Kysy asiantuntijalta

Yöhikoilu häiritsee

26.5.2017Asiantuntija vastaa
Miten pääsen eroon yöhikoilusta? Olen nyt 40-vuotias ja kärsinyt yöhikoilusta noin puoli vuotta. Hikoilua on noin kaksi viikkoa kuussa: viikko ennen kuin kuukautiset alkavat ja toinen niiden aikana. Mikä neuvoksi?

Yöhikoilusi liittyy kehosi estrogeenipitoisuuden muutoksiin. Noin 14 päivää ennen seuraavan kuukautisvuodon alkamista tapahtuu ovulaatio, jonka jälkeen munasarjojen erittämän estrogeenin pitoisuus laskee. Keskushermostosi reagoi tähän aiheuttamalla kuumia aaltoja ja yöhikoilua. Monille tulee samankaltaisia oireita vaihdevuosiin liittyen munasarjojen estrogeenituotannon hiipuessa. Estrogeenipitoisuuden laskulle ja kuumille aalloille voi myös altistaa stressi tai laihtuminen.

Ei-hormonaalisista hoidoista reilu päivittäinen hikiliikunta vähentää yöhikoilua jonkin verran, ja sinun kannattaakin ensisijaisesti kokeilla sitä. Toisena hoitomuotona käytetään yleisesti estrogeenia ja kolmantena vaihtoehtona serotoniinin takaisinottoon vaikuttavia SSRI-lääkkeitä. Jos liikunta ei tuo helpotusta, kannattaa ottaa asia puheeksi gynekologisi kanssa.

Annaleena Heikkilä
Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri
Terveystalo

Asiantuntija vastaa

Onko mielessäsi terveyteen tai hyvinvointiin liittyviä kysymyksiä? Poimimme yleisesti kiinnostavia kysymyksiä vastattavaksi Asiantuntija vastaa -palstalla.

Lähetä kysymys
Varaa aika
Verkkoajanvaraus 030 6000*

Yhteystiedot
Jaakonkatu 3 A, 6.krs
00100 Helsinki

Vaihde: 030 633 11
Asiakaspalvelu: 030 6000*
Sähköpostit: etunimi.sukunimi@terveystalo.com

Lataa sovellus

*030 6000 puhelun hinta on matkapuhelinliittymästä 8,35 snt/puhelu + 19,33 snt/min ja lankaliittymästä 8,35 snt/puhelu + 3,20 snt/min. Jonotus on maksullista.

Terveystalolla on Labquality Qualificationin ISO 9001 -laatusertifikaatti - Klikkaa saadaksesi lisätietoa

Suomalaisen työn liiton jäsen

Suomalaista palvelua

Suosikit

Tervetuloa Oma Terveys -palveluun!

Oma Terveys -palvelun kautta näet tulevia hoitotapahtumiasi ja aikaisempiin käynteihisi liittyviä tietoja. Etusivulla esitetään tiedoistasi kooste - lisää tietoja löydät muista osioista.

 

Kehitämme sivustoa jatkuvasti - anna palautetta ja vaikuta.

Valitse sinua kiinnostavat aiheet

Lapsen terveys

Liikkujan terveys

Miehen terveys

Naisten terveys

Seniorin terveys

Terveystalo toimii yli sadan urheiluseuran yhteistyökumppanina. Valitse seura, johon itse tai perheenjäsenesi kuuluvat.