Kysy asiantuntijalta

Ihottumaa käsissä

6.3.2013Asiantuntija vastaa
Hei,

Käsiini on jo muutamana peräkkäisenä talvena tullut outoa ihottumaa tai ihon ärtymistä. Ihottumaa tulee sormiin yleensä ylimmän ja keskimmäisen nivelen kohtiin tai niiden väliin. Välillä ihottuma tuntuu parantuvan, mutta sitten se taas pahenee. Pahimmassa vaiheessa ihoon nousee pieniä punaisia ”patteja”, jotka näyttävät pieniltä vesikelloilta. Niitä on yleensä useampi samassa kohdassa. Tiskaamisen tai muuten paljon käsienpesun jälkeen iho punoittaa ja saattaa tuntua polttelevalta ja kutisevalta. Olen kokeillut kortisonia, mutta se ei tunnu auttavan, vaan ihottuma häviää aina itsestään keväällä. Osaisitko auttaa, mikä ihottuma on ja miten siitä pääsisi eroon? Mistä johtuu, että sitä tulee vain talvisin?

Kuvauksesi perusteella kysymys on todennäköisesti niin sanotusta toksisesta ekseemasta, jota kutsutaan myös pesuihottumaksi. Tyypillisesti tätä ärsytysihottumaa aiheuttavat nimensä mukaisesti esimerkiksi toistuva ihon pesu vedellä tai pesuaineella sekä lämpötilan vaihtelut ja ilman kuivuus. Talvisin ihottumalle altistavat siis kylmä ilma ja huoneilman kuivuminen lisääntyneen lämmityksen vuoksi. Ihottuman ilmaantumista voi ehkäistä käyttämällä perusvoiteita käsiin aina vesipesun jälkeen, välttämällä tarpeetonta käsien pesua ja esimerkiksi käyttämällä kumihanskoja tiskatessa. Ihottumaa hoidetaan kortisonivoiteilla. Mikäli käsikauppalääkkeenä saatava kortisoni ei tunnu riittävän, on hyvä näyttää ihottumaa lääkärille, jotta voidaan arvioida mahdollinen vahvemman kortisonivoiteen tarve.

Jaakko Halonen, Yleislääketieteen erikoislääkäri

Asiantuntija vastaa

Onko mielessäsi terveyteen tai hyvinvointiin liittyviä kysymyksiä? Poimimme yleisesti kiinnostavia kysymyksiä vastattavaksi Asiantuntija vastaa -palstalla.

Lähetä kysymys
Varaa aika
Verkkoajanvaraus 030 6000*

Yhteystiedot
Jaakonkatu 3 B, 3.krs
00100 Helsinki

Vaihde: 030 633 11
Asiakaspalvelu: 030 6000*
Sähköpostit: etunimi.sukunimi@terveystalo.com

Lataa sovellus

*030 6000 puhelun hinta on matkapuhelinliittymästä 8,35 snt/puhelu + 19,33 snt/min ja lankaliittymästä 8,35 snt/puhelu + 3,20 snt/min. Jonotus on maksullista.

Terveystalolla on Labquality Qualificationin ISO 9001 -laatusertifikaatti - Klikkaa saadaksesi lisätietoa

Suomalaisen työn liiton jäsen

Suomalaista palvelua

Suosikit

Tervetuloa Oma Terveys -palveluun!

Oma Terveys -palvelun kautta näet tulevia hoitotapahtumiasi ja aikaisempiin käynteihisi liittyviä tietoja. Etusivulla esitetään tiedoistasi kooste - lisää tietoja löydät muista osioista.

 

Kehitämme sivustoa jatkuvasti - anna palautetta ja vaikuta.

Valitse sinua kiinnostavat aiheet

Lapsen terveys

Liikkujan terveys

Miehen terveys

Naisten terveys

Seniorin terveys

Terveystalo toimii yli sadan urheiluseuran yhteistyökumppanina. Valitse seura, johon itse tai perheenjäsenesi kuuluvat.