Artikkelit

Viilennä oloa helteellä

Kesällä aurinko hellii ihoa ja mieltä. Helteellä kannattaa kuitenkin muistaa suojautua liialta auringolta ja juoda runsaasti vettä.

Kun lämpötila kipuaa yli 25 asteen hellelukemiin ja aurinko porottaa, on syytä suojautua kuumuudelta ja kiinnittää nesteytykseen erityishuomiota.

– Helteellä vaarana on elimistön liiallinen lämpeneminen ja kuivuminen. Sen tunnistaa esimerkiksi heikotuksesta, sekavuudesta, pahoinvoinnista ja ripulista. Hikoilun loppuminen ja kuiva iho ovat merkkejä jo vakavammasta nestehukasta. Päähän porottava aurinko voi aiheuttaa myös auringonpistoksen, joka oireilee päänsärkynä, ärtymyksenä ja huimauksena, sanoo yleislääkärimme Emilia Lagus.

Älä odota janon tunnetta

Riittävä vedenjuominen auttaa elimistön lämmönsäätelyä toimimaan normaalilla tavalla. Nesteitä tulisi normaalisti saada päivässä 2–2,5 litraa, joista puolet tulee ruoan mukana. Helteellä kehon tarvitsema nestemäärä voi kuitenkin helposti tuplaantua.

– Hikoilu on elimistön tapa poistaa lämpöä kehosta ja viilentyä. Ihminen hikoilee keskimäärin 0,5–1 litraa päivässä, mutta kuumalla ilmalla fyysisessä työssä lukema voi moninkertaistua ja nousta jopa 12 litraan, Lagus kertoo.

Janon tunne on hänen mukaansa myöhäinen merkki veden tarpeesta.

– Virtsan väri paljastaa helposti, jos ei ole juonut tarpeeksi vettä. Jos virtsa on niukkaa ja keltaista, tulisi juoda enemmän vettä.

Muista nämä helteellä:

  • Varjoon kannattaa hakeutua päivän kuumimpaan aikaan, eli kello yhdentoista ja kolmen välillä, jolloin myös ultraviolettisäteily on voimakkaimmillaan.
  • Vältä fyysisesti raskasta työtä keskipäivän auringossa. Jos joutuu tekemään helteellä töitä, on tärkeää muistaa pitää taukoja ja juoda tarpeeksi nesteitä.
  • Neste- ja suolatasapaino pysyy kunnossa, kun korvaa kehosta haihtuneen nesteen nauttimalla juomaa, jossa on mukana elektrolyyttejä, eli natriumia tai kaliumia. Helteellä hyviä janojuomia ovatkin veden lisäksi esimerkiksi vissyt tai mehut.
  • Alkoholi ja kofeiini ovat haitallisempia kesällä, sillä ne lisäävät virtsan eritystä ja kuivumista. Siksi esimerkiksi terassilla istuessa on erityisesti helteellä hyvä juoda joka toinen lasillinen vettä.
  • Vaikka helteellä ruokahalu helposti vähenee, säännöllinen ruokailu on tärkeää riittävän nesteytyksen kannalta. Ruoka auttaa osaltaan ylläpitämään neste- ja suolatasapainoa sekä turvaa energiavarastojen säilymisen. Hyviä välipaloja ovat esimerkiksi nestettä ja kivennäisaineita sisältävät hedelmät ja vihannekset.
  • Aurinkorasva on tärkeä varuste, sillä ihon toistuva palaminen kasvattaa riskiä sairastua melanoomaan eli ihosyöpään. Paras tapa suojautua auringonpolttamilta on käyttää vaaleasta ja hengittävästä materiaalista valmistettuja ohuita ja väljiä vaatteita. Lisäksi leveälierinen hattu suojelee hyvin päätä ja niskaa.

Varaa aika yleislääkärille

Varaa aika
Verkkoajanvaraus 030 6000

Yhteystiedot
Jaakonkatu 3 B, 3.krs
00100 Helsinki

Vaihde: 030 633 11
Asiakaspalvelu: 030 6000
Sähköpostit: etunimi.sukunimi@terveystalo.com

Lataa sovellus

030 6000 puhelun hinta on lankaliittymästä 8,35 snt/puhelu + 3,20 snt/min, matkapuhelinliittymästä 8,35 snt/puhelu + 19,33 snt/min.

Terveystalolla on Labquality Qualificationin ISO 9001 -laatusertifikaatti - Klikkaa saadaksesi lisätietoa

Suomalaisen työn liiton jäsen

Suomalaista palvelua

Suosikit

Tervetuloa Oma Terveys -palveluun!

Oma Terveys -palvelun kautta näet tulevia hoitotapahtumiasi ja aikaisempiin käynteihisi liittyviä tietoja. Etusivulla esitetään tiedoistasi kooste - lisää tietoja löydät muista osioista.

 

Kehitämme sivustoa jatkuvasti - anna palautetta ja vaikuta.

Valitse sinua kiinnostavat aiheet

Lapsen terveys

Liikkujan terveys

Miehen terveys

Naisten terveys

Seniorin terveys

Terveystalo toimii yli sadan urheiluseuran yhteistyökumppanina. Valitse seura, johon itse tai perheenjäsenesi kuuluvat.