Kysy asiantuntijalta

Milloin selkäsäryn takia lääkärille?

8.1.2018Asiantuntija vastaa
Hei,

kaaduin liukkaalla kadulla ja ilmalennon aikana ristiselässä tai vähän ylempänä tuntui nyrjähdys. Selkäsärky on nyt muuttunut ajoittaisesta jatkuvaksi, ja sängystä noustessa se pahenee. Särkylääkkeet tuntuvat tehoavan huonosti. Onko syytä tulla lääkäriin? Entä voiko liikkuminen pahentaa tilannetta?

Hei,

kysymyksestäsi ei ilmene, mikä on ikäsi tai yleinen terveydentilasi.

Selän kiputilojen taustalla on tavallisimmin toiminnalliset häiriöt, lihasvenähdykset ja -kireydet. Näille altistavat alaraajojen ja rankaa tukevien lihasten heikkoudet, epätasapaino, väsyminen, huono palautuminen ja nivelten liikkuvuusongelmat. Tavallisesti tällaisia kiputiloja voidaan helpottaa puuttumalla taustasyihin. Usein paikallisen kiputilan alkaessa esimerkiksi venähdyksen seurauksena lyhyestä parin päivän tulehduskipulääkekuurista on hyötyä, mutta tämän jälkeen oikeanlaiset harjoitteet palauttavat häiriytyneen lihastoiminnan normaaliksi.

Mikäli kiputila on voimakas, tuntuu hankaloituvan tai ilmaantuu lihasheikkoutta tai puutumis- tai tunnottomuusoireita, on hyvä selvittää asiaa lääkärin vastaanotolla. Olemassa olevat yleissairaudet voivat altistaa vaurioille, joiden hoito edellyttää aina lääkärin arviota. Esimerkiksi hoitamattoman osteoporoosin haurastuttamat luut murtuvat verrattain vähäisenkin vammaenergian johdosta. Jos oire on lievä, esimerkiksi OMT-koulutuksen saanut fysioterapeutti, naprapaatti tai kiropraktikko voi auttaa oireisen alueen liikkuvuuden palauttamisessa.

Ystävällisin terveisin,

Jaakko Halonen
Yleislääketieteen erikoislääkäri
Terveystalo

Asiantuntija vastaa

Onko mielessäsi terveyteen tai hyvinvointiin liittyviä kysymyksiä? Poimimme yleisesti kiinnostavia kysymyksiä vastattavaksi Asiantuntija vastaa -palstalla.

Lähetä kysymys
Varaa aika
Verkkoajanvaraus 030 6000*

Yhteystiedot
Jaakonkatu 3 A, 6.krs
00100 Helsinki

Vaihde: 030 633 11
Asiakaspalvelu: 030 6000*
Sähköpostit: etunimi.sukunimi@terveystalo.com

Lataa sovellus

*030 6000 puhelun hinta on matkapuhelinliittymästä 8,35 snt/puhelu + 19,33 snt/min ja lankaliittymästä 8,35 snt/puhelu + 3,20 snt/min. Jonotus on maksullista.

Terveystalolla on Labquality Qualificationin ISO 9001 -laatusertifikaatti - Klikkaa saadaksesi lisätietoa

Suomalaisen työn liiton jäsen

Suomalaista palvelua

Suosikit

Tervetuloa Oma Terveys -palveluun!

Oma Terveys -palvelun kautta näet tulevia hoitotapahtumiasi ja aikaisempiin käynteihisi liittyviä tietoja. Etusivulla esitetään tiedoistasi kooste - lisää tietoja löydät muista osioista.

 

Kehitämme sivustoa jatkuvasti - anna palautetta ja vaikuta.

Valitse sinua kiinnostavat aiheet

Lapsen terveys

Liikkujan terveys

Miehen terveys

Naisten terveys

Seniorin terveys

Terveystalo toimii yli sadan urheiluseuran yhteistyökumppanina. Valitse seura, johon itse tai perheenjäsenesi kuuluvat.