Artikkelit

Ehkäisyasiat kuntoon etänä – gynekologille missä ja milloin vain

Luulitko, että gynekologin tapaaminen edellyttää aina fyysiselle vastaanotolle hakeutumista? Gynekologin etävastaanotolla voi keskustella esimerkiksi vaihdevuosioireista, kuukautisten siirrosta tai seksuaaliterveydestä.

Gynekologisista vaivoista kärsii lähes jokainen nainen jossain vaiheessa elämäänsä. Tyypillisimpiä gynekologisia oireiluja ovat hormonitoimintaan liittyvät häiriöt, vatsakivut, vuotohäiriöt, emätintulehdukset, virtsaamisongelmat sekä ehkäisyyn liittyvät ongelmat. Mieltä askarruttavien asioiden kanssa ei kuitenkaan kannata jäädä yksin, sillä niihin liittyvät pelot heikentävät turhaan elämänlaatua.

– Gynekologiset vaivat ovat normaali osa naisen elämää. Osa niistä menee ohi itsestään, osa taas vaatii hoitoa tai seurantaa, muistuttaa naistentautien ja synnytysten erikoislääkärimme, dosentti Anna-Mari Heikkinen.

Gynekologilla tulisi käydä matalalla kynnyksellä. Terveystalossa gynekologin kanssa voi keskustella joustavasti myös etävastaanotolla videon välityksellä. Lisäksi tarjolla on soittoaikoja. Gynekologin etävastaanotolla voi keskustella esimerkiksi endometrioosin hoidosta tai omasta lääkityksestä. Myös ehkäisyn aloittaminen terveelle nuorelle tai vaikkapa kuukautisten siirtäminen ovat aiheita, joiden käsittely ei edellytä fyysiselle vastaanotolle saapumista.

Keskustelua ja neuvontaa

Etävastaanotto on hyvä vaihtoehto myös ensimmäistä kertaa gynekologin vastaanotolle saapuvalle nuorelle.

– Jos ensikäynti gynekologilla jännittää tai pelottaa, videon välityksellä keskustellen voi olla helpompaa ottaa pelko tai muu askarruttava asia puheeksi, Heikkinen sanoo.

– Etävastaanotolla voi myös jutella asioista, jotka ovat aiemmalla käynnillä jääneet epäselväksi tai vaivaamaan, hän lisää. 

Etävastaanotolla voidaan käydä läpi myös esimerkiksi vaihdevuosien hormonihoitoa, kontrolloida ehkäisyasioita tai uusia reseptejä.

Etävastaanotto taipuu moneen tarpeeseen, mutta tietyt asiat edellyttävät aina fyysisellä vastaanotolla asioimista. Perinteinen gynekologin vastaanotto onkin paikallaan aina, kun on tarve tutkia potilasta tarkemmin: esimerkiksi uuden oireen ilmaantuessa, kun aiemmasta gynekologisesta tutkimuksesta on aikaa vuosi tai enemmän. Myös erilaiset todistukset ja lausunnot vaativat aina lääkärin tapaamisen kasvotusten.

Gynekologin etävastaanotolla voi esimerkiksi:

  • Käsitellä lääkitysasioita
  • Puhua asioista, jotka aiemmalla käynnillä ovat jääneet epäselväksi tai vaivaamaan
  • Aloittaa ehkäisyn terveelle nuorelle
  • Keskustella kuukautisten siirtämisestä
  • Keskustella leikkaushoidoista
  • Tutustua gynekologiin, jos fyysiselle vastaanotolle tuleminen jännittää

Kokeile vaivatonta etävastaanottoa seuraavan kerran, kun tarvitset gynekologin apua!

Varaa aika gynekologin etävastaanotolle

Lue myös:

https://omaterveys.terveystalo.com/OmaTerveys/artikkelit-ja-blogit/Artikkelit/oman-hoitavan-laakarin-tavoittaa-myos-etan

Muita aiheeseen liittyviä

Mammografia, ultraääni vai magneetti? Kahdeksan kysymystä rintojen tutkimuksista
Naisen terveys

Mitä rintojen tutkimuksista pitäisi tietää? Mitkä tekijät altistavat rintasyövälle? Kysymyksiin vastasi radiologimme Marina Rosliakova.

Kova kipu ei kuulu kuukautisiin – tunnistatko endometrioosin oireet?
Naisen terveys

Endometrioosi voi oireilla esimerkiksi voimakkaina kuukautiskipuina.

Painonhallinta elämäntavaksi
Naisen terveys

Haluaisitko pudottaa painoasi? Ennen kuin ryhdyt äkillisiin muutoksiin ruokavaliossasi, pysähdy hetkeksi miettimään omaa hyvinvointiasi laajemmin.

Vuosi rintasyövän kanssa
Naisen terveys

Maarit*, 52, sairastui rintasyöpään kesällä 2017. Sitä seuranneen vuoden aikana hän kävi läpi tunteiden kirjon ja laajat syöpähoidot.

* 030 6000 call charges from mobile phones 8,35 cent/call + 19,33 cent/min and from landline network 8,35 cent/call + 3,20 cent/min. Queuing is also subject to charges.

Terveystalo has Labquality Qualificationin ISO 9001:2015 certificate

Member of The Association for Finnish Work

Finnish service

Suosikit

Tervetuloa Oma Terveys -palveluun!

Oma Terveys -palvelun kautta näet tulevia hoitotapahtumiasi ja aikaisempiin käynteihisi liittyviä tietoja. Etusivulla esitetään tiedoistasi kooste - lisää tietoja löydät muista osioista.

 

Kehitämme sivustoa jatkuvasti - anna palautetta ja vaikuta.

Valitse sinua kiinnostavat aiheet

Lapsen terveys

Liikkujan terveys

Miehen terveys

Naisten terveys

Senioirin terveys

Terveystalo toimii yli sadan urheiluseuran yhteistyökumppanina. Valitse seura, johon itse tai perheenjäsenesi kuuluvat.