Artikkelit

Painonhallinta elämäntavaksi

Haluaisitko pudottaa painoasi? Ennen kuin ryhdyt äkillisiin muutoksiin ruokavaliossasi, pysähdy hetkeksi miettimään omaa hyvinvointiasi laajemmin.

Herkutteluntäyteisen viikonlopun jälkeen olo on tunkkainen ja vaaka näyttää uudenlaisia lukemia. Työvaatteetkin kiristävät. Kuulostaako tutulta? Hätiköinti ei kannata, sillä ratkaisu ylipainoon on pysyvä, vapaaehtoisuuteen perustuva elämäntapamuutos.

– On tärkeää ymmärtää, mistä omat kilot ovat tulleet, miksi aikaisemmat laihdutusyritykset ovat ehkä epäonnistuneet, miksi laihdutus tuntuu tärkeältä ja minkälaisia ratkaisuja on valmis tekemään oman hyvinvointinsa eteen. Motivaation on aina tultava henkilöstä itsestään, sillä ulkoiset paineet ja puhdas ulkonäkökeskeisyys johtavat usein nopeisiin ratkaisuihin ja vääriin asioihin keskittyviin kuureihin, sanoo ravitsemusterapeutti ja painonhallinnan asiantuntijamme Anette Palssa.

Nopeat ratkaisut eivät ole pysyviä – kun paino tippuu nopeasti ja paljon yhdellä kertaa, keho ei pysy muutoksessa mukana. Ennemmin tai myöhemmin laihduttaja ajautuu takaisin vanhoihin tapoihinsa.

– Tässä ei ole kyse itsekurista, vaan puhtaasti biologiasta: nopean painonpudotuksen myötä aivot luulevat, että ihminen näkee nälkää, jolloin nälänhallinta sekä mielitekojen vastustaminen vaikeutuu. Jos löytää painonhallintaan ja elämäntapamuutokseen syvemmän merkityksen ja motivaation, on huomattavasti valmiimpi tekemään töitä tavoitteensa eteen, Palssa toteaa.

Miten pääset pysyvään muutokseen?

Kun ydinongelmat omassa painonhallinnassa ja yleisessä hyvinvoinnissa on selvitetty, on aika tehdä konkreettinen suunnitelma muutoksen toteuttamiseksi.

– Elämäntapamuutos on aina iso asia. Sen toteuttaminen vaatii hyvin käytännönläheisiä toimintaohjeita ja suunnitelmia, jotta ei ajauduta takaisin vanhoihin valintoihin. Se voi tarkoittaa sitä, että laittaa itselleen puhelimeen muistutuksen, jotta muistaa syödä välipalan hyvän ateriarytmin ylläpitämiseksi tai ostaa kaupasta terveellisiä eväitä. Tai että merkitsee jo etukäteen kalenteriinsa aikaa tulevan viikon liikuntaharrastuksille, kuvailee Palssa.

Uudet elämäntavat kannattaa opetella rauhassa. Vaikka painonpudotus tapahtuisi hitaammin, se on luultavasti pysyvämpää.

– Ihminen on laumaeläin, ja usein muutokseen ryhtyminen on helpompaa, jos tukena on vähintäänkin oma perhe tai esimerkiksi ystävä, vertaistukiryhmä tai alan ammattilainen. Suunnitelmassa pysyminen onnistuu, kun saa kannustusta ja apua ympäriltään eikä jää yksin, Palssa sanoo.

Ole itsellesi lempeä

Perinteisiin pikalaihdutuskuureihin liittyy olennaisesti ajatus luopumisesta: on lakattava syömästä sitä ja tätä, on unohdettava hyvästä ruoasta ja juomasta nauttiminen. Palssa kehottaa kuitenkin inhimillisyyteen ja lempeyteen itseään kohtaan. Maltillinen painonpudotus ja laajempi tavoite yleisestä hyvinvoinnista ovat usein kivuttomampi kokemus kuin nopea pikakuuri.

– Koko elämän ei pidä pyöriä laihduttamisen ympärillä. Elämäntapamuutokseen liittyy tietty lempeys itseään kohtaan. Kun painonhallinta on vapaaehtoista ja lähtee ihmisestä itsestään, se sallii enemmän. Aika harvoin ihmisen tarvitsee silloin totaalikieltäytyä mistään. Tärkeintä on löytää kultainen keskitie ja sellainen elämäntapa, joka tuottaa kokonaisvaltaista hyvinvointia, Palssa sanoo.

Laihduttajan tutkimuspaketti tukemaan painonhallintaa

Laihduttajan tutkimuspaketilla saat tietoa elimistösi toiminnasta. Tutkimuksella voidaan myös sulkea pois asioita, jotka joko jarruttavat laihtumista tai ovat syynä painon kertymiseen, kuten kilpirauhasen vajaatoiminta. Tutkimuspaketti tarjoaa hyödyllistä tietoa omasta lähtötilanteesta ennen elintapamuutosta. Teettämällä tutkimuspaketin uudelleen esimerkiksi kolmen kuukauden kuluttua terveellisempien tapojen aloittamisesta, saat konkreettista tietoa, siitä kuinka muutos on terveyteesi vaikuttanut. Voit tehdä tutkimuksen joko ennen ravitsemusterapiakäyntiä tai sen jälkeen. Tutkimustulokset antavat myös asiantuntijalle syvällisemmän käsityksen elimistösi tilasta.

Lue lisää tutkimuspaketista 
Varaa aika ravitsemusterapeutille

Lue myös:

Muita aiheeseen liittyviä

Mammografia, ultraääni vai magneetti? Kahdeksan kysymystä rintojen tutkimuksista
Naisen terveys

Mitä rintojen tutkimuksista pitäisi tietää? Mitkä tekijät altistavat rintasyövälle? Kysymyksiin vastasi radiologimme Marina Rosliakova.

Liikunta ja ihmissuhteet suojaavat muistisairauksilta
Seniorin terveys

Tällä viikolla vietetään muistiviikkoa. Liikunnalla ja sosiaalisilla suhteilla on keskeinen rooli muistisairauksien ennaltaehkäisyssä ja hoidossa. Aktiivinen elämäntapa ja sosiaalisten suhteiden ylläpitäminen suojaavat sairastumiselta, ja säännöllisellä liikunnalla voidaan jopa kasvattaa muistirakenteita.

Kova kipu ei kuulu kuukautisiin – tunnistatko endometrioosin oireet?
Naisen terveys

Endometrioosi voi oireilla esimerkiksi voimakkaina kuukautiskipuina.

Moni ikäihminen juo liian vähän vettä – pitkittynyt nestehukka voi heikentää puolustuskykyä
Seniorin terveys

Janontunne heikkenee iän myötä. Riittämätön nesteytys voi heikentää ikääntyneen terveyttä monin tavoin.

* 030 6000 call charges from mobile phones 8,35 cent/call + 19,33 cent/min and from landline network 8,35 cent/call + 3,20 cent/min. Queuing is also subject to charges.

Terveystalo has Labquality Qualificationin ISO 9001:2015 certificate

Member of The Association for Finnish Work

Finnish service

Suosikit

Tervetuloa Oma Terveys -palveluun!

Oma Terveys -palvelun kautta näet tulevia hoitotapahtumiasi ja aikaisempiin käynteihisi liittyviä tietoja. Etusivulla esitetään tiedoistasi kooste - lisää tietoja löydät muista osioista.

 

Kehitämme sivustoa jatkuvasti - anna palautetta ja vaikuta.

Valitse sinua kiinnostavat aiheet

Lapsen terveys

Liikkujan terveys

Miehen terveys

Naisten terveys

Senioirin terveys

Terveystalo toimii yli sadan urheiluseuran yhteistyökumppanina. Valitse seura, johon itse tai perheenjäsenesi kuuluvat.