Artikkelit

Varastatko lisäaikaa yöunistasi? Ei kannattaisi

Uuden arjen keskellä voi olla vaikeaa pitää kiinni normaalista unirytmistä. Lue asiantuntijamme vinkit parempaan uneen ja suorituskykyyn.

Univajeella on selvä yhteys mielialaan sekä masentuneisuus- ja ahdistuneisuushäiriöihin. Myös työteho kärsii väsyneenä: keskittyminen, uuden oppiminen sekä päätöksentekoa ja päättelykykyä edellyttävät tehtävät ovat vaikeampia. 

Arjen muututtua äkkiä ja rutiinien hakiessa vielä uutta muotoaan monessa perheessä voivat aikuiset helposti nipistää vuorokauteen lisätunteja omista yöunistaan. Pidemmän päälle se ei kuitenkaan kannata.

– Unen puute on yhteydessä useisiin sairauksiin. Mikäli ihminen ei nuku riittävästi tai uni ei ole laadukasta, riski sairastua sydän- ja verisuonitauteihin kasvaa, vastustuskyky laskee ja stressimekanismit aktivoituvat. Lisäksi univajeella on aineenvaihdunnallisia vaikutuksia, jolloin ruokahalu muuttuu ja riski ylipainoon sekä diabetekseen lisääntyy merkittävästi, sanoo unilääkärimme Henri Tuomilehto.

Älä tingi unesta

Uni on ihmisen hyvinvoinnin peruspilareita ja tärkeää palautumisen kannalta. Vaikka hetken aikaa voi pärjätä vähemmällä, pienempään määrään unta ei voi totuttautua. Emme vielä tiedä, kauanko poikkeusolot jatkuvat, joten käytössä olevien tuntien lainaaminen yöunista ei ole kestävä ratkaisu.

– Kun nukutaan tahallisesti vähemmän, puhutaan univajeesta. Univaje voi kääntyä helposti unettomuudeksi ja unihäiriöiksi, eli vaikka haluaisikin nukkua, niin siihen ei enää pysty. Tahallisella valvomisella voi ajautua isoihin ongelmiin, sanoo Tuomilehto.

– Kun akuutti koronatilanne jossain vaiheessa helpottuu, meidän tulee olla hyvin palautuneita ja mieli energisenä: valmiina iskemään takaisin ja palaamaan normaaliin elämänrytmiin mahdollisimman nopeasti, jotta vältettäisiin talouden ikävät jälkimainingit.

Riittävän unen määrä on aina henkilökohtaista, mutta keskimäärin ihminen tarvitsee noin 7–8 tuntia unta yössä. Tarvittavan unen määrän löytää lisäämällä nukkumisaikaa aina puolella tunnilla, kunnes vireystila on halutulla tasolla. Tämä lisää pelivaraa ja huonosti nukutut yöt kestää paremmin.

Uniongelmiin löytyy apua

Tärkein asia nukkumisen kannalta on rytmi. Omaa unirytmiä hakiessa kannattaa kiinnittää huomiota erityisesti iltaan. Unettomuudessa on kyse ylivireystilasta eli kyvyttömyydestä rauhoittua. Ylivireyttä tulisikin pystyä laskemaan iltaa kohti.

Nukkumista aletaan helposti suorittaa, jolloin siitä tulee stressitekijä. Kyse on kuitenkin siitä, miten mielen ja kehon saa rauhoitettua.

Unettomuutta ei kannata jäädä pähkäilemään yksin liian pitkäksi aikaa. Unettomuuden syy kannattaa aina selvittää, sillä jo pienillä muutoksilla tilanne voidaan korjata ja elämänlaatua saadaan kohennettua merkittävästi.

Uniongelmat ovat hyvin hoidettavissa ja saadaan pääsääntöisesti kuntoon. Kaikkien unihäiriöiden perushoito löytyy useimmiten elämäntapojen muuttamisesta, ei lääkkeistä.

5 vinkkiä riittävään uneen

 • Älä tee töitä illalla.
  Töiden hoitaminen ”pois alta” ei rentouta, vaan nostaa vireystilaa. Jos töitä on pakko tehdä esimerkiksi sunnuntaina, kannattaa työt tehdä mahdollisuuksien mukaan jo aamupäivällä.
 • Hoida kuormittavat asiat hyvissä ajoin, ennen iltaa.
  Kun mieltä painavat asiat on käynyt aktiivisesti läpi jo päivällä, niitä ei tarvitse enää murehtia öisin.
 • Tee mukavia, rentouttavia asioita pari tuntia ennen nukkumaanmenoa.
  Esimerkiksi mindfullness-harjoitukset tai rentoutumismenetelmät auttavat rauhoittumaan ja edistävät nukahtamista.
 • Laita tietokone ja älypuhelin illalla pois.
  Laitteiden sininen valo häiritsee nukahtamiseen tarvittavan melatoniinin tuotantoa. Lisäksi sosiaalinen media, sähköpostit yms. aktivoivat mieltä rauhoittumisen sijaan.
 • Vältä raskasta ruokailua ja alkoholia.
  Jo pari annosta alkoholia vaikuttaa radikaalisti unen laatuun.

Varaa aika unihäiriöiden selvittelyyn ja hoitoon

Lue myös:

Varaa aika
Verkkoajanvaraus 030 6000*

Yhteystiedot
Jaakonkatu 3 B, 3.krs
00100 Helsinki

Vaihde: 030 633 11
Asiakaspalvelu: 030 6000*
Sähköpostit: etunimi.sukunimi@terveystalo.com

Lataa sovellus

*030 6000 puhelun hinta on matkapuhelinliittymästä 8,35 snt/puhelu + 19,33 snt/min ja lankaliittymästä 8,35 snt/puhelu + 3,20 snt/min. Jonotus on maksullista.

Terveystalolla on Labquality Qualificationin ISO 9001 -laatusertifikaatti - Klikkaa saadaksesi lisätietoa

Suomalaisen työn liiton jäsen

Suomalaista palvelua

Suosikit

Tervetuloa Oma Terveys -palveluun!

Oma Terveys -palvelun kautta näet tulevia hoitotapahtumiasi ja aikaisempiin käynteihisi liittyviä tietoja. Etusivulla esitetään tiedoistasi kooste - lisää tietoja löydät muista osioista.

 

Kehitämme sivustoa jatkuvasti - anna palautetta ja vaikuta.

Valitse sinua kiinnostavat aiheet

Lapsen terveys

Liikkujan terveys

Miehen terveys

Naisten terveys

Seniorin terveys

Terveystalo toimii yli sadan urheiluseuran yhteistyökumppanina. Valitse seura, johon itse tai perheenjäsenesi kuuluvat.