Artikkelit

Verenpainepotilas, huolehdi näistä asioista erityisesti koronavirusaikana

Huonossa hoitotasapainossa oleva verenpainetauti lisää riskiä sairastua koronaviruksen vakavaan tautimuotoon. Riskiryhmään kuuluvien verenpainepotilaiden kannattaa pitää huolta nyt kolmesta asiasta: hyvästä käsihygieniasta, omasta peruskunnosta ja verenpainetasosta.

Koronaviruksen pääasiallinen kohde on keuhkot. On kuitenkin hyvä muistaa, että sydän ja keuhkot toimivat läheisessä yhteistyössä, joten keuhkoja kuormittava sairaus rasittaa usein myös sydäntä.

– Nyt on tärkeää pitää huolta omasta peruskunnostaan ja ottaa säännöllisesti verenpainelääkkeet. Koronaan liittyvät riskit vähenevät, kun verenpainetaudin hoitotasapaino on kunnossa, kertoo sisätautien erikoislääkärimme Joni Suomi.

Milloin lääkäriin?

Verenpainetasoa tulisi tarkkailla säännöllisesti mittaamalla verenpaine viikoittain ja kirjaamalla lukemat itselleen ylös. Jos paineet nousevat yli tavoitelukeman 135/85, tulisi mittaus tehdä päivittäin. Oma verenpainemittari helpottaa mittaamista.

Verenpainelääkkeet ovat turvallisia käyttää myös koronaepidemian aikana. Mikäli lääkitys ei tunnu tepsivän ja verenpaine kohoaa uhkaavasti ylöspäin, kannattaa kääntyä lääkärin puoleen.

– Lääkkeiden annostusta ei saa muuttaa omin päin. Ei koronaviruksen aikana tai muulloinkaan. Tarvittaessa lääkäri voi arvioida tilanteen ja tehdä muutoksia annostukseen tai lääkkeisiin, Suomi muistuttaa.

Verenpainepotilaan kannattaa hakeutua lääkäriin matalalla kynnyksellä, jotta verenpainetauti pysyy hyvässä hoitotasapainossa. Vastaanotolle on turvallista tulla ja Terveystalon monipuoliset etäpalvelut ovat käytettävissä vain muutaman klikkauksen päässä. Esimerkiksi reseptien uusiminen, hoidon tarpeen arviointi ja asiakkaan ohjaus onnistuu vaivattomasti etänä.

Arjen peruspalikat kuntoon

Elintapojen merkitystä ei kannata vähätellä verenpainetaudin hoidossa – arjen pienillä valinnoilla on suuri merkitys. Omasta peruskunnosta voi huolehtia kiinnittämällä huomiota esimerkiksi liikuntaan ja ravitsemukseen.

– Liikunnan ei tarvitse olla hikiliikuntaa, kevytkin liikunta on aina hyödyllistä. Ulkoilu on hyvä tapa liikkua, kunhan muistaa pitää turvavälit muihin ihmisiin. Sisällä ei kannata istua liian pitkään yhteen menoon. Etätöidenkin lomassa kannattaa välillä nousta ylös ja esimerkiksi voimistella ja venytellä, Suomi ohjeistaa.

Ruokavalioon tulisi lisätä reippaasti kasviksia ja täysjyväviljoja. Sen sijaan suolan ja alkoholin käyttöä voi vähentää niin paljon kuin suinkin pystyy.

Kolmen kohdan muistilista verenpainepotilaille:

  1. Lisää: liikuntaa, kasvisten käyttöä ja täysjyväviljavalmisteiden käyttöä.
  2. Vähennä: suolan käyttöä, stressiä, ylipainoa ja alkoholin käyttöä.
  3. Lopeta: tupakointi.

 

Voit varata ajan etänä video- tai puhelinvastaanotolle sekä paikan päälle lääkärikeskukseen.

Varaa aika

Lue myös:

Varaa aika
Verkkoajanvaraus 030 6000

Yhteystiedot
Jaakonkatu 3 B, 3.krs
00100 Helsinki

Vaihde: 030 633 11
Asiakaspalvelu: 030 6000
Sähköpostit: etunimi.sukunimi@terveystalo.com

Lataa sovellus

030 6000 puhelun hinta on lankaliittymästä 8,35 snt/puhelu + 3,20 snt/min, matkapuhelinliittymästä 8,35 snt/puhelu + 19,33 snt/min.

Terveystalolla on Labquality Qualificationin ISO 9001 -laatusertifikaatti - Klikkaa saadaksesi lisätietoa

Suomalaisen työn liiton jäsen

Suomalaista palvelua

Suosikit

Tervetuloa Oma Terveys -palveluun!

Oma Terveys -palvelun kautta näet tulevia hoitotapahtumiasi ja aikaisempiin käynteihisi liittyviä tietoja. Etusivulla esitetään tiedoistasi kooste - lisää tietoja löydät muista osioista.

 

Kehitämme sivustoa jatkuvasti - anna palautetta ja vaikuta.

Valitse sinua kiinnostavat aiheet

Lapsen terveys

Liikkujan terveys

Miehen terveys

Naisten terveys

Seniorin terveys

Terveystalo toimii yli sadan urheiluseuran yhteistyökumppanina. Valitse seura, johon itse tai perheenjäsenesi kuuluvat.