Artikkelit

Vain 20 prosenttia melanoomista kehittyy olemassa olevaan luomeen

Erilaiset ihosyövät ovat nopeimmin länsimaissa yleistyviä syöpälajeja. Suomessa diagnosoidaan vuodessa noin 1 300 melanoomatapausta, ja niiden määrä on lisääntymään päin. Ihoa ja luomia kannattaa seurata säännöllisesti ja auringosta nauttia kohtuudella.

Jokaisella meistä on luomia iholla, jotka pääosin ovat hyvänlaatuisia ruskeita pigmenttiluomia. Jos luomia on runsaasti, lisäävät ne ihosyöpäriskiä yhdessä perimän ja UV-säteilylle altistumisen kanssa. Kuitenkin vain 20 prosenttia melanoomista kehittyy iholla aiemmin olleeseen pigmenttiluomeen. Valtaosa syntyy ihokohtaan, jossa aikaisemmin ei ole ollut lainkaan luomea.

Runsasluomisuus ja liiallinen aurinko lisäävät melanoomariskiä

Lähtökohtaisesti pigmenttiluomet ovat vaarattomia. Pigmenttiluomet saattavat kuitenkin kehittyä pahanlaatuisiksi ja edetä melanoomaksi, yhdeksi ihosyövän vaaralliseksi muodoksi. Melanoomariskiä lisää liiallinen aurinkoaltistus ja runsasluomisuus, jonka rajana pidetään yli sataa iholta löytyvää luomea. Erityisesti runsasluomisille Ihotautien erikoislääkäri Maria Huttunen Terveystalosta suosittelee säännöllistä oman ihon seurantaa.

Runsasluomisuuden ja liiallisen UV-altistuksen lisäksi melanoomariskiä lisäävät erityisesti lapsuusaikana tapahtunut ihon palaminen sekä runsas solariumissa käynti. Yleisemmin Ihosyöpää esiintyy aurinkoa saaneella iholla.

− Melanoomalle altistaa herkästi palava, punertava ja pisamainen ihotyyppi. Ihon palaminen, etenkin lapsuudessa, ja suvussa esiintyvä melanooma kasvattavat sairauden riskiä, Huttunen kertoo.

Melanooman ennaltaehkäisyssä ainoana tehokkaana ehkäisykeinona toimii Huttusen mukaan riittävä UV-säteilyltä suojautuminen.

− Kesällä auringosta tulisi nauttia oman ihotyypin mukaan, ja muistettava riittävä aurinkosuoja eli aurinkovoiteet, peittävä pukeutuminen ja hakeutuminen varjoon kuumimpaan aikaan.

Aurinkokeratoosi vai ihottuma?

Aurinkokeratoori on hyvänlaatuisella asteella oleva ihon okasolusyövän esiaste, jonka voi helposti sekoittaa tavalliseen ihottumaan. Se on yleensä karhea ja hilseilevä, hennon punertava, pikku hiljaa suureneva laikku. Ajan mittaan se muuttuu paksuksi ja karstaiseksi.

− Aurinkokeratoosit ovat hyvin yleisiä iäkkäillä ihmisillä, erityisesti vaaleaihoisilla ja heillä, jotka ovat saaneet paljon aurinkoa, Huttunen kertoo.

Aurinkokeratoosi kertoo, että iho on saanut sietokykyynsä nähden liikaa aurinkoa elämän aikana.
− Onneksi vain pieni osa aurinkokeratooseista muuttuu ihosyöväksi ja muuttuminen on hidasta, keskimäärin yli kymmenen vuotta. Aurinkokeratoosi voidaan hoitaa kuorivalla voiteella tai jäädyttää nestetypellä. Laajempia alueita voidaan hoitaa myös valoaktivaatiohoidolla (PDT-hoito).

Milloin lääkäriin?

Jos yksittäinen luomi muuttaa nopeasti muotoaan tai laajenee, muuttuu moniväriseksi tai reunoiltaan epätasaiseksi, on luomi syytä tarkastuttaa lääkärin vastaanotolla ja mahdollisesti poistaa. Myös luomen rakenteen muuttuessa kyhmymäiseksi tai sen vuotaessa verta on luomi yleensä syytä poistaa. Samoin jos esim. kasvoissa oleva näppy alkaa sitkeästi haavautua tai rupeutua eikä lopullista paranemista tapahdu, on näppy syytä tutkia tarkemmin.
Tavallisimmin luomi poistetaan leikkaamalla paikallispuudutuksessa. Patologi tutkii aina poistetun luomen.

− Jos omien luomien terveys vaivaa mieltä, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle. Yksittäisen luomen aiheuttamien huolien ei kannata antaa heikentää omaa elämänlaatua, Maria Huttunen muistuttaa.

VARO-muistisääntö – näin tunnistat pahanlaatuisen luomen

V – Väri vaihtuu tummaksi tai epätasaiseksi
A – Alue laajenee nopeasti
R – Reunasta tulee epätarkka
O – Osat epäsymmetriset

Katso Terveystalon luomipäivien ajankohdat

Varaa aika ihotautilääkärille

Varaa aika
Verkkoajanvaraus 030 6000

Yhteystiedot
Jaakonkatu 3 B, 3.krs
00100 Helsinki

Vaihde: 030 633 11
Asiakaspalvelu: 030 6000
Sähköpostit: etunimi.sukunimi@terveystalo.com

Lataa sovellus

030 6000 puhelun hinta on lankaliittymästä 8,35 snt/puhelu + 3,20 snt/min, matkapuhelinliittymästä 8,35 snt/puhelu + 19,33 snt/min.

Terveystalolla on Labquality Qualificationin ISO 9001 -laatusertifikaatti - Klikkaa saadaksesi lisätietoa

Suomalaisen työn liiton jäsen

Suomalaista palvelua

Suosikit

Tervetuloa Oma Terveys -palveluun!

Oma Terveys -palvelun kautta näet tulevia hoitotapahtumiasi ja aikaisempiin käynteihisi liittyviä tietoja. Etusivulla esitetään tiedoistasi kooste - lisää tietoja löydät muista osioista.

 

Kehitämme sivustoa jatkuvasti - anna palautetta ja vaikuta.

Valitse sinua kiinnostavat aiheet

Lapsen terveys

Liikkujan terveys

Miehen terveys

Naisten terveys

Seniorin terveys

Terveystalo toimii yli sadan urheiluseuran yhteistyökumppanina. Valitse seura, johon itse tai perheenjäsenesi kuuluvat.