Kysy asiantuntijalta

Mikä avuksi närästykseen?

5.6.2014Naisten terveysMiehen terveysSeniorin terveysAsiantuntija vastaa
Kärsin närästyksestä, mutta sain lääkäriltä vaivaan lääkkeet ja kävin myös tähystyksessä. Nyt ongelmani on ruokavalio, kun en tiedä mitä voin syödä ja mitä en. Välillä tuntuu, että kaurapuurokin aiheuttaa närästystä. Mikä avuksi?
Hei,

närästyksellä tarkoitetaan rintalastan takana tuntuvaa polttavaa tunnetta, joka johtuu mahalaukusta ruokatorveen nousevasta happamasta mahan sisällöstä, kun ruokatorven alapään sulkijalihas löystyy.

Närästys on verraten tavallinen oire, ja jopa joka viides kärsii siitä jossakin elämänsä vaiheessa. Vaiva on luonteeltaan krooninen ja voi uusiutua myös myöhemmin oireiden rauhoituttua. Närästystä pahentavat muun muassa tupakointi, rasvainen ruoka, kahvi, suklaa, sitrushedelmät, sipuli, voimakkaat mausteet, alkoholi sekä runsaat ateriat.

Närästysoiretta voi helpottaa edellä mainittujen, oireita pahentavien tekijöiden välttäminen. Myös iltasyömistä kannattaa välttää. Ylipainoisella henkilöllä laihduttamisesta on hyötyä närästykseen.

Apteekista on saatavilla itsehoitovalmisteina mahan happamuutta neutraloivia sekä haponeritystä vähentäviä lääkkeitä, joiden avulla ruokatorven ärsytys vähenee. Lääkäri voi määrätä voimakkaampia haponeritystä estäviä lääkkeitä, joita tavallisesti käytetään kuurina ruokatorven limakalvon rauhoittamiseksi. Hankalissa tapauksissa tulee kyseeseen myös leikkaushoito, jonka tarkoitus on estää mahan sisällön virtaus ruokatorveen.

Ystävällisin terveisin,

Jaakko Halonen
Yleislääketieteen erikoislääkäri
Asiantuntija vastaa

Onko mielessäsi terveyteen tai hyvinvointiin liittyviä kysymyksiä? Poimimme yleisesti kiinnostavia kysymyksiä vastattavaksi Asiantuntija vastaa -palstalla.

Lähetä kysymys

Muita aiheeseen liittyviä

Sumeneeko silmissä?
Seniorin terveys

Huonontunut näkö, häikäisy ja hämäränäön heikentyminen voivat kieliä kaihista. Kaihi on suomalaisten yleisin silmäsairaus, joka yleistyy iän myötä. Mutta mistä merkeistä tietää, että on aika suunna...

5 kysymystä luomista
Naisten terveysMiehen terveysSeniorin terveys

Miksi joillakin ihmisillä on paljon luomia? Miten tunnistaa huolestuttavat ihomuutokset? Ihotautien erikoislääkäri Maria Huttunen Terveystalosta vastaa luomia koskeviin kysymyksiin.

Syö hyvin, seniori!
Seniorin terveys

Yhteisen pöydän ääreen kokoontuminen ja hyvästä ruoasta nauttiminen ovat tärkeitä hyvinvoinnille myös iän karttuessa. Monipuolinen ravinto auttaa myös pysymään hyvässä kunnossa pidempään.

Viisi myyttiä uniapneasta
Naisten terveysMiehen terveysSeniorin terveys

Luulitko, että uniapnea on vain vanhojen ja ylipainoisten tauti? Moni suomalainen sairastaa sitä tietämättään. Hoitamattomana uniapnea laskee elämänlaatua tuntuvasti.

Varaa aika
Verkkoajanvaraus 030 6000

Yhteystiedot
Jaakonkatu 3 B, 3.krs
00100 Helsinki

Vaihde: 030 633 11
Asiakaspalvelu: 030 6000
Sähköpostit: etunimi.sukunimi@terveystalo.com

Lataa sovellus

030 6000 puhelun hinta on lankaliittymästä 8,35 snt/puhelu + 3,20 snt/min, matkapuhelinliittymästä 8,35 snt/puhelu + 19,33 snt/min.

Terveystalolla on Labquality Qualificationin ISO 9001 -laatusertifikaatti - Klikkaa saadaksesi lisätietoa

Suomalaisen työn liiton jäsen

Suomalaista palvelua

Suosikit

Tervetuloa Oma Terveys -palveluun!

Oma Terveys -palvelun kautta näet tulevia hoitotapahtumiasi ja aikaisempiin käynteihisi liittyviä tietoja. Etusivulla esitetään tiedoistasi kooste - lisää tietoja löydät muista osioista.

 

Kehitämme sivustoa jatkuvasti - anna palautetta ja vaikuta.

Valitse sinua kiinnostavat aiheet

Lapsen terveys

Liikkujan terveys

Miehen terveys

Naisten terveys

Seniorin terveys

Terveystalo toimii yli sadan urheiluseuran yhteistyökumppanina. Valitse seura, johon itse tai perheenjäsenesi kuuluvat.