Kysy asiantuntijalta

Rikkoutuvat suupielet

11.4.2013Asiantuntija vastaa
Hei,

minua on jo useiden vuosien ajan vaivannut suupielten halkeilu. Se toistuu hyvinkin säännöllisesti viikon välein. Ensin se alkaa pienenä kihelmöintinä suupielen alueella ja siitä voi vain arvata, että kohta iho on rikki. Olen ensiavuksi käyttänyt vuosia sitten lääkäriltä käsi-ihottumaa varten saamaani Protopicia ja se tuntuu ihoa rauhoittavan. Vanhaksikin tuo kyseinen voide on mennyt, mutta tuntuisi ainoana auttavan muutamien sipaisukertojen jälkeen. Olisin kuitenkin halukas jo ennaltaehkäisemään kyseisen reaktion ja kysynkin, mikä sen mahtaa aiheuttaa ja/tai minkä puute? Mitä tulisi välttää ja mitä käyttää, jottei reaktio toistuisi? Itse olen huonolla menestyksellä salapoliisityötä tehnyt. Välipäivinä iho on niin hyvä ja pehmeä, että ihmetyttää, mikä saa tilanteen muuttumaan niin nopeasti. Hyvistä rasvoista ei pitäisi olla puutetta, sillä käytän mm. tällä hetkellä päivittäin oliivi-, kookos- ja pellavasiemenöljyjä.

Nimimerkki: Kiusallista

Suupielten rikkoutuminen liittyy usein tilanteisiin, joissa suupielen poimu syvenee. Tavallisimmin ongelma ilmenee ikäihmisillä ja vauvoilla, joilla suupielen poimut pääsevät altistumaan syljelle. Tällaisissa tapauksissa suupielen haavaumat johtuvat usein bakteeri- tai sienitulehduksesta. Myös B-vitamiinin tai raudan puutos voivat altistaa oireelle. Kysyjä mainitsi kuitenkin kärsineensä käsi-ihottumasta ja saaneensa tähän Protopic-nimistä voidetta, joka auttoi myös suupielten haavaumiin. Tämä viittaa siihen, että hänellä saattaa olla taipumus atooppiseen ihottumaan. Suupielten ihottuma ja rikkoutuminen voivat olla myös atooppisen ihottuman ilmenemismuoto. Tällöin oire voi ilmaantua reaktiona esimerkiksi hedelmille tai juureksille.

Jaakko Halonen, Yleislääketieteen erikoislääkäri

Asiantuntija vastaa

Onko mielessäsi terveyteen tai hyvinvointiin liittyviä kysymyksiä? Poimimme yleisesti kiinnostavia kysymyksiä vastattavaksi Asiantuntija vastaa -palstalla.

Lähetä kysymys
Varaa aika
Verkkoajanvaraus 030 6000*

Yhteystiedot
Jaakonkatu 3 B, 3.krs
00100 Helsinki

Vaihde: 030 633 11
Asiakaspalvelu: 030 6000*
Sähköpostit: etunimi.sukunimi@terveystalo.com

Lataa sovellus

*030 6000 puhelun hinta on matkapuhelinliittymästä 8,35 snt/puhelu + 19,33 snt/min ja lankaliittymästä 8,35 snt/puhelu + 3,20 snt/min. Jonotus on maksullista.

Terveystalolla on Labquality Qualificationin ISO 9001 -laatusertifikaatti - Klikkaa saadaksesi lisätietoa

Suomalaisen työn liiton jäsen

Suomalaista palvelua

Suosikit

Tervetuloa Oma Terveys -palveluun!

Oma Terveys -palvelun kautta näet tulevia hoitotapahtumiasi ja aikaisempiin käynteihisi liittyviä tietoja. Etusivulla esitetään tiedoistasi kooste - lisää tietoja löydät muista osioista.

 

Kehitämme sivustoa jatkuvasti - anna palautetta ja vaikuta.

Valitse sinua kiinnostavat aiheet

Lapsen terveys

Liikkujan terveys

Miehen terveys

Naisten terveys

Seniorin terveys

Terveystalo toimii yli sadan urheiluseuran yhteistyökumppanina. Valitse seura, johon itse tai perheenjäsenesi kuuluvat.