Artikkelit

Vauhdikas lajikokeilu päättyi tuskaisesti – magneettitutkimus paljasti syyn

Saulin, 33, kuplafutiskokeilu sai ikävän lopun, kun kolarointi pelitoverin kanssa poiki kivuliaan polvivamman. Tehokkaan hoidon ansiosta urheilusta ei kuitenkaan tarvinnut luopua pitkäksi aikaa.

 – Olimme työporukkamme kanssa kokeilemassa suosittua kuplafutista, jossa pelataan jalkapalloa eräänlaisten ilmatäytteisten kuplien sisällä, Sauli* muistelee epäonnista lajikokeiluaan.

Lajin hauskuus piilee hurjissa taklauksissa, joita jaellaan säästelemättä. Törmätessään pelaajat voivat palloa apuna käyttäen kiepsahtaa ympäri jopa täydet 360 astetta. Kesäinen liikuntatuokio sai kuitenkin kurjan käänteen, kun harmittomalta vaikuttanut taklaus kostautui saman tien.

– Tunsin polvessani heti kivuliaan napsahduksen. Kierron aiheuttama vihlaisu oli kova, Sauli muistelee.

Polvea alkoi jomottaa heti. Kun kivun lisäksi polvi alkoi myös turvota silmissä, Sauli päätti varmistaa jalkansa tilan Terveystalon tapaturmapäivystyksessä.

Magneettitutkimus paljasti kivun aiheuttajan

Vastaanotolle päästyään Sauli kertasi tapahtumaketjun lääkärille, joka tunnusteli jalan ensin käsin. Seuraavaksi polvesta otettiin röntgenkuva, jonka avulla nähdään luiset rakenteet ja rustoinen välitila. Röntgen otetaan aina trauman jälkeen, jotta nähdään mahdolliset murtumat. Lisäksi röntgen antaa osviittaa esimerkiksi kulumista.

Röntgenkuva herätti epäilyn polvivammasta: nuolien osoittamassa kohdassa voi tarkkaan katsomalla erottaa linjan, joka kertoo, että nivelessä on runsaasti nestettä.

Röntgenin mukaan polvessa ei ollut murtumaa, mutta nivelen sisällä oli runsaasti nestettä, mikä herätti epäilykset pahasta vammasta. Tarkemman tilanteen selvittämiseksi tehtiin magneettitutkimus, joka paljastaa myös nivelsiteiden tilanteen. 

Jalkaa aristi jo niin, että sille oli mahdotonta varata painoa, ja jomotus tuntui levossakin. Magneettitutkimus paljasti hetkessä kivun syyksi polven eturistisiteen repeämän.

– Alaraajat ovat koetuksella monissa urheilulajeissa, mutta erityisesti kontaktilajeissa riskit kasvavat. Polvinivel on altis vääntövammoille, jotka saattavat aiheuttaa urheiluun pitkän tauon tai pahimmillaan jopa laittaa sille lopullisen pisteen. Yleisin polven nivelsidevamma on eturistisiteen repeämä, kertoo liikuntalääketieteen erikoislääkärimme Tapio Kallio.


Vasemmalla magneettikuva ehjästä eturistisiteestä, oikealla nuolen osoittamassa kohdassa revennyt eturistiside.

Fysioterapeutti apuna kuntoutuksessa

Magneettitutkimuksen jälkeen arvioidaan mahdollisen leikkauksen tarve ja aikataulu. Usein päädytään kuntouttamaan polvea vahvistamalla lihaksia fysioterapeutin ohjeistamana monipuolisesti erilaisin liikehoidoin. Noin kuukautta myöhemmin tehtävällä kontrollikäynnillä arvioidaan polven vakaus, minkä perusteella harkitaan tarpeen mukaan jatkohoitomuotoa.

Usein polven palauttaminen toimintakykyiseksi vaatii eturistisiteen korjausleikkauksen jännesiirteellä.

– Eturistisidevammainen polvi saattaa kuntoutua ilman leikkaustakin, jos polven muut rakenteet ovat ehjät ja polven tukevuus hyvä. Toki liikuntaharrastusten laatukin vaikuttaa: polvi ilman eturistisidettä sietää varsin hyvin suoraviivaista liikettä, mutta rajuissa kierroissa se usein alkaa muljahdella, ja lisävaurioiden syntymisen riski on suuri, Kallio selittää.

Eturistisidevamma ei yleensä vaadi uusintakuvausta. Polven kuntoa arvioidaan sekä potilaan omien tuntemusten että lääkärin tekemän kliinisen tutkimuksen perusteella.

Saulin vamma ei miehen onneksi vaatinut akuuttia leikkaushoitoa, vaan jalkaa kuntoutettiin fysioterapeutin kanssa. Tapahtuneen vuoksi Sauli joutui pidättäytymään polvea rasittavasta liikunnasta kahden kuukauden ajan, minkä jälkeen hän sai luvan palata urheilun pariin vähitellen. 

Mikäli polvi alkaa tuntua epävakaalta, voidaan leikkaushoitoa vielä harkita.

– Olen tyytyväinen, että jalkani saatiin kuntoon näinkin pian. Aion kuitenkin ottaa rauhallisesti – kun polvi on kerran hajonnut, se hajoaa helpommin uudelleen. Panostan jatkossa lajeihin, joissa polvi ei joudu niin koville, Sauli naurahtaa.

*Sauli ei esiinny artikkelissa omalla kuvallaan.

Tutustu tapaturmapäivystykseen
Lue myös:

Muita aiheeseen liittyviä

Tehotreeni ei aina hikoiluta! Näitä lajeja treenaat helposti myös kotona
Liikkujan terveys

Kehoa huoltavat jooga ja pilates lisäävät liikkuvuutta ja hellivät varsinkin toimistotyössä herkästi jäykistyvää kehoa – ja ovat tehokasta treeniä siinä missä kovatempoiset lajitkin. Näitä lajeja on helppo harrastaa myös kotona, sillä niihin ei tarvitse suurta välinearsenaalia tai valtavasti tilaa.

Oikeanlaiset varusteet ja peruskunto suojaavat talven urheiluvammoilta
Liikkujan terveys

Hiihtolomien lähestyessä monet talviurheilun ystävät kaivavat sukset ja luistimet esiin. Vauhdin hurmasta nautitaan niin laduilla kuin jäilläkin, ja toisten juoksuharrastusta eivät edes talven liukkaus ja kylmyys latista. Urheiluvammojen ennaltaehkäisyyn kannattaa panostaa satsaamalla varusteisiin ja mitoittamalla vauhti omaan kuntoon ja taitoihin sopivaksi.

Urheilu maistuu talvellakin – vältä haaverit asiantuntijan vinkeillä!
Liikkujan terveys

Talviaikaan liikkuessa on haavereilta välttymiseksi syytä kiinnittää huomiota esimerkiksi omaan taitotasoon ja asianmukaiseen varustukseen.

Sampo otti suunnistuksen haltuun henkilökohtaisen kirittäjän avulla
Liikkujan terveys

Räätälöity treeniohjelma siivitti 34-vuotiaan Sampon vauhtiin uuden harrastuksen äärellä. Apuna urakassa toimi Terveystalon Oma Valmentaja.

Varaa aika
Verkkoajanvaraus 030 6000*

Yhteystiedot
Jaakonkatu 3 B, 3.krs
00100 Helsinki

Vaihde: 030 633 11
Asiakaspalvelu: 030 6000*
Sähköpostit: etunimi.sukunimi@terveystalo.com

Lataa sovellus

*030 6000 puhelun hinta on matkapuhelinliittymästä 8,35 snt/puhelu + 19,33 snt/min ja lankaliittymästä 8,35 snt/puhelu + 3,20 snt/min. Jonotus on maksullista.

Terveystalolla on Labquality Qualificationin ISO 9001 -laatusertifikaatti - Klikkaa saadaksesi lisätietoa

Suomalaisen työn liiton jäsen

Suomalaista palvelua

Suosikit

Tervetuloa Oma Terveys -palveluun!

Oma Terveys -palvelun kautta näet tulevia hoitotapahtumiasi ja aikaisempiin käynteihisi liittyviä tietoja. Etusivulla esitetään tiedoistasi kooste - lisää tietoja löydät muista osioista.

 

Kehitämme sivustoa jatkuvasti - anna palautetta ja vaikuta.

Valitse sinua kiinnostavat aiheet

Lapsen terveys

Liikkujan terveys

Miehen terveys

Naisten terveys

Seniorin terveys

Terveystalo toimii yli sadan urheiluseuran yhteistyökumppanina. Valitse seura, johon itse tai perheenjäsenesi kuuluvat.