esimerkiksi voimakkaina kuukautiskipuina.

Painonhallinta elämäntavaksi
Naisen terveys

Haluaisitko pudottaa painoasi? Ennen kuin ryhdyt äkillisiin muutoksiin ruokavaliossasi, pysähdy hetkeksi miettimään omaa hyvinvointiasi laajemmin.

Ehkäisyasiat kuntoon etänä – gynekologille missä ja milloin vain
Naisen terveys

Luulitko, että gynekologin tapaaminen edellyttää aina fyysiselle vastaanotolle hakeutumista? Gynekologin etävastaanotolla voi keskustella esimerkiksi vaihdevuosioireista, kuukautisten siirrosta tai seksuaaliterveydestä.

* 030 6000 call charges from mobile phones 8,35 cent/call + 19,33 cent/min and from landline network 8,35 cent/call + 3,20 cent/min. Queuing is also subject to charges.

Terveystalo has Labquality Qualificationin ISO 9001:2015 certificate

Member of The Association for Finnish Work

Finnish service

Suosikit

Tervetuloa Oma Terveys -palveluun!

Oma Terveys -palvelun kautta näet tulevia hoitotapahtumiasi ja aikaisempiin käynteihisi liittyviä tietoja. Etusivulla esitetään tiedoistasi kooste - lisää tietoja löydät muista osioista.

 

Kehitämme sivustoa jatkuvasti - anna palautetta ja vaikuta.

Valitse sinua kiinnostavat aiheet

Lapsen terveys

Liikkujan terveys

Miehen terveys

Naisten terveys

Senioirin terveys

Terveystalo toimii yli sadan urheiluseuran yhteistyökumppanina. Valitse seura, johon itse tai perheenjäsenesi kuuluvat.