Artikkelit

Hieronta ja kosketuksen voima tukee palautumista raskaasta vuodesta

Kulunut vuosi on ollut monin tavoin poikkeuksellinen ja raskaskin. Terveystalon datasta selviää, kuinka koronaepidemia osaltaan on voimistanut työterveysasiakkaiden mielenterveyteen liittyvien haasteiden esiintymistä, ja toisaalta kuinka etätyö on tarjonnut oman mausteensa työergonomiaan. Monella liikunnan harrastaminen on yksipuolistunut tilojen ollessa suljettuna ja ryhmätoiminnan tauolla. Terveystalon fysiatri Lotta Kuusinen kertoo kuinka hieronta ja kosketuksen voima voi tukea palautumista näiden haastavien aikojen yli.

Mitä raskaampi ja yksitoikkoisempi rasitus kohdistuu kehoomme, sitä riskialttiimpi se on erilaisille vaivoille. Jos toimenkuva ja työ on kovin staattista tai toistuvaa, kuten voi olla esimerkiksi teollisuusympäristöissä linjastolla tai myyntityössä kassalla, rasituksen kohteena olevat lihakset alkavat kärsiä hapenpuutteesta ja voivat mennä laajalta alueelta jumiin. Kuusisen mukaan tällöin oireen hoitona on lämpö, liike ja verenkiertoa elvyttävä hieronta, joka laittaa aineenvaihdunnan liikkeelle.

Kumpi tulisi valita, aktiivinen vai passiivinen hoito?

Kudosten manuaalisen käsittelyn tarve on kovin yksilöllistä, yksi kerta hierontaa voi riittää jumien laukaisemiseen hetkellisesti, mutta jos kolmen tai viidenkään kerran jälkeen ei ole havaittavissa pysyvää parannusta, on syytä hakeutua fysioterapeutin vastaanotolle. Yhdistämällä passiivinen hierontahoito aktiiviseen fysioterapiaan saadaan usein aikaiseksi paras hoitotulos.

Kuusinen kuvaa, kuinka hieronta on oireen hoitoa ja fysioterapeutin avulla voidaan havaita toiminnallinen syy, joka ylläpitää oiretta.

– Kireyksiä tai jännitystä aiheuttava todellinen ongelma voi liittyä esimerkiksi liikehäiriöön, eli kuinka luut ja nivelet liikkuvat, tai liikkeen kontrolliin, eli kuinka liikettä tuotetaan. Jos liiketottumukset kuitenkin ovat kunnossa, syy voi piillä lihasominaisuuksissa, eli siinä kuinka hyvässä kunnossa lihaksisto itsessään on. Fysioterapeutin kanssa näitä ongelmia ratkotaan aktiivisesti, ja korjataan esimerkiksi väärä työasento tai työote ja pyritään luonnollisesti tilanteeseen, jossa oireet eivät enää palaa, Kuusinen sanoo.

Apua palautumiseen kosketuksen voimalla

Korona-aikana henkistä kuormitusta on lisännyt eristyneisyys ja kontaktien välttäminen. Samalla kosketuksesta on viimeisen vuoden aikana tullut hyvin rajoitetumpaa ja harvinaisempaa.

– Hieronnan vaikutukset ulottuvat myös muualle kuin kivun ja oireen hoitoon. Kosketuksesta itsessään jo tulee hyvä olo, sillä fysiologisesti tällöin erittyy hyvän olon hormoniksikin kutsuttua oksitosiinia, joka rentouttaa. Myös sillä on koettu olevan palauttavia vaikutuksia, kun joku toinen koskee ja hoitaa, sanoo Kuusinen.

Varaa aika fysioterapeutille

Lue myös:

* 030 6000 call charges from mobile phones 8,35 cent/call + 19,33 cent/min and from landline network 8,35 cent/call + 3,20 cent/min. Queuing is also subject to charges.

Terveystalo has Labquality Qualificationin ISO 9001:2015 certificate

Member of The Association for Finnish Work

Finnish service

Suosikit

Tervetuloa Oma Terveys -palveluun!

Oma Terveys -palvelun kautta näet tulevia hoitotapahtumiasi ja aikaisempiin käynteihisi liittyviä tietoja. Etusivulla esitetään tiedoistasi kooste - lisää tietoja löydät muista osioista.

 

Kehitämme sivustoa jatkuvasti - anna palautetta ja vaikuta.

Valitse sinua kiinnostavat aiheet

Lapsen terveys

Liikkujan terveys

Miehen terveys

Naisten terveys

Senioirin terveys

Terveystalo toimii yli sadan urheiluseuran yhteistyökumppanina. Valitse seura, johon itse tai perheenjäsenesi kuuluvat.