Kysy asiantuntijalta

Milloin selkäsäryn takia lääkärille?

8.1.2018Lapsen terveysNaisten terveysMiehen terveysSeniorin terveysLiikkujan terveysAsiantuntija vastaa
Hei,

kaaduin liukkaalla kadulla ja ilmalennon aikana ristiselässä tai vähän ylempänä tuntui nyrjähdys. Selkäsärky on nyt muuttunut ajoittaisesta jatkuvaksi, ja sängystä noustessa se pahenee. Särkylääkkeet tuntuvat tehoavan huonosti. Onko syytä tulla lääkäriin? Entä voiko liikkuminen pahentaa tilannetta?
Hei,

kysymyksestäsi ei ilmene, mikä on ikäsi tai yleinen terveydentilasi.

Selän kiputilojen taustalla on tavallisimmin toiminnalliset häiriöt, lihasvenähdykset ja -kireydet. Näille altistavat alaraajojen ja rankaa tukevien lihasten heikkoudet, epätasapaino, väsyminen, huono palautuminen ja nivelten liikkuvuusongelmat. Tavallisesti tällaisia kiputiloja voidaan helpottaa puuttumalla taustasyihin. Usein paikallisen kiputilan alkaessa esimerkiksi venähdyksen seurauksena lyhyestä parin päivän tulehduskipulääkekuurista on hyötyä, mutta tämän jälkeen oikeanlaiset harjoitteet palauttavat häiriytyneen lihastoiminnan normaaliksi.

Mikäli kiputila on voimakas, tuntuu hankaloituvan tai ilmaantuu lihasheikkoutta tai puutumis- tai tunnottomuusoireita, on hyvä selvittää asiaa lääkärin vastaanotolla. Olemassa olevat yleissairaudet voivat altistaa vaurioille, joiden hoito edellyttää aina lääkärin arviota. Esimerkiksi hoitamattoman osteoporoosin haurastuttamat luut murtuvat verrattain vähäisenkin vammaenergian johdosta. Jos oire on lievä, esimerkiksi OMT-koulutuksen saanut fysioterapeutti, naprapaatti tai kiropraktikko voi auttaa oireisen alueen liikkuvuuden palauttamisessa.

Ystävällisin terveisin,

Jaakko Halonen
Yleislääketieteen erikoislääkäri
Terveystalo
Asiantuntija vastaa

Onko mielessäsi terveyteen tai hyvinvointiin liittyviä kysymyksiä? Poimimme yleisesti kiinnostavia kysymyksiä vastattavaksi Asiantuntija vastaa -palstalla.

Lähetä kysymys

Muita aiheeseen liittyviä

Sumeneeko silmissä?
Seniorin terveys

Huonontunut näkö, häikäisy ja hämäränäön heikentyminen voivat kieliä kaihista. Kaihi on suomalaisten yleisin silmäsairaus, joka yleistyy iän myötä. Mutta mistä merkeistä tietää, että on aika suunna...

5 kysymystä luomista
Naisten terveysMiehen terveysSeniorin terveys

Miksi joillakin ihmisillä on paljon luomia? Miten tunnistaa huolestuttavat ihomuutokset? Ihotautien erikoislääkäri Maria Huttunen Terveystalosta vastaa luomia koskeviin kysymyksiin.

Syö hyvin, seniori!
Seniorin terveys

Yhteisen pöydän ääreen kokoontuminen ja hyvästä ruoasta nauttiminen ovat tärkeitä hyvinvoinnille myös iän karttuessa. Monipuolinen ravinto auttaa myös pysymään hyvässä kunnossa pidempään.

Viisi myyttiä uniapneasta
Naisten terveysMiehen terveysSeniorin terveys

Luulitko, että uniapnea on vain vanhojen ja ylipainoisten tauti? Moni suomalainen sairastaa sitä tietämättään. Hoitamattomana uniapnea laskee elämänlaatua tuntuvasti.

Varaa aika
Verkkoajanvaraus 030 6000

Yhteystiedot
Jaakonkatu 3 B, 3.krs
00100 Helsinki

Vaihde: 030 633 11
Asiakaspalvelu: 030 6000
Sähköpostit: etunimi.sukunimi@terveystalo.com

Lataa sovellus

030 6000 puhelun hinta on lankaliittymästä 8,35 snt/puhelu + 3,20 snt/min, matkapuhelinliittymästä 8,35 snt/puhelu + 19,33 snt/min.

Terveystalolla on Labquality Qualificationin ISO 9001 -laatusertifikaatti - Klikkaa saadaksesi lisätietoa

Suomalaisen työn liiton jäsen

Suomalaista palvelua

Suosikit

Tervetuloa Oma Terveys -palveluun!

Oma Terveys -palvelun kautta näet tulevia hoitotapahtumiasi ja aikaisempiin käynteihisi liittyviä tietoja. Etusivulla esitetään tiedoistasi kooste - lisää tietoja löydät muista osioista.

 

Kehitämme sivustoa jatkuvasti - anna palautetta ja vaikuta.

Valitse sinua kiinnostavat aiheet

Lapsen terveys

Liikkujan terveys

Miehen terveys

Naisten terveys

Seniorin terveys

Terveystalo toimii yli sadan urheiluseuran yhteistyökumppanina. Valitse seura, johon itse tai perheenjäsenesi kuuluvat.