Kysy asiantuntijalta

Ihottumaa käsissä

6.3.2013Lapsen terveysNaisten terveysMiehen terveysSeniorin terveysAsiantuntija vastaa
Hei,

Käsiini on jo muutamana peräkkäisenä talvena tullut outoa ihottumaa tai ihon ärtymistä. Ihottumaa tulee sormiin yleensä ylimmän ja keskimmäisen nivelen kohtiin tai niiden väliin. Välillä ihottuma tuntuu parantuvan, mutta sitten se taas pahenee. Pahimmassa vaiheessa ihoon nousee pieniä punaisia ”patteja”, jotka näyttävät pieniltä vesikelloilta. Niitä on yleensä useampi samassa kohdassa. Tiskaamisen tai muuten paljon käsienpesun jälkeen iho punoittaa ja saattaa tuntua polttelevalta ja kutisevalta. Olen kokeillut kortisonia, mutta se ei tunnu auttavan, vaan ihottuma häviää aina itsestään keväällä. Osaisitko auttaa, mikä ihottuma on ja miten siitä pääsisi eroon? Mistä johtuu, että sitä tulee vain talvisin?
Kuvauksesi perusteella kysymys on todennäköisesti niin sanotusta toksisesta ekseemasta, jota kutsutaan myös pesuihottumaksi. Tyypillisesti tätä ärsytysihottumaa aiheuttavat nimensä mukaisesti esimerkiksi toistuva ihon pesu vedellä tai pesuaineella sekä lämpötilan vaihtelut ja ilman kuivuus. Talvisin ihottumalle altistavat siis kylmä ilma ja huoneilman kuivuminen lisääntyneen lämmityksen vuoksi. Ihottuman ilmaantumista voi ehkäistä käyttämällä perusvoiteita käsiin aina vesipesun jälkeen, välttämällä tarpeetonta käsien pesua ja esimerkiksi käyttämällä kumihanskoja tiskatessa. Ihottumaa hoidetaan kortisonivoiteilla. Mikäli käsikauppalääkkeenä saatava kortisoni ei tunnu riittävän, on hyvä näyttää ihottumaa lääkärille, jotta voidaan arvioida mahdollinen vahvemman kortisonivoiteen tarve.

Jaakko Halonen, Yleislääketieteen erikoislääkäri

Liittyvät avainsanat

Asiantuntija vastaa

Onko mielessäsi terveyteen tai hyvinvointiin liittyviä kysymyksiä? Poimimme yleisesti kiinnostavia kysymyksiä vastattavaksi Asiantuntija vastaa -palstalla.

Lähetä kysymys

Muita aiheeseen liittyviä

Sumeneeko silmissä?
Seniorin terveys

Huonontunut näkö, häikäisy ja hämäränäön heikentyminen voivat kieliä kaihista. Kaihi on suomalaisten yleisin silmäsairaus, joka yleistyy iän myötä. Mutta mistä merkeistä tietää, että on aika suunna...

5 kysymystä luomista
Naisten terveysMiehen terveysSeniorin terveys

Miksi joillakin ihmisillä on paljon luomia? Miten tunnistaa huolestuttavat ihomuutokset? Ihotautien erikoislääkäri Maria Huttunen Terveystalosta vastaa luomia koskeviin kysymyksiin.

Syö hyvin, seniori!
Seniorin terveys

Yhteisen pöydän ääreen kokoontuminen ja hyvästä ruoasta nauttiminen ovat tärkeitä hyvinvoinnille myös iän karttuessa. Monipuolinen ravinto auttaa myös pysymään hyvässä kunnossa pidempään.

Sukka irti!
Naisten terveysSeniorin terveys

Pelkkä tukisukka ei riitä suonikohjujen hoitoon, sanoo päivitetty Käypä hoito -suositus.

Varaa aika
Verkkoajanvaraus 030 6000

Yhteystiedot
Jaakonkatu 3 B, 3.krs
00100 Helsinki

Vaihde: 030 633 11
Asiakaspalvelu: 030 6000
Sähköpostit: etunimi.sukunimi@terveystalo.com

Lataa sovellus

030 6000 puhelun hinta on lankaliittymästä 8,35 snt/puhelu + 3,20 snt/min, matkapuhelinliittymästä 8,35 snt/puhelu + 19,33 snt/min.

Terveystalolla on Labquality Qualificationin ISO 9001 -laatusertifikaatti - Klikkaa saadaksesi lisätietoa

Suomalaisen työn liiton jäsen

Suomalaista palvelua

Suosikit

Tervetuloa Oma Terveys -palveluun!

Oma Terveys -palvelun kautta näet tulevia hoitotapahtumiasi ja aikaisempiin käynteihisi liittyviä tietoja. Etusivulla esitetään tiedoistasi kooste - lisää tietoja löydät muista osioista.

 

Kehitämme sivustoa jatkuvasti - anna palautetta ja vaikuta.

Valitse sinua kiinnostavat aiheet

Lapsen terveys

Liikkujan terveys

Miehen terveys

Naisten terveys

Seniorin terveys

Terveystalo toimii yli sadan urheiluseuran yhteistyökumppanina. Valitse seura, johon itse tai perheenjäsenesi kuuluvat.