Kysy asiantuntijalta

Rikkoutuvat suupielet

11.4.2013Lapsen terveysNaisten terveysMiehen terveysSeniorin terveysAsiantuntija vastaa
Hei,

minua on jo useiden vuosien ajan vaivannut suupielten halkeilu. Se toistuu hyvinkin säännöllisesti viikon välein. Ensin se alkaa pienenä kihelmöintinä suupielen alueella ja siitä voi vain arvata, että kohta iho on rikki. Olen ensiavuksi käyttänyt vuosia sitten lääkäriltä käsi-ihottumaa varten saamaani Protopicia ja se tuntuu ihoa rauhoittavan. Vanhaksikin tuo kyseinen voide on mennyt, mutta tuntuisi ainoana auttavan muutamien sipaisukertojen jälkeen. Olisin kuitenkin halukas jo ennaltaehkäisemään kyseisen reaktion ja kysynkin, mikä sen mahtaa aiheuttaa ja/tai minkä puute? Mitä tulisi välttää ja mitä käyttää, jottei reaktio toistuisi? Itse olen huonolla menestyksellä salapoliisityötä tehnyt. Välipäivinä iho on niin hyvä ja pehmeä, että ihmetyttää, mikä saa tilanteen muuttumaan niin nopeasti. Hyvistä rasvoista ei pitäisi olla puutetta, sillä käytän mm. tällä hetkellä päivittäin oliivi-, kookos- ja pellavasiemenöljyjä.

Nimimerkki: Kiusallista
Suupielten rikkoutuminen liittyy usein tilanteisiin, joissa suupielen poimu syvenee. Tavallisimmin ongelma ilmenee ikäihmisillä ja vauvoilla, joilla suupielen poimut pääsevät altistumaan syljelle. Tällaisissa tapauksissa suupielen haavaumat johtuvat usein bakteeri- tai sienitulehduksesta. Myös B-vitamiinin tai raudan puutos voivat altistaa oireelle. Kysyjä mainitsi kuitenkin kärsineensä käsi-ihottumasta ja saaneensa tähän Protopic-nimistä voidetta, joka auttoi myös suupielten haavaumiin. Tämä viittaa siihen, että hänellä saattaa olla taipumus atooppiseen ihottumaan. Suupielten ihottuma ja rikkoutuminen voivat olla myös atooppisen ihottuman ilmenemismuoto. Tällöin oire voi ilmaantua reaktiona esimerkiksi hedelmille tai juureksille.

Jaakko Halonen, Yleislääketieteen erikoislääkäri

Liittyvät avainsanat

Asiantuntija vastaa

Onko mielessäsi terveyteen tai hyvinvointiin liittyviä kysymyksiä? Poimimme yleisesti kiinnostavia kysymyksiä vastattavaksi Asiantuntija vastaa -palstalla.

Lähetä kysymys

Muita aiheeseen liittyviä

Sumeneeko silmissä?
Seniorin terveys

Huonontunut näkö, häikäisy ja hämäränäön heikentyminen voivat kieliä kaihista. Kaihi on suomalaisten yleisin silmäsairaus, joka yleistyy iän myötä. Mutta mistä merkeistä tietää, että on aika suunna...

5 kysymystä luomista
Naisten terveysMiehen terveysSeniorin terveys

Miksi joillakin ihmisillä on paljon luomia? Miten tunnistaa huolestuttavat ihomuutokset? Ihotautien erikoislääkäri Maria Huttunen Terveystalosta vastaa luomia koskeviin kysymyksiin.

Syö hyvin, seniori!
Seniorin terveys

Yhteisen pöydän ääreen kokoontuminen ja hyvästä ruoasta nauttiminen ovat tärkeitä hyvinvoinnille myös iän karttuessa. Monipuolinen ravinto auttaa myös pysymään hyvässä kunnossa pidempään.

Sukka irti!
Naisten terveysSeniorin terveys

Pelkkä tukisukka ei riitä suonikohjujen hoitoon, sanoo päivitetty Käypä hoito -suositus.

Varaa aika
Verkkoajanvaraus 030 6000

Yhteystiedot
Jaakonkatu 3 B, 3.krs
00100 Helsinki

Vaihde: 030 633 11
Asiakaspalvelu: 030 6000
Sähköpostit: etunimi.sukunimi@terveystalo.com

Lataa sovellus

030 6000 puhelun hinta on lankaliittymästä 8,35 snt/puhelu + 3,20 snt/min, matkapuhelinliittymästä 8,35 snt/puhelu + 19,33 snt/min.

Terveystalolla on Labquality Qualificationin ISO 9001 -laatusertifikaatti - Klikkaa saadaksesi lisätietoa

Suomalaisen työn liiton jäsen

Suomalaista palvelua

Suosikit

Tervetuloa Oma Terveys -palveluun!

Oma Terveys -palvelun kautta näet tulevia hoitotapahtumiasi ja aikaisempiin käynteihisi liittyviä tietoja. Etusivulla esitetään tiedoistasi kooste - lisää tietoja löydät muista osioista.

 

Kehitämme sivustoa jatkuvasti - anna palautetta ja vaikuta.

Valitse sinua kiinnostavat aiheet

Lapsen terveys

Liikkujan terveys

Miehen terveys

Naisten terveys

Seniorin terveys

Terveystalo toimii yli sadan urheiluseuran yhteistyökumppanina. Valitse seura, johon itse tai perheenjäsenesi kuuluvat.