Artikkelit

Vältä ikävät matkaseuralaiset

Lomamatka on monella kesän kohokohta. Jotta matkasta voi nauttia täysillä, kannattaa huolehtia rokotukset kuntoon hyvissä ajoin ja muistaa hyvä perushygienia matkan aikana.

Normaaliin perusrokotesuojaan kuuluu jäykkäkouristus- ja kurkkumätärokote sekä kolmoisrokote tuhkarokkoa, sikotautia ja vihurirokkoa vastaan. Nämä rokotteet kuuluvat Suomessa kansalliseen rokotusohjelmaan.

– Jokaisen aikuisen tulee huolehtia siitä, että jäykkäkouristus- ja kurkkumätätehosterokotteet uusitaan 20 vuoden välein. Kun tätä perusrokotesuojaa täydentää maksatulehdukselta suojaavalla hepatiittirokotteella, pärjää jo aika monessa kohteessa, ohjeistaa matkailulääkäri Petteri Carlson Terveystalosta.

Tarkista rokotteet, vaikka matkustaisit lähialueille – koskee myös MM-kisaturisteja!

Suomalaisten suosikkikohteita olivat vuonna 2017 esimerkiksi Viron, Espanjan ja Kreikan kaltaiset kohteet, joissa on riski sairastua A- tai B-hepatiittiin.

­– A-hepatiitin voi saada ruuan ja juoman välityksellä, B-hepatiitti taas tarttuu pääasiassa veriteitse ja sukupuolisuhteissa. B-hepatiitin voi saada myös verensiirrosta tai tatuoinnin tai lävistyksen ottamisen yhteydessä. Sekä A- että B-hepatiittia vastaan saa nykyään suojan kätevästi yhdellä pistoksella. Hepatiittirokote kannattaa ottaa reilu kuukausi ennen matkalle lähtöä, jotta riittävä suoja ehtii kehittyä, Carlson sanoo.

Rokotukset on hyvä tarkistaa, vaikka matkustaisi vain lähialueille. Esimerkiksi Venäjällä pelattavat jalkapallon MM-kisat kutsuvat kesä-heinäkuussa monia suomalaisia futiksen ystäviä. Kisaturistin on hyvä muistaa tarkistaa esimerkiksi hepatiittirokotteen voimassaolo ja huolehtia seksitaudeilta suojautumisesta, jos matkalla on uusia seksikumppaneita. Keski-Eurooppaan matkaavan kannattaa puolestaan muistaa puutiaisaivokuumeelta suojaava rokote, sillä kotimaan lisäksi puutiaisaivokuumetta esiintyy muun muassa Baltian maissa, Sveitsissä ja Etelä-Saksassa.

Matkailijan muistilista:

  • Tarkista tarvittavat rokotteet hyvissä ajoin ennen matkaa. Erityisesti eksoottisiin kohteisiin matkustaessa kannattaa olla hyvissä ajoin liikkeellä, koska suojan kehittyminen voi viedä viikkoja. Yksilöllinen rokotusohjelma kannattaa tehdä aina terveydenhuollon ammattilaisen kanssa. Joihinkin kohteisiin voi tarvita rokotteiden lisäksi esimerkiksi malarian estolääkityksen.
  • Huolehdi hyvästä hygieniasta matkan aikana. Turistiripuli on yleisin matkailuun liittyvä terveysongelma. Pese kädet etenkin ennen ruokailuja ja vessassa käynnin jälkeen. Myös alkoholipitoinen käsihuuhde auttaa vatsatautien ennaltaehkäisyssä.
  • Suosi pullovettä. Pohjoismaissa on turvallista juoda hanavettä, mutta muualla kannattaa valita pullovesi. Vaikka esimerkiksi Etelä-Euroopassa hanavesi ei ole likaista, vedessä on kuitenkin eri bakteerikanta kuin Suomessa.
  • Kiinnitä huomiota ruoan käsittelyyn. Syö vain kypsennettyä lihaa ja kalaa, vältä pitkään tarjolla seisseitä ruokia ja huuhtele hedelmät ja vihannekset – vältä kuitenkin vesijohtoveden käyttöä.
  • Käytä kondomia ja nauti alkoholia kohtuudella. Rokottaminen tai hygienia ei ratkaise kaikkia ongelmia. Suojaamattoman seksin kautta saadut tartunnat ovat tavallisia matkatuliaisia – monet seksitaudeista välttää ainoastaan käyttämällä kondomia. Runsas alkoholin käyttö puolestaan altistaa tapaturmille ja kuumissa maissa elimistön kuivumiselle.  
  • Pysy hereillä liikenteessä. Liikennekulttuureissa voi olla huomattavia eroja eri maiden välillä, eikä liikenneturvallisuus ole kaikkialla yhtä hyvällä tasolla kuin Suomessa. Liikenneonnettomuudet ovat matkailijan yleisimpiä tapaturmia, joten turhia riskejä ei kannata ottaa.
  • Jos sairastut kuumeeseen matkalla tai matkan jälkeen, mene lääkäriin. Kuume voi olla oire trooppisesta kuumetaudista, joka vaatii lääkärin hoitoa.

Varaa aika rokotukseen

Varaa aika
Verkkoajanvaraus 030 6000

Yhteystiedot
Jaakonkatu 3 B, 3.krs
00100 Helsinki

Vaihde: 030 633 11
Asiakaspalvelu: 030 6000
Sähköpostit: etunimi.sukunimi@terveystalo.com

Lataa sovellus

030 6000 puhelun hinta on lankaliittymästä 8,35 snt/puhelu + 3,20 snt/min, matkapuhelinliittymästä 8,35 snt/puhelu + 19,33 snt/min.

Terveystalolla on Labquality Qualificationin ISO 9001 -laatusertifikaatti - Klikkaa saadaksesi lisätietoa

Suomalaisen työn liiton jäsen

Suomalaista palvelua

Suosikit

Tervetuloa Oma Terveys -palveluun!

Oma Terveys -palvelun kautta näet tulevia hoitotapahtumiasi ja aikaisempiin käynteihisi liittyviä tietoja. Etusivulla esitetään tiedoistasi kooste - lisää tietoja löydät muista osioista.

 

Kehitämme sivustoa jatkuvasti - anna palautetta ja vaikuta.

Valitse sinua kiinnostavat aiheet

Lapsen terveys

Liikkujan terveys

Miehen terveys

Naisten terveys

Seniorin terveys

Terveystalo toimii yli sadan urheiluseuran yhteistyökumppanina. Valitse seura, johon itse tai perheenjäsenesi kuuluvat.