Kysy asiantuntijalta

Mistä kantakalvon tulehdus johtuu?

27.11.2013Asiantuntija vastaa
Hei, mistä johtuu kantakalvon tulehdus ja kuinka saan sen nopeimmin paranemaan?
Nimimerkki: Kiusallinen vaiva

Hei,

kantakalvo tai jalkapohjan kalvojänne on kalvomainen rakenne, joka kiinnittyy toisesta päästään kantaluun etuosaan ja toisesta päästään varpaiden tyvijäseniin. Kantakalvon tehtävä on tukea jalkaterää painon ollessa sen päällä ja askelluksen aikana. Kalvojänne on merkittävä myös pitkittäisen jalkaholvin rakenteen kannalta.

Kantakalvon kipu ilmaantuu tyypillisesti juuri sen kiinnityskohtaan kantaluun etuosassa. Kivun takana ovat kalvojänteen turvotus, rappeumamuutokset ja mikroskooppiset vauriot jänteessä. Usein kiputilan syntyminen on selitettävissä kalvojänteeseen kohdistuneella poikkeavalla kuormituksella, jota voivat aiheuttaa ylipaino, seisominen tai kävely etenkin kovilla alustoilla, kestoltaan tai voimakkuudeltaan poikkeava rasitus tai jalkaterän poikkeava rakenne ja virheasennot. Huonot jalkineetkin voivat altistaa oireen synnylle.

Kantapääkipu voi pahimmillaan kestää kuukausia. Oireen ilmaantuessa sen syy tulisi tunnistaa lääkärin ja fysioterapeutin avulla. Mahdollisen ylipainon vähentäminen ja mahdollisen jalkaterän virheasennon korjaaminen pohjallisten avulla ovat hyödyllisiä keinoja oireen poistamiseksi. Kantapään ollessa kipeä ylimääräistä kuormitusta tulisi välttää. Säännöllisestä kantakalvon ja pohjelihasten venyttämisestä ja alueen lihasten harjoittamisesta on hyötyä. Jänteen venyttämiseksi käytetään myös niin sanottua yösukkaa. Hoidoista on hyvä sopia yhdessä hoitavan lääkärin kanssa.

Jaakko Halonen
Yleislääketieteen erikoislääkäri

Asiantuntija vastaa

Onko mielessäsi terveyteen tai hyvinvointiin liittyviä kysymyksiä? Poimimme yleisesti kiinnostavia kysymyksiä vastattavaksi Asiantuntija vastaa -palstalla.

Lähetä kysymys
Varaa aika
Verkkoajanvaraus 030 6000

Yhteystiedot
Jaakonkatu 3 B, 3.krs
00100 Helsinki

Vaihde: 030 633 11
Asiakaspalvelu: 030 6000
Sähköpostit: etunimi.sukunimi@terveystalo.com

Lataa sovellus

030 6000 puhelun hinta on lankaliittymästä 8,35 snt/puhelu + 3,20 snt/min, matkapuhelinliittymästä 8,35 snt/puhelu + 19,33 snt/min.

Terveystalolla on Labquality Qualificationin ISO 9001 -laatusertifikaatti - Klikkaa saadaksesi lisätietoa

Suomalaisen työn liiton jäsen

Suomalaista palvelua

Suosikit

Tervetuloa Oma Terveys -palveluun!

Oma Terveys -palvelun kautta näet tulevia hoitotapahtumiasi ja aikaisempiin käynteihisi liittyviä tietoja. Etusivulla esitetään tiedoistasi kooste - lisää tietoja löydät muista osioista.

 

Kehitämme sivustoa jatkuvasti - anna palautetta ja vaikuta.

Valitse sinua kiinnostavat aiheet

Lapsen terveys

Liikkujan terveys

Miehen terveys

Naisten terveys

Seniorin terveys

Terveystalo toimii yli sadan urheiluseuran yhteistyökumppanina. Valitse seura, johon itse tai perheenjäsenesi kuuluvat.