Artikkelit

Vetämätön olo herätti epäilykset – ravintoarvot reilaan kasvissyöjälle räätälöidyllä tutkimuspaketilla

Kasvissyöjillä ja etenkin vegaaneilla B12-vitamiinin, jodin, seleenin, kalsiumin ja D-vitamiinin saanti jää helposti matalaksi. Myös raudanpuute on tavallista, sillä kasvikunnan tuotteiden sisältämä rauta imeytyy elimistöön heikommin, kuin eläinperäisten tuotteiden sisältämä rauta.

Jo parinkymmenen vuoden ajan lihaa karttanut Ossi Laine, 39, selvitti Terveystalon kasvissyöjän tutkimuspaketin avulla, saako hän ruokavaliostaan riittävästi tärkeimpiä ravintoaineita. Ossi noudattaa pääsääntöisesti laktovegetaarista ruokavaliota, joka sallii kasvikunnan tuotteiden lisäksi myös maitotuotteet.

Olen ollut kasvissyöjä jo parikymmentä vuotta. En koskaan pitänyt punaisen lihan mausta. Käytän maitotuotteita ja olen syönyt satunnaisesti kanaa ja kalaa, mutta punaisen lihan syönnin lopetin jo parikymppisenä. En tuntenut tuolloin yhtäkään kasvissyöjää tai tiennyt asiasta juuri mitään – tietoa ei siihen aikaan ollut yhtä helposti saatavilla. Nykyään kasvissyönti aloitetaan varmasti tutustumalla eri ruoka-aineisiin ja siihen, mitä milläkin korvataan. Itse vain yksinkertaisesti lopetin lihan syömisen enempää suunnittelematta.

En muista havainneeni voinnissani alkuun suuria muutoksia, joskaan en silloin myöskään tarkkaillut itseäni sen kummemmin. Isojen liha-aterioiden pois jättäminen toki tuntui kevyempänä olona.

Korvaan lihaa ruokavaliossani enimmäkseen pavuilla ja linsseillä. Rasvoista suosin ensisijaisesti öljyjä. Monet uudet kasvissyöjille suunnatut tuotteet jäljittelevät lihan makua, siksi en ole niihin paljoakaan tutustunut. Kasvisnakkiakin maistoin ensimmäisen kerran vasta viimeisen vuoden aikana!

Olen jättänyt makkarapaketit kaupan hyllyyn jo niin pitkään, etten koe sen rajoittavan arkeani juuri mitenkään. Joissakin tilanteissa voi olla haasteellisempaa löytää itselle sopivaa syötävää, mutta useimmissa paikoissa vaihtoehtoja on tänä päivänä hyvin tarjolla.

Vuosien saatossa olen toisinaan tuntenut väsymystä, mutta on vaikeaa arvioida, kuinka suuri osa siitä on ollut ruokavaliosta johtuvaa. Se, saanko tarpeeksi kaikkia tärkeitä ravintoaineita, mietityttää aika ajoin. Ravitsemus on nykyään paljon esillä, ja sen ympärillä käytävä keskustelu on osaltaan herättänyt ajattelemaan, että pitäisi tarkastella omaakin syömistä enemmän. Ruokavaliossani on varmasti ollut puutteitakin, mutten osaa paikantaa, miten lähtisin korjaamaan asiaa. Mielestäni elän terveellisesti ja syön monipuolisesti, mutta silti tunnen, että ruokaympyräni kaipaisi hienosäätöä.

D-vitamiini aluksi purkista

"Labratulosteni mukaan kokonaisuus on melko hyvässä kunnossa. Muutamia asioita ravitsemusterapeutti kuitenkin nosti esiin. Esimerkiksi D-vitamiinin saantini on liian vähäistä, mikä on hyvä tiedostaa. Sain ohjeeksi ottaa sitä aluksi ravintolisänä, ja jatkossa huolehtia, että ruokavaliostani löytyy enemmän D-vitamiininlähteitä, kuten elintarvikkeita, joihin sitä on lisätty.

Myös raudansaantini oli ruokavaliostani tehdyn analyysin valossa vähäistä, joskin suositusrajojen puitteissa. Sain neuvoksi varmistaa, että ruokavaliossani on päivittäin hyviä raudanlähteitä, kuten täysjyväviljavalmisteita, palkokasveja, siemeniä ja pähkinöitä.

Ravitsemusterapeutilta sain myös kuulla, että kasvisruokavaliosta saatava rauta on erilaista kuin liharuokavalion sisältämä rauta – ne eivät imeydy samalla tavalla. Tämä oli minulle täysin uusi tieto. Esimerkiksi kalsium vähentää kasvisruokavaliosta saatavan raudan imeytymistä, C-vitamiini puolestaan tehostaa sitä. Kasvissyöjänä minun tulee siis huolehtia, että tasapaino muun muassa näiden aineiden saannin suhteen on kunnossa."

Mitä kasvisruokavaliossa tulisi huomioida?

Lihansyönnin vähentäminen kiinnostaa ihmisiä, ja erilaisia kasvisruokia ja -ruokavalioita kokeillaan entistä useammin. Kasvissyönti ei kuitenkaan ole riskitöntä. Varsinkin alkutaipaleella ruokavalio voi jäädä yksipuoliseksi ja ravintoaineiden saanti liian vähäiseksi, mikä ei tue elimistön normaalia toimintaa. Pidemmällä aikavälillä tämä kuormittaa monin tavoin hyvinvointia ja terveyttä.

– Monia vitamiineja ja kivennäisaineita saadaan sekaruokavaliosta helposti, mutta esimerkiksi vegaanilta niiden riittävä saanti vaatii vaivannäköä. Erityisesti B12-vitamiini on tärkeä aine, joka on usein tarpeen ottaa purkista. Myös jodin, seleenin, raudan, D-vitamiinin ja kalsiumin saanti jää kasvissyöjällä helposti matalaksi, kertoo johtava ravitsemusterapeuttimme Mikko Rinta.

Monia näistä ravintoaineista on nykyään lisätty suoraan elintarvikkeisiin. Esimerkiksi D-vitamiinia lisätään margariineihin, kasvirasvalevitteisiin sekä osaan kasvijuomista ja -jogurteista. Lisääminen on perusteltua, sillä luonnostaan D-vitamiinia on kasvikunnan tuotteista ainoastaan sienissä.

Rautaa saa hyvin myös kasvikunnan tuotteista, mutta on hyvä huomata, että rautaa on kahta laatua.

– Eläinperäisissä tuotteissa rauta esiintyy hemirautana, kasvikunnan tuotteiden sisältämä rauta on ei-hemirautaa. Ei-hemirauta imeytyy elimistöön huomattavasti heikommin. Lisäksi muu syöminen vaikuttaa paljon ei-hemiraudan imeytymiseen: esimerkiksi C-vitamiini edistää imeytymistä. Tietyt yhdisteet vastaavasti heikentävät sitä, Rinta selittää.

Terveellisen kasvisruokavalion kulmakiviin lukeutuu myös proteiini. Siihen on syytä panostaa, sillä liian niukka proteiininsaanti voi vaikuttaa aktiivisen kudoksen määrään. Proteiininsaannin turvaamisessa auttavat erityisesti pavut ja linssit sekä erilaiset kasviproteiinivalmisteet, kuten härkäpapuvalmisteet ja sieniproteiinivalmiste quorn.

Pähkinät ja mantelit ovat oiva lisä kasvissyöjän ruokavalioon, sillä monet niistä sisältävät elimistölle tärkeitä ravintoaineita. Esimerkiksi seesaminsiementahna, tahini, on loistava kalsiuminlähde.

Kasvisruokavalio ei tarkoita automaattisesti terveellistä ruokavaliota, sillä kaikki ongelmat eivät katoa vain punaista lihaa karttamalla. Kasvissyöjänkin kannattaa kiinnittää huomiota rasvan laatuun, ja esimerkiksi kermaa ja suolaa tulee käyttää harkiten.

Kannattaa myös kuunnella omaa vointia ja tarvittaessa varmistaa, että syö tarpeeksi. 

– Väsymys on keskeinen yleisoire, jota aiheuttaa paitsi raudanpuute, myös liian vähäinen energiansaanti. Esimerkiksi kuidunsaanti on monella kasvissyöjällä hyvällä tasolla, mutta energiansaanti voi helposti jäädä liian alhaiseksi.

Jos puhti on poissa, arjen voi saada rullaamaan ravitsemusammattilaisen avulla.

– Ruokavalion muokkaaminen kasvispainotteisemmaksi kannattaa, sillä se edistää terveyttä ja lisäksi se on ympäristöteko. Suunnitelmallisuus on kuitenkin paikallaan, eikä ole häpeä pyytää ammattilaiselta apua sopivan ruokaympyrän rakentamiseen, Rinta kannustaa.

Tutustu kasvissyöjän tutkimuspakettiin

Lue myös:

Varaa aika
Verkkoajanvaraus 030 6000

Yhteystiedot
Jaakonkatu 3 B, 3.krs
00100 Helsinki

Vaihde: 030 633 11
Asiakaspalvelu: 030 6000
Sähköpostit: etunimi.sukunimi@terveystalo.com

Lataa sovellus

030 6000 puhelun hinta on lankaliittymästä 8,35 snt/puhelu + 3,20 snt/min, matkapuhelinliittymästä 8,35 snt/puhelu + 19,33 snt/min.

Terveystalolla on Labquality Qualificationin ISO 9001 -laatusertifikaatti - Klikkaa saadaksesi lisätietoa

Suomalaisen työn liiton jäsen

Suomalaista palvelua

Suosikit

Tervetuloa Oma Terveys -palveluun!

Oma Terveys -palvelun kautta näet tulevia hoitotapahtumiasi ja aikaisempiin käynteihisi liittyviä tietoja. Etusivulla esitetään tiedoistasi kooste - lisää tietoja löydät muista osioista.

 

Kehitämme sivustoa jatkuvasti - anna palautetta ja vaikuta.

Valitse sinua kiinnostavat aiheet

Lapsen terveys

Liikkujan terveys

Miehen terveys

Naisten terveys

Seniorin terveys

Terveystalo toimii yli sadan urheiluseuran yhteistyökumppanina. Valitse seura, johon itse tai perheenjäsenesi kuuluvat.