Kysy asiantuntijalta

Kuinka usein gynekologin vastaanotolla kannattaa käydä?

6.5.2015Naisten terveysAsiantuntija vastaa
Hei,
Olen aiemmin syönyt monta vuotta e-pillereitä, mutta synnytysten jälkeen hormonaalisen ehkäisyn uudelleenaloittaminen mietityttää. Mitään varsinaisia oireita minulla ei ole, mutta ei myöskään säännöllistä aikataulua gynekologikäyntien suhteen. Kuinka usein kannattaisi käydä vastaanotolla tarkastuttamassa, että kaikki on kunnossa?
Hei,

Jokainen nainen kohtaa gynekologisia vaivoja jossain kohtaa elämäänsä – ne ovat normaali osa elämää. Osa vaivoista menee ohi itsestään, osa taas vaatii hoitoa tai seurantaa. Vuosittaiset gynekologiset rutiinitarkastukset ovat tavallisesti tarpeen, jos naisella on käytössä hormonaalinen ehkäisy tai vaihdevuosien jälkeinen hormonikorvaushoito, tai jos halutaan seurata esimerkiksi hyvänlaatuista munasarjamuutosta.

Moni nainen kokee myös velvollisuudekseen käydä vuosittain PAPA-kokeessa, mutta se on todellisuudessa vain harvoin tarpeellista. Tiuhaan otettujen PAPA-kokeiden sijaan mahdollisia solumuutoksia ja niihin liittyviä riskejä paikannetaan nykyään paremmin HPV-testillä.

Kalenterin seurailua tärkeämpää olisikin löytää oma luottogynekologi, jonka kanssa voi säännöllisesti kartoittaa ja seurata omia riskitekijöitä ja oireita. Joillain terveysriskit liittyvät painonhallintaan, toisilla taas kondyloomavirukseen, perintötekijöihin tai hormonitoimintaan. Oman gynekologin kanssa voi tehdä suunnitelman siitä, kuinka usein vastaanotolla kannattaa käydä. Silloin vältetään turhat tutkimukset ja toisaalta varmistetaan, ettei käyntien väli veny liian pitkäksi.

Gynekologiset tarkastukset ja oman terveyden seuraaminen jatkuvat läpi naisen elämän. Kannattaa ottaa yhteyttä omaan gynekologiin, jos jokin asia lääkkeisiin tai ehkäisyyn liittyen huolestuttaa tai pelottaa. Ylimääräisten huolien ei tarvitse turhaan heikentää elämänlaatua!

Ystävällisin terveisin,

Anna-Mari Heikkinen
Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri
Terveystalo
Asiantuntija vastaa

Onko mielessäsi terveyteen tai hyvinvointiin liittyviä kysymyksiä? Poimimme yleisesti kiinnostavia kysymyksiä vastattavaksi Asiantuntija vastaa -palstalla.

Lähetä kysymys

Muita aiheeseen liittyviä

5 kysymystä luomista
Naisten terveysMiehen terveysSeniorin terveys

Miksi joillakin ihmisillä on paljon luomia? Miten tunnistaa huolestuttavat ihomuutokset? Ihotautien erikoislääkäri Maria Huttunen Terveystalosta vastaa luomia koskeviin kysymyksiin.

Viisi myyttiä uniapneasta
Naisten terveysMiehen terveysSeniorin terveys

Luulitko, että uniapnea on vain vanhojen ja ylipainoisten tauti? Moni suomalainen sairastaa sitä tietämättään. Hoitamattomana uniapnea laskee elämänlaatua tuntuvasti.

Läsnäolo ja yhteinen aika ovat parisuhteen liima
Naisten terveysMiehen terveys

Varsinkin kiireisessä arjessa kosketus ja läheisyys voivat hävitä huomaamatta. Lue asiantuntijoiden kolme vinkkiä, joilla parannat parisuhteen hyvinvointia.

Nauti joulusta ilman ruokaövereitä ja huonoa omaatuntoa
Lapsen terveysNaisten terveysMiehen terveysSeniorin terveys

Kaikki tuntevat ylensyönnin vaikutukset: turvottaa, tuskastuttaa, eikä vatsa toimi – tai toimii liiankin sukkelasti. Muistathan, että kohtuus joulupöydässä pitää olon hyvänä.

Varaa aika
Verkkoajanvaraus 030 6000

Yhteystiedot
Jaakonkatu 3 B, 3.krs
00100 Helsinki

Vaihde: 030 633 11
Asiakaspalvelu: 030 6000
Sähköpostit: etunimi.sukunimi@terveystalo.com

Lataa sovellus

030 6000 puhelun hinta on lankaliittymästä 8,35 snt/puhelu + 3,20 snt/min, matkapuhelinliittymästä 8,35 snt/puhelu + 19,33 snt/min.

Terveystalolla on Labquality Qualificationin ISO 9001 -laatusertifikaatti - Klikkaa saadaksesi lisätietoa

Suomalaisen työn liiton jäsen

Suomalaista palvelua

Suosikit

Tervetuloa Oma Terveys -palveluun!

Oma Terveys -palvelun kautta näet tulevia hoitotapahtumiasi ja aikaisempiin käynteihisi liittyviä tietoja. Etusivulla esitetään tiedoistasi kooste - lisää tietoja löydät muista osioista.

 

Kehitämme sivustoa jatkuvasti - anna palautetta ja vaikuta.

Valitse sinua kiinnostavat aiheet

Lapsen terveys

Liikkujan terveys

Miehen terveys

Naisten terveys

Seniorin terveys

Terveystalo toimii yli sadan urheiluseuran yhteistyökumppanina. Valitse seura, johon itse tai perheenjäsenesi kuuluvat.