Artikkelit

Kova kipu ei kuulu kuukautisiin – tunnistatko endometrioosin oireet?

Endometrioosi voi oireilla esimerkiksi voimakkaina kuukautiskipuina.

Kuukautiskivuista kärsii lähes jokainen nainen elämänsä aikana, mutta jos tavallinen särkylääke ei tepsi kipuihin, kannattaa asiaa lähteä selvittämään gynekologin vastaanotolle. Yksi tärkeä poissuljettava kivun aiheuttaja on endometrioosi. 

– Endometrioositaudissa kohdun sisälimakalvon kaltaista kudosta on kohtuontelon ulkopuolella. Tämä kudos reagoi omaan hormonitoimintaan samalla tavalla kuin kohdun limakalvo. Seurauksena on poikkeava elimistön reaktio ja kipu, kertoo gynekologian ylilääkärimme Anna-Mari Heikkinen.

Endometrioosin syytä ei täysin tunneta, mutta äidillä tai sisarella todettu endometrioosi nostaa sairastumisriskin seitsenkertaiseksi. Endometrioosin oireet voivat alkaa jo teini-iässä kuukautiskierron muuttuessa säännölliseksi.

– Tyypillinen endometrioosikipu alkaa 1–2 päivää ennen kuukautisvuodon alkamista. Kuukautiskivun lisäksi endometrioosi voi aiheuttaa vatsakipua myös muulloin kuin kuukautisten aikana sekä yhdyntä-, virtsaamis-, ulostamis- ja tärinäkipua, Heikkinen kertoo.

Aina endometrioosi ei oireile

Suomalaisista hedelmällisessä iässä olevista naisista arviolta kymmenellä prosentilla on endometrioosi. Endometrioosi voi tehdä monenlaisia pesäkkeitä. Vatsakalvon pinnan pienet pesäkkeet voivat olla sirottuneena mihin tahansa vatsaontelon alueelle, syvät arpimaiset pesäkkeet puolestaan sijaitsevat tavallisimmin kohdun takana, emättimen ja peräsuolen välissä tai suolen seinämässä. Lisäksi pesäkkeitä voi olla munasarjoissa tai kohdun seinämässä.

Oireet riippuvat pesäkkeen sijainnista ja laadusta. Ne voivat vaihdella elämän mittaan ja helpottua vaihdevuosien jälkeen. Endometrioosi voi olla myös täysin oireeton.

– Osalla oireita aiheuttavasta endometrioosista kärsivistä naisista raskaaksi tuleminen voi vaikeutua. Tutkimuksiin kannattaakin hakeutua, jos kipuja on, eikä raskautta kuulu, Heikkinen sanoo.

Hormonihoidolla hillitään pesäkkeiden kasvua

Endometrioosia hoidetaan ensisijaisesti lääkityksillä, joista tärkein on keltarauhashormonihoito. Keltarauhashormonia voi käyttää minipillerinä, hormonikierukkana, ehkäisykapselina tai yhdistettynä estrogeeniin yhdistelmäpillerinä tai muuna keltarauhashormonivalmisteena.

– Hoidossa pyritään pitämään kuukautisvuoto poissa – mahdollisuuksien mukaan kokonaan. Tällöin endometrioosipesäkkeiden ärtyminen vuodon aikaan vältetään, ja kipu estyy.

Jollei keltarauhashormonihoito auta, oireita voidaan hoitaa hormonisalpaajalääkityksellä. Leikkaushoidolla voidaan poistaa kipua aiheuttavia syviä pesäkkeitä. Jos kipua aiheuttavia endometrioosipesäkkeitä on vain kohdussa, on kohdun poisto joskus järkevin hoitomuoto.

– Kirurgisenkin hoidon jälkeen on joskus tärkeää jatkaa hormonihoitoa, jotta pystytään ehkäisemään pesäkkeiden uudelleen muodostumista, Heikkinen painottaa.

Ennakointi on tärkeää, ja Heikkinen peräänkuuluttaakin vanhemmilta ahkerampaa reagointia tytärten poikkeuksellisen kivuliaisiin kuukautisiin.

– Yhä törmää liian usein käsitykseen, että yhdistelmäehkäisypillerien aloittaminen nuorena olisi haitallista, ja tämän vuoksi nuorille tytöille syötetään sen sijaan suuria määriä kipulääkkeitä. Hormoniehkäisy on tehokas ja turvallinen tapa hoitaa endometrioosista johtuvaa kipua ja hillitä tautia, Heikkinen sanoo.

Neljä harhaluuloa endometrioosista

1. Nuorena aloitettu hormonihoito on elimistölle vahingollinen.
Tutkimusten perusteella nuorena aloitetusta hormonihoidosta ei ole haittaa. Sen sijaan hoitamaton endometrioosi aiheuttaa elämää häiritsevää kipua ja nostaa lapsettomuusriskiä.

2. Kivut kuuluvat naisen elämään.
Elämänlaatua madaltavat kivut eivät koskaan ole osa normaalia elämää, vaan niiden syy pitää tutkia.

3. Joka kuukausi tuleva vuoto on tarpeellinen ja ”puhdistaa” elimistön.
Kuukautisvuodon tulemista voi turvallisesti säädellä hormoniehkäisyllä. Jos vuoto ja kivut pysyvät poissa, ei pilleritauoilla kannata vuotoa aiheuttaa. Vuodon pois jääminen lääkityksen aikana ei aiheuta lapsettomuutta eikä muutakaan vahinkoa elimistölle.

4. Kohdun poisto parantaa endometrioosioireet.
Kohdun poisto auttaa oireisiin vain silloin, jos endometrioosipesäkkeitä on kohdussa. Jos pesäkkeitä on kohdun ulkopuolellakin, oman hormonikierron mukana tuleva kipu jatkuu, vaikka kuukautisvuoto loppuisikin kohdun poistoon.

Vatsan alueen oireiden kanssa ei kannata jäädä yksin, etenkin vaivojen pitkittyessä niiden aiheuttaja on hyvä selvittää tarkemmin. Vatsan alueen toimintahäiriöihin ja sairauksiin erikoistunut Fokus Vatsan erikoisyksikkö koostuu gastroenterologian, gastroenterologisen kirurgian, gynekologian, urologian ja ravitsemusterapian huippuammattilaisista. Moniammatillinen tiimi mahdollistaa sujuvan, erikoistuneen ja laadukkaan hoidon lähivastaanotolla tai etäpalveluna. 

Varaa aika gynekologille

Lue myös:

Muita aiheeseen liittyviä

Mammografia, ultraääni vai magneetti? Kahdeksan kysymystä rintojen tutkimuksista
Naisen terveys

Mitä rintojen tutkimuksista pitäisi tietää? Mitkä tekijät altistavat rintasyövälle? Kysymyksiin vastasi radiologimme Marina Rosliakova.

Painonhallinta elämäntavaksi
Naisen terveys

Haluaisitko pudottaa painoasi? Ennen kuin ryhdyt äkillisiin muutoksiin ruokavaliossasi, pysähdy hetkeksi miettimään omaa hyvinvointiasi laajemmin.

Ehkäisyasiat kuntoon etänä – gynekologille missä ja milloin vain
Naisen terveys

Luulitko, että gynekologin tapaaminen edellyttää aina fyysiselle vastaanotolle hakeutumista? Gynekologin etävastaanotolla voi keskustella esimerkiksi vaihdevuosioireista, kuukautisten siirrosta tai seksuaaliterveydestä.

Vuosi rintasyövän kanssa
Naisen terveys

Maarit*, 52, sairastui rintasyöpään kesällä 2017. Sitä seuranneen vuoden aikana hän kävi läpi tunteiden kirjon ja laajat syöpähoidot.

* 030 6000 call charges from mobile phones 8,35 cent/call + 19,33 cent/min and from landline network 8,35 cent/call + 3,20 cent/min. Queuing is also subject to charges.

Terveystalo has Labquality Qualificationin ISO 9001:2015 certificate

Member of The Association for Finnish Work

Finnish service

Suosikit

Tervetuloa Oma Terveys -palveluun!

Oma Terveys -palvelun kautta näet tulevia hoitotapahtumiasi ja aikaisempiin käynteihisi liittyviä tietoja. Etusivulla esitetään tiedoistasi kooste - lisää tietoja löydät muista osioista.

 

Kehitämme sivustoa jatkuvasti - anna palautetta ja vaikuta.

Valitse sinua kiinnostavat aiheet

Lapsen terveys

Liikkujan terveys

Miehen terveys

Naisten terveys

Senioirin terveys

Terveystalo toimii yli sadan urheiluseuran yhteistyökumppanina. Valitse seura, johon itse tai perheenjäsenesi kuuluvat.