Kysy asiantuntijalta

Millaista ruokaa raskauskilojen karistamiseen?

7.8.2014Naisten terveysAsiantuntija vastaa
Hei,

liikuin aiemmin aktiivisesti, mutta jouduin lopettamaan liikunnan pian tultuani raskaaksi. Painoni nousi odotusaikana runsaasti, ja ylimääräisiä kiloja jäi synnytyksen jälkeen paljon jäljelle. Nyt imetän kuukauden ikäistä lastani, ja vauvan nukkuessa pätkittäin on myös oma uneni vähissä. Myös imetys vie voimiani, ja olen jatkuvasti väsynyt. Teen päivittäin kevyitä kävely- ja hölkkälenkkejä, mutta minulla ei ole aikaa eikä energiaa aloittaa kovaa kuntoilua. Raskauskilot karistaakseni olen karsinut ruokavaliotani melko suppeaksi, minkä takia olen entistä väsyneempi ja tunnen itseni fyysisesti voimattomaksi. Kaipaisin vinkkejä ruokavaliooni – mistä saisin mahdollisimman paljon hyvää energiaa jaksamiseni tueksi, kuitenkin painonpudotusta tukien?

Hei,

Onnittelut tuoreelle äidille! Imetyksen aikana ei suositella varsinaista laihduttamista, sillä se voi vaikuttaa rintamaidon määrään ja laatuun. Jaksamisesi kannalta riittävä syöminen on erittäin tärkeää, sillä pikkuvauva-aika vaatii voimia vähäisten unien ja kaiken uuden myötä. Täysimetys kuluttaa energiaa 500–700 kcal päivässä, mikä osaltaan auttaa painonhallinnassa. Kun keskityt säännölliseen, riittävään syömiseen ja terveellisiin valintoihin, jaksat paremmin ja raskauskilot karisevat pikkuhiljaa.

Syö päivän aikana tasaisesti 3-5 tunnin välein, kaksi kunnon ateriaa sekä aamu-, väli- ja iltapalat. Panosta pääaterioilla erityisesti proteiinipitoisiin ruokiin (kana, kala, liha, palkokasvikset, kananmuna) ja kasviksiin. Viljatuotteet (leipä, puuro, pasta, riisi) kannattaa valita täysjyväisinä. Hyödynnä tarvittaessa valmisruokia, esimerkiksi keitot ovat hyviä parin leipäviipaleen ja raejuuston kanssa. Pakastealtaasta löytyy muun muassa kasvis- ja kalapihvejä.

Imettäessä välipalaksi ei riitä pelkkä hedelmä, vaan ota lisäksi esimerkiksi täysjyväleipä ja maitolasi. Käytä viljatuotteiden ja kasvisten lisäksi aamu-, väli- ja iltapalalla maitoa, piimää, viiliä, jogurttia, rahkaa tai kananmunaa. Älä karta liikaa pehmeää rasvaa, sillä sen riittävä saanti on tärkeää hyvinvoinnillesi. Lisää aina salaattiin öljyä ja laita leivälle margariinia. Pähkinät, mantelit ja siemenet ovat käteviä välipaloina ja salaateissa. Muista juoda vettä tai kivennäisvettä noin 2–3 litraa päivässä, sillä väsymys voi johtua myös nestehukasta.

On hyvä muistaa olla itselleen armollinen. Jos olet fyysisesti väsynyt, tee lyhyempi vaunulenkki ja nauti raittiista ilmasta. Pienet herkkuhetket ovat sallittuja, ja välipalaksi voi valita välillä jäätelötuutin ja jälkiruoaksi pari palaa suklaata. Keskity valintoihin, joita voit tehdä hyvillä mielin niin, ettei jaksamisesi kärsi. Iloitse vauvastasi ja panosta terveelliseen, riittävään syömiseen laihduttamisen sijaan. Ystävällisin terveisin,

Mari Kolonen, ravitsemusterapeutti

Asiantuntija vastaa

Onko mielessäsi terveyteen tai hyvinvointiin liittyviä kysymyksiä? Poimimme yleisesti kiinnostavia kysymyksiä vastattavaksi Asiantuntija vastaa -palstalla.

Lähetä kysymys

Muita aiheeseen liittyviä

Totta vai tarua vaihdevuosista
Naisten terveys

Vaihdevuosiin liittyy paljon pelkoja ja turhia harhaluuloja. Lue lääkärin vastaukset viiteen vaihdevuosia koskevaan väittämään.

Kun kuukautiset kiusaavat
Naisten terveys

Vaivaavatko vuotohäiriöt tai kärsitkö kivuliaista kuukautisista? Oireiden kanssa ei kannata jäädä yksin. Niin kipuja kuin vaikeaa vuotoakin voidaan hoitaa, kun niiden taustalla olevat syyt saadaan ...

Miten valita sopivin ehkäisymuoto?
Naisten terveys

E-pillerit, kierukka vai kondomi? Ehkäisymenetelmiä on lukuisia ja itselle parhaiten sopivan valinta saattaa tuntua hankalalta. Vaihtoehtoihin kannattaa tutustua yhdessä gynekologin kanssa, sillä v...

Mitä olet aina halunnut kysyä gynekologilta, mutta et ole uskaltanut?
Naisten terveys

Naisten on useimmiten helpompaa puhua gynekologille mahakivuista tai kuukautiskivuista kuin seksistä tai virtsankarkailusta.

Varaa aika
Verkkoajanvaraus 0900 30 000*

Yhteystiedot
Jaakonkatu 3 A, 6.krs
00100 Helsinki

Vaihde: 030 633 11
Asiakaspalvelu: 0900 30 000*
Sähköpostit: etunimi.sukunimi@terveystalo.com

Lataa sovellus

*Puhelun hinta on 8,35 snt/puhelu + 19,33 snt/min + mpm / pvm. Jonotus on maksullista.

Terveystalolla on Labquality Qualificationin ISO 9001 -laatusertifikaatti - Klikkaa saadaksesi lisätietoa

Suomalaisen työn liiton jäsen

Suomalaista palvelua

Suosikit

Tervetuloa Oma Terveys -palveluun!

Oma Terveys -palvelun kautta näet tulevia hoitotapahtumiasi ja aikaisempiin käynteihisi liittyviä tietoja. Etusivulla esitetään tiedoistasi kooste - lisää tietoja löydät muista osioista.

 

Kehitämme sivustoa jatkuvasti - anna palautetta ja vaikuta.

Valitse sinua kiinnostavat aiheet

Hyvinvoinnin seuranta ja laboratoriotutkimukset

Kehon hyvinvointi ja liikkuvuuden ylläpitäminen

Lapsen terveys

Miehen terveys

Mielen hyvinvointi

Naisten terveys

Ravitsemus

Seniorin terveys

Suun terveys

Uni

Terveystalo toimii yli sadan urheiluseuran yhteistyökumppanina. Valitse seura, johon itse tai perheenjäsenesi kuuluvat.