– Olimme työporukkamme kanssa kokeilemassa suosittua kuplafutista, jossa pelataan jalkapalloa eräänlaisten ilmatäytteisten kuplien sisällä, Sauli* muistelee epäonnista lajikokeiluaan.
Lajin hauskuus piilee hurjissa taklauksissa, joita jaellaan säästelemättä. Törmätessään pelaajat voivat palloa apuna käyttäen kiepsahtaa ympäri jopa täydet 360 astetta. Kesäinen liikuntatuokio sai kuitenkin kurjan käänteen, kun harmittomalta vaikuttanut taklaus kostautui saman tien.
– Tunsin polvessani heti kivuliaan napsahduksen. Kierron aiheuttama vihlaisu oli kova, Sauli muistelee.
Polvea alkoi jomottaa heti. Kun kivun lisäksi polvi alkoi myös turvota silmissä, Sauli päätti varmistaa jalkansa tilan Terveystalon tapaturmapäivystyksessä.
Magneettitutkimus paljasti kivun aiheuttajan
Vastaanotolle päästyään Sauli kertasi tapahtumaketjun lääkärille, joka tunnusteli jalan ensin käsin. Seuraavaksi polvesta otettiin röntgenkuva, jonka avulla nähdään luiset rakenteet ja rustoinen välitila. Röntgen otetaan aina trauman jälkeen, jotta nähdään mahdolliset murtumat. Lisäksi röntgen antaa osviittaa esimerkiksi kulumista.
Röntgenkuva herätti epäilyn polvivammasta: nuolien osoittamassa kohdassa voi tarkkaan katsomalla erottaa linjan, joka kertoo, että nivelessä on runsaasti nestettä.
Röntgenin mukaan polvessa ei ollut murtumaa, mutta nivelen sisällä oli runsaasti nestettä, mikä herätti epäilykset pahasta vammasta. Tarkemman tilanteen selvittämiseksi tehtiin magneettitutkimus, joka paljastaa myös nivelsiteiden tilanteen.
Jalkaa aristi jo niin, että sille oli mahdotonta varata painoa, ja jomotus tuntui levossakin. Magneettitutkimus paljasti hetkessä kivun syyksi polven eturistisiteen repeämän.
– Alaraajat ovat koetuksella monissa urheilulajeissa, mutta erityisesti kontaktilajeissa riskit kasvavat. Polvinivel on altis vääntövammoille, jotka saattavat aiheuttaa urheiluun pitkän tauon tai pahimmillaan jopa laittaa sille lopullisen pisteen. Yleisin polven nivelsidevamma on eturistisiteen repeämä, kertoo liikuntalääketieteen erikoislääkärimme Tapio Kallio.

Vasemmalla magneettikuva ehjästä eturistisiteestä, oikealla nuolen osoittamassa kohdassa revennyt eturistiside.
Fysioterapeutti apuna kuntoutuksessa
Magneettitutkimuksen jälkeen arvioidaan mahdollisen leikkauksen tarve ja aikataulu. Usein päädytään kuntouttamaan polvea vahvistamalla lihaksia fysioterapeutin ohjeistamana monipuolisesti erilaisin liikehoidoin. Noin kuukautta myöhemmin tehtävällä kontrollikäynnillä arvioidaan polven vakaus, minkä perusteella harkitaan tarpeen mukaan jatkohoitomuotoa.
Usein polven palauttaminen toimintakykyiseksi vaatii eturistisiteen korjausleikkauksen jännesiirteellä.
– Eturistisidevammainen polvi saattaa kuntoutua ilman leikkaustakin, jos polven muut rakenteet ovat ehjät ja polven tukevuus hyvä. Toki liikuntaharrastusten laatukin vaikuttaa: polvi ilman eturistisidettä sietää varsin hyvin suoraviivaista liikettä, mutta rajuissa kierroissa se usein alkaa muljahdella, ja lisävaurioiden syntymisen riski on suuri, Kallio selittää.
Eturistisidevamma ei yleensä vaadi uusintakuvausta. Polven kuntoa arvioidaan sekä potilaan omien tuntemusten että lääkärin tekemän kliinisen tutkimuksen perusteella.
Saulin vamma ei miehen onneksi vaatinut akuuttia leikkaushoitoa, vaan jalkaa kuntoutettiin fysioterapeutin kanssa. Tapahtuneen vuoksi Sauli joutui pidättäytymään polvea rasittavasta liikunnasta kahden kuukauden ajan, minkä jälkeen hän sai luvan palata urheilun pariin vähitellen.
Mikäli polvi alkaa tuntua epävakaalta, voidaan leikkaushoitoa vielä harkita.
– Olen tyytyväinen, että jalkani saatiin kuntoon näinkin pian. Aion kuitenkin ottaa rauhallisesti – kun polvi on kerran hajonnut, se hajoaa helpommin uudelleen. Panostan jatkossa lajeihin, joissa polvi ei joudu niin koville, Sauli naurahtaa.
*Sauli ei esiinny artikkelissa omalla kuvallaan.
Tutustu tapaturmapäivystykseen
Lue myös: