Kysy asiantuntijalta

Miten paljon D-vitamiinia pitää saada?

5.9.2013Asiantuntija vastaa
Hei,

nyt syksyllä pitäisi taas alkaa syödä D-vitamiinilisää, kun auringonvalo vähenee. Suositukset kuitenkin vaihtelevat eri lähteissä. Esimerkiksi Suomessa suositus taitaa olla aikuisella 7,5 mikrogrammaa päivässä, mutta onko siitä haittaa, jos ottaa isomman annoksen? Mietityttää myös, millaisesta ravinnosta D-vitamiinia saa. Jos ei halua ottaa vitamiinia purkista, voiko D-vitamiinia saada tarpeeksi ruoasta?
Hei,

ihmisen elimistö kykenee tuottamaan riittävän määrän D-vitamiinia suomalaisessakin kesäsäässä, kun oleskellaan auringossa tavanomaisia aikoja. Kesällä kerätyn altistuksen vaikutus riittää yleensä loka-marraskuulle saakka. Tämän jälkeen ravinnosta saatavan tai vitamiinilisänä nautitun D-vitamiinin merkitys kasvaa. Ravinnossa merkittävimmät D-vitamiinin lähteet ovat vitaminoidut maitovalmisteet, kala ja vitaminoidut rasvat sekä kananmuna. Näiden ravintoaineiden runsas käyttö saattaakin riittää. Monipuolisen ruokavalion lisänä suosituksen mukainen vitamiinilisä 7,5 mikrogrammaa/vrk on hyväksi, mutta 10–20 mikrogramman päiväannoksienkaan ei ole osoitettu lisäävän liika-annostuksen riskiä.
Asiantuntija vastaa

Onko mielessäsi terveyteen tai hyvinvointiin liittyviä kysymyksiä? Poimimme yleisesti kiinnostavia kysymyksiä vastattavaksi Asiantuntija vastaa -palstalla.

Lähetä kysymys
Varaa aika
Verkkoajanvaraus 030 6000

Yhteystiedot
Jaakonkatu 3 B, 3.krs
00100 Helsinki

Vaihde: 030 633 11
Asiakaspalvelu: 030 6000
Sähköpostit: etunimi.sukunimi@terveystalo.com

Lataa sovellus

030 6000 puhelun hinta on lankaliittymästä 8,35 snt/puhelu + 3,20 snt/min, matkapuhelinliittymästä 8,35 snt/puhelu + 19,33 snt/min.

Terveystalolla on Labquality Qualificationin ISO 9001 -laatusertifikaatti - Klikkaa saadaksesi lisätietoa

Suomalaisen työn liiton jäsen

Suomalaista palvelua

Suosikit

Tervetuloa Oma Terveys -palveluun!

Oma Terveys -palvelun kautta näet tulevia hoitotapahtumiasi ja aikaisempiin käynteihisi liittyviä tietoja. Etusivulla esitetään tiedoistasi kooste - lisää tietoja löydät muista osioista.

 

Kehitämme sivustoa jatkuvasti - anna palautetta ja vaikuta.

Valitse sinua kiinnostavat aiheet

Lapsen terveys

Liikkujan terveys

Miehen terveys

Naisten terveys

Seniorin terveys

Terveystalo toimii yli sadan urheiluseuran yhteistyökumppanina. Valitse seura, johon itse tai perheenjäsenesi kuuluvat.