Artikkelit

Urheilu maistuu talvellakin – vältä haaverit asiantuntijan vinkeillä!

Talviaikaan liikkuessa on haavereilta välttymiseksi syytä kiinnittää huomiota esimerkiksi omaan taitotasoon ja asianmukaiseen varustukseen.

Liikuntaa ei tarvitse lopettaa pakkasen kiristyessäkään, mutta muun muassa pukeutumiseen on erityisen kylmillä keleillä syytä kiinnittää huomiota. Myös oma terveydentila vaikuttaa asiaan – esimerkiksi astmaattinen taipumus voi altistaa hengitysongelmille kylmällä ja kuivalla ilmalla. 

Urheilulääketieteen ylilääkärimmee Tapio Kallio neuvoo, kuinka ehkäistä talven urheiluvammat:

 1. Varusteet kuntoon!
  Ihminen pysyy parhaiten pystyssä, jos kenkien pohja aiheuttaa kitkaa jään tai loskan välillä. Kumipohjaiset kengät tai nastalenkkarit ovat liukkailla keleillä varma valinta. Jos lenkkeilet, suojaa akillesjänteet esimerkiksi säärystimillä. Laskettelijoiden ja lautailijoiden tärkein varuste on kypärä, mutta myös selkä on hyvä suojata selkäpanssarilla. Etenkin aloittelijat hyötyvät myös rannesuojista.

 2. Treenaa koordinaatiota.
  Liukuvalla alustalla hallitusti liikkuminen, esimerkiksi luistellen tai hiihtäen, on erinomainen tapa parantaa koordinaatiokykyä ja tasapainoa. Kotona voi harjoitella tasapainolaudalla. Myös yhdellä jalalla tai silmät kiinni seisominen, täyden vesilasin kanssa käveleminen ja portaiden juokseminen ovat hyviä tapoja ylläpitää tasapainoa. 

 3. Pidä huolta lihaskunnosta.
  Lihaskunnon vahvistaminen parantaa samalla myös tasapainoa. Myös rasitusvammoja ehkäistään parhaiten huolehtimalla peruskunnosta jo ennen talviurheilukautta. 

 4. Muista lämmitellä. 
  Haarahypyt ja käsien heiluttelu ovat hyviä lämmittelyliikkeitä. Muista myös venyttely liikunnan jälkeen!

 5. Huomioi oma taitotasosi.
  Vauhdin kasvaessa myös riski kaatumiseen ja vammoihin kasvaa, joten tutustu omiin taitoihisi rauhassa. Hiihtokeskuksissa kannattaa tarvittaessa ottaa asiantuntija avuksi opastamaan uudessa lajissa. 

 6. Pysy lämpimänä.
  Talviurheilu on ennen kaikkea varustelukysymys. Kerrospukeutuminen kannattaa – panosta hyviin, hengittäviin urheilukerrastoihin. ”Ydinlämmön” pitää säilyä, sillä kylmettynyt lihas revähtää helpommin. Ihonmyötäiset kerrokset alla ja tuulenpitävä uloimpana auttavat pitämään kehon lämpöä yllä. Tarvittaessa kovalla pakkasella voi käyttää hengityssuojainta, joka lämmittää sisään hengitettävää ilmaa.

  Helposti paleltuvat vartalon osat (sormet, varpaat, nenä, korvat ja poskipäät) on suojattava asianmukaisesti kylmältä. 

  Muista hengähtää välillä – jo ennen kuin sormet menevät tunnottomiksi! Muista kuitenkin, että hionneena ei tule pitää pitkiä seisoskelutaukoja. Pitkillä hiihtoreissuilla tai retkiluistellessa reppuun voi ottaa varavaatteita, ns. taukotakki. 

  Talvipyöräilystä innostuneiden kannattaa muistaa, että pyöräilyn viima asettaa vaatimuksia myös etupuoliskon vaatteiden ilmavirran läpäisevyydelle, eli vaatteessa on oltava tavallista tiukempi kudos. Takapuolisko saa hengittää enemmän. Kypärän ilmanottoaukot kannattaa suojata kypäräpäällisellä.

Vammojen ja liikuntaelimistön ongelmiin erikoistunut Fokus Tuki- ja liikuntaelinten erikoisyksikkö tarjoaa moniammatillisen tiimin tueksesi. Pääset sujuvasti erikoistuneeseen, laadukkaaseen hoitoon – lähivastaanotolla tai etäpalveluna.

Lue lisää Terveystalo Fokus Tuki- ja liikuntaelinten erikoisyksiköstä

Lue myös:

Muita aiheeseen liittyviä

Tehotreeni ei aina hikoiluta! Näitä lajeja treenaat helposti myös kotona
Liikkujan terveys

Kehoa huoltavat jooga ja pilates lisäävät liikkuvuutta ja hellivät varsinkin toimistotyössä herkästi jäykistyvää kehoa – ja ovat tehokasta treeniä siinä missä kovatempoiset lajitkin. Näitä lajeja on helppo harrastaa myös kotona, sillä niihin ei tarvitse suurta välinearsenaalia tai valtavasti tilaa.

Oikeanlaiset varusteet ja peruskunto suojaavat talven urheiluvammoilta
Liikkujan terveys

Hiihtolomien lähestyessä monet talviurheilun ystävät kaivavat sukset ja luistimet esiin. Vauhdin hurmasta nautitaan niin laduilla kuin jäilläkin, ja toisten juoksuharrastusta eivät edes talven liukkaus ja kylmyys latista. Urheiluvammojen ennaltaehkäisyyn kannattaa panostaa satsaamalla varusteisiin ja mitoittamalla vauhti omaan kuntoon ja taitoihin sopivaksi.

Sampo otti suunnistuksen haltuun henkilökohtaisen kirittäjän avulla
Liikkujan terveys

Räätälöity treeniohjelma siivitti 34-vuotiaan Sampon vauhtiin uuden harrastuksen äärellä. Apuna urakassa toimi Terveystalon Oma Valmentaja.

Vauhdikas lajikokeilu päättyi tuskaisesti – magneettitutkimus paljasti syyn
Liikkujan terveys

Saulin, 33, kuplafutiskokeilu sai ikävän lopun, kun kolarointi pelitoverin kanssa poiki kivuliaan polvivamman. Tehokkaan hoidon ansiosta urheilusta ei kuitenkaan tarvinnut luopua pitkäksi aikaa.

Varaa aika
Verkkoajanvaraus 030 6000*

Yhteystiedot
Jaakonkatu 3 B, 3.krs
00100 Helsinki

Vaihde: 030 633 11
Asiakaspalvelu: 030 6000*
Sähköpostit: etunimi.sukunimi@terveystalo.com

Lataa sovellus

*030 6000 puhelun hinta on matkapuhelinliittymästä 8,35 snt/puhelu + 19,33 snt/min ja lankaliittymästä 8,35 snt/puhelu + 3,20 snt/min. Jonotus on maksullista.

Terveystalolla on Labquality Qualificationin ISO 9001 -laatusertifikaatti - Klikkaa saadaksesi lisätietoa

Suomalaisen työn liiton jäsen

Suomalaista palvelua

Suosikit

Tervetuloa Oma Terveys -palveluun!

Oma Terveys -palvelun kautta näet tulevia hoitotapahtumiasi ja aikaisempiin käynteihisi liittyviä tietoja. Etusivulla esitetään tiedoistasi kooste - lisää tietoja löydät muista osioista.

 

Kehitämme sivustoa jatkuvasti - anna palautetta ja vaikuta.

Valitse sinua kiinnostavat aiheet

Lapsen terveys

Liikkujan terveys

Miehen terveys

Naisten terveys

Seniorin terveys

Terveystalo toimii yli sadan urheiluseuran yhteistyökumppanina. Valitse seura, johon itse tai perheenjäsenesi kuuluvat.