Artikkelit

Urheilija, ota nämä huomioon ulkomailla

Matkustaminen on monelle kilpaurheilijalle tuttua, ja muun muassa suurkaupunkien maratonit kiinnostavat myös kuntoliikkujia. Mutta mitä urheilijan kannattaa muistaa matkalla?

Ennen matkaa urheilijan kannattaa tutustua matkakohteeseen huolellisesti. Ulkomailla lääkäriin ei aina pääse yhtä vaivattomasti kuin Suomen kamaralla, ja vaikka hoitoon pääsisikin ripeästi, on matkakohteen erilaisia olosuhteita varten hyvä olla varautunut.

Hyvä valmistautuminen kannattaa, sillä silloin reissuun voi lähteä turvallisin mielin. Urheilusuorituskin onnistuu paremmin, kun ympäristön muutokset on huomioitu matkasuunnitelmassa.

Anna aikaeroon sopeutumiselle aikaa

Kilpailu- tai harjoitusmatkaa suunnitellessa kannattaa ottaa huomioon mahdollinen aikaero. Aikavyöhykkeeltä toiselle siirryttäessä häiriintyy paljon muutakin kuin uni-valverytmi.

– Väsymys ja unettomuus laskevat fyysistä ja psyykkistä suorituskykyä, mutta ne eivät johdu vain matkustamisen rasittavuudesta ja unirytmin häiriintymisestä. Aivojen biologinen kello säätelee uni-valverytmin lisäksi myös kortisolin eritystä, verenpainetta ja kehon lämpötilaa. Nämä kaikki vaikuttavat suorituskykyyn, toteaa sisätautien ja infektiosairauksien erikoislääkäri Juhani Murros Terveystalosta.

Aikaerorasituksesta palautumiseen tulisikin varata riittävästi aikaa. Melatoniinilla eli niin sanotulla unihormonilla voi yrittää nopeuttaa aikaerorasituksesta toipumista. Nyrkkisääntönä ennen urheilusuoritusta tarvittavien palautumispäivien määrän voi laskea jakamalla länteen päin matkustaessa ylitetyt aikavyöhykkeet 2,5:llä ja itään päin lentäessä kahdella. Silloin esimerkiksi Yhdysvaltain länsirannikolle maratonille matkaavan kannattaa varata palautumiselle neljä päivää.

Lämmin ilmasto vaatii totuttelua

Varsinkin talvisesta Suomesta lämpimään maahan matkustettaessa lämpötilaero voi olla monta kymmentä astetta. Yleensä elimistöllä kestää viikko tai kaksi sopeutua uuteen ympäristöön. Hyvin treenatulla urheilijalla sopeutumiseen riittää usein viikko.

– Aluksi suolan ja nesteen hukka on merkittävä. Viikon tai kahden aikana keho oppii sietämään lämpökuormitusta paremmin. Ennen sitä on vaarallista lähteä tekemään äärimmäistä suoritusta, sillä kehon sisäinen lämpötila voi nousta liikaa ja aiheuttaa sisäelinvaurioita, Murros selvittää.

Ilmaston lisäksi myös korkeuserot kannattaa ottaa huomioon. Mitä korkeammalle merenpinnasta mennään, sitä matalampi on ilman happiosapaino. Korkealla paikalla järjestetyllä leirillä haetaankin usein hemoglobiinin nousua ja hapenottokyvyn parantumista. Hemoglobiini mukautuu kuitenkin ympäristöön verrattain hitaasti, joten fyysisen aktiivisuuden astetta pitäisi nostaa hiljalleen.

– Mukautumiselle on annettava aikaa, ennen kuin voi todella alkaa turvallisesti harjoitella. Jos leiri on esimerkiksi kahden kilometrin korkeudessa, menee kolme viikkoa ennen kuin riittävä mukautuminen on tapahtunut, muistuttaa Murros.

5 vinkkiä kisamatkaa suunnittelevalle

1. Tutustu matkakohteeseen ja sen sääolosuhteisiin ajoissa. Varaudu tarvittavin vaattein ja varusteihin.
2. Varaa keholle riittävästi aikaa sopeutua uuteen ilmastoon sekä sen aiheuttamaan suola- ja nestetasapainohäiriöön.
3. Aikaerorasitusta voi yrittää lieventää melatoniinilla, mutta parasta on matkustaa kisakaupunkiin hyvissä ajoin ennen koitosta.
4. Myös suuri korkeusero merenpintaan nähden vaatii elimistöltä mukautumista.
5. Tarkista, mitä rokotuksia kohdemaahan matkaavalle suositellaan.

Varaa aika urheilulääkärille

Muita aiheeseen liittyviä

Tehotreeni ei aina hikoiluta! Näitä lajeja treenaat helposti myös kotona
Liikkujan terveys

Kehoa huoltavat jooga ja pilates lisäävät liikkuvuutta ja hellivät varsinkin toimistotyössä herkästi jäykistyvää kehoa. Ne ovat myös tehokasta treeniä siinä missä kovatempoiset lajitkin. Näitä lajeja on helppo harrastaa myös kotona, sillä niihin ei tarvitse suurta välinearsenaalia tai valtavasti tilaa.

Sampo otti suunnistuksen haltuun henkilökohtaisen kirittäjän avulla
Liikkujan terveys

Räätälöity treeniohjelma siivitti 34-vuotiaan Sampon vauhtiin uuden harrastuksen äärellä. Apuna urakassa toimi Terveystalon Oma Valmentaja.

Vauhdikas lajikokeilu päättyi tuskaisesti – magneettitutkimus paljasti syyn
Liikkujan terveys

Saulin, 33, kuplafutiskokeilu sai ikävän lopun, kun kolarointi pelitoverin kanssa poiki kivuliaan polvivamman. Tehokkaan hoidon ansiosta urheilusta ei kuitenkaan tarvinnut luopua pitkäksi aikaa.

Suunnitteletko kuntoremonttia? Vältä yleinen kompastuskivi
Liikkujan terveys

Syksyä vauhdittavat usein uudet liikuntaharrastukset ja terveellisemmät tavat. Millainen ruokavalio antaa parhaan tuen aktiiviseen arkeen?

Varaa aika
Verkkoajanvaraus 030 6000

Yhteystiedot
Jaakonkatu 3 B, 3.krs
00100 Helsinki

Vaihde: 030 633 11
Asiakaspalvelu: 030 6000
Sähköpostit: etunimi.sukunimi@terveystalo.com

Lataa sovellus

030 6000 puhelun hinta on lankaliittymästä 8,35 snt/puhelu + 3,20 snt/min, matkapuhelinliittymästä 8,35 snt/puhelu + 19,33 snt/min.

Terveystalolla on Labquality Qualificationin ISO 9001 -laatusertifikaatti - Klikkaa saadaksesi lisätietoa

Suomalaisen työn liiton jäsen

Suomalaista palvelua

Suosikit

Tervetuloa Oma Terveys -palveluun!

Oma Terveys -palvelun kautta näet tulevia hoitotapahtumiasi ja aikaisempiin käynteihisi liittyviä tietoja. Etusivulla esitetään tiedoistasi kooste - lisää tietoja löydät muista osioista.

 

Kehitämme sivustoa jatkuvasti - anna palautetta ja vaikuta.

Valitse sinua kiinnostavat aiheet

Lapsen terveys

Liikkujan terveys

Miehen terveys

Naisten terveys

Seniorin terveys

Terveystalo toimii yli sadan urheiluseuran yhteistyökumppanina. Valitse seura, johon itse tai perheenjäsenesi kuuluvat.