Artikkelit

Urheilija, muistatko treenata myös mieltäsi?

Urheilupsykologialla tähdätään urheilusuorituksen parantamiseen. Psyykkisiä taitoja harjoittelemalla mahdollisuudet pärjätä lajissa kuin lajissa paranevat. Henkistä valmennusta harjoittelunsa tueksi haki myös UFC-vapaaottelija Teemu Packalén.

Vapaaottelija Teemu Packalén kävi ensimmäisen UFC-ottelunsa viikon varoitusajalla viime kesänä Lontoossa. Otteluun valmistautuminen jäi lyhyeksi ja Packalén kohtasi ensimmäisen tappionsa ammattilaisurallaan. Seuraavaan otteluun valmistautumista varten valmentaja ohjasi Packalénin Terveystalon urheilupsykologi Päivi Granholmin puheille.

- Kaikki tapahtui niin nopeasti, että ymmärsin kunnolla mitä on tapahtunut vasta ottelun jälkeen. Ensimmäinen tappio oli kova paikka, jota piti päästä purkamaan, Packalén kertoo.

- Urheilupsykologista on apua silloin, kun itsestään ei saa parasta mahdollista irti, urheilun ilo on kadonnut tai treenien ulkopuolella ei pysty rauhoittumaan. Urheilupsykologilta voi hakea apua ennaltaehkäisevästi henkisenä valmentajana ja keskustelukumppanina tai kriisitilanteessa, kun on esimerkiksi jo uupunut tai jatkuva negatiivinen kierre päällä, Granholm selventää.

Urheilupsykologia auttaa urheilusuorituksen parantamisessa. Granholmin mukaan ei ole se ja sama mitä urheilija ajattelee, sillä mieli liikuttaa lihaksia. Tärkeintä ei kuitenkaan ole pelkästään onnistumisiin tähtääminen, vaan ytimessä täytyy olla rakkaus lajiin.

- Keskittyminen pelkästään tuloksiin johtaa epäonnistumiseen, sillä fokus on väärissä asioissa ja paineet nousevat. Sen sijaan keskittyminen huippusuorituksen osatekijöihin johtaa huipputuloksiin. Hyvinvoivalla urheilijalla, jolla on monipuoliset psyykkiset taidot ja työkalut käytössään, on paremmat mahdollisuudet onnistua ja pärjätä urallaan, Granholm tiivistää.

Psyykkiset taidot hyvään iskuun

Urheilupsykologia voidaan jakaa kahteen osa-alueeseen: valmennukseen ja hoitoon. Jokaisen urheilijan kanssa arvioidaan ensin lähtötilanne ja päätetään kehityskohteet, joihin urheilija haluaa panostaa. Tavoitteena on harjoitella ja kehittää psyykkisiä taitoja, kuten ajattelun ohjausta ja tunteiden sääntelyä.

- Jos valitsee kilpaurheilijan polun, vaaditaan paljon tunnetaitoja: kykyä käsitellä negatiivisia ja positiivisia tunteita sekä päästä erilleen muiden tunteista. Lisäksi täytyy osata rauhoittaa ja virittää itseään seuraavaan tilanteeseen. Eniten urheilijoiden kanssa työstetään muun muassa itseluottamusta, myönteistä ajattelua, stressin hallintaa ja tarkkaavaisuuden suuntaamista, Granholm sanoo.

Granholmin kanssa Packalén on keskittynyt etenkin sisäisen puheen harjoitteluun ja ajatusten kääntämiseen positiiviseksi. Lisäksi urheilijoille tyypillistä häviämisen pelkoa on käsitelty fyysisen rauhoittumisen menetelmillä.

- Olen ihmisenä todella ankara itselleni, en anna mitään anteeksi ja ruoskin itseäni aika paljon. Näitä negatiivisia ajatusmalleja olemme koittaneet kääntää myönteisiksi. Häviämisen pelko on itselläni myös valtavan suuri, en halua hävitä missään olomuodossa, Packalén sanoo nauraen.

Myös urheilun muuttuminen ammatiksi oli Packalénille vaikeaa ymmärtää. Sponsori tulonlähteenä perinteisen työpaikan sijaan vaati alkuun totuttelua.

- Kun saa tehdä sitä mitä oikeasti rakastaa, sitä ei miellä työksi. Varsinkin alkuun koin olevani työtön ja siten täysin hyödytön. Sen kanssa on pitänyt tehdä paljon töitä, että esimerkiksi aamupalan syöminen ja treenipäiväkirjan pitäminen kuuluvat nyt työhöni urheilijana, Packalén kertoo.

Granholmin mukaan moni kokopäiväinen urheilija painii samojen asioiden kanssa. Urheilun lisäksi yleisiä huolenaiheita ovat oman talouden järjestäminen ja ajanhallinta: treenin, terveellisen ruuan valmistuksen ja palautumisen jälkeen vapaa-aikaa pitäisi riittää läheisillekin.

- Usein stressiä saattaa aiheuttaa se, että elämä on niin täynnä. Monen kanssa olemme esimerkiksi pohtineet, kuinka paljon voi olla sponsoreiden käytettävissä ilman, että se syö liikaa aikaa treenaamiselta. Silloin on tärkeää miettiä, miten palautumista voidaan kehittää ja optimoida, Granholm sanoo.

Vaikeuksien kautta voittoon

Pitkä psyykkinen ja fyysinen valmistautumiskausi huipentui Packalénin ylivoimaiseen voittoon helmikuun lopussa Lontoon UFC-ottelussa. Henkinen valmennus oli Packalénin mukaan olennainen osa valmistautumista ja hän suosittelee urheilupsykologia kaikille tavoitteellisesti urheileville.

- Kun pääsee purkamaan urheilun, sponsoreiden ja siviilielämän saralla tapahtuneita asioita säännöllisesti asiantuntijan kanssa, niin se ehdottomasti auttaa. Aina on kevyempi olo ja saa paljon uusia lähestymiskulmia asioihin. Lisäksi valmentajakin on huomannut, että olen otteluharjoitteluissa paljon rauhallisempi, turha jännittäminen on jäänyt pois, Packalén toteaa tyytyväisenä.

- Teemun vahvuus on siinä, että hänellä selkeä ajatus siitä, mitä hän on tekemässä. Hän urheilee vain itselleen ja on valmis tekemään hurjasti töitä. Onkin hyvä tiedostaa, että urheilupsykologi ei ole oikotie onneen, vaan tulokset vaativat paljon työtä, Granholm sanoo.

Terveystalossa on kahdeksan sport psykologia, jotka muun muassa arvioivat ja kehittävät urheilijoiden psyykkisiä ominaisuuksia sekä antavat loukkaantumisen jälkeistä psyykkistä kuntoutusta ja hoitavat uniongelmia, ylikuormitusta tai elämäntilanteisiin liittyviä kriisejä. He toimivat myös valmennustiimien tukena ja tekevät yhteistyötä junioriurheilijoiden vanhempien kanssa. Urheilupsykologit ovat osa moniammatillista Terveystalo SPORT-palvelukokonaisuutta, joka palvelee valtakunnallisesti urheilijoita ja urheiluseuroja urheilijan terveyteen ja suorituskykyyn liittyvissä asioissa.

Tutustu Sport -palveluihin

Muita aiheeseen liittyviä

Tehotreeni ei aina hikoiluta! Näitä lajeja treenaat helposti myös kotona
Liikkujan terveys

Kehoa huoltavat jooga ja pilates lisäävät liikkuvuutta ja hellivät varsinkin toimistotyössä herkästi jäykistyvää kehoa – ja ovat tehokasta treeniä siinä missä kovatempoiset lajitkin. Näitä lajeja on helppo harrastaa myös kotona, sillä niihin ei tarvitse suurta välinearsenaalia tai valtavasti tilaa.

Oikeanlaiset varusteet ja peruskunto suojaavat talven urheiluvammoilta
Liikkujan terveys

Hiihtolomien lähestyessä monet talviurheilun ystävät kaivavat sukset ja luistimet esiin. Vauhdin hurmasta nautitaan niin laduilla kuin jäilläkin, ja toisten juoksuharrastusta eivät edes talven liukkaus ja kylmyys latista. Urheiluvammojen ennaltaehkäisyyn kannattaa panostaa satsaamalla varusteisiin ja mitoittamalla vauhti omaan kuntoon ja taitoihin sopivaksi.

Urheilu maistuu talvellakin – vältä haaverit asiantuntijan vinkeillä!
Liikkujan terveys

Talviaikaan liikkuessa on haavereilta välttymiseksi syytä kiinnittää huomiota esimerkiksi omaan taitotasoon ja asianmukaiseen varustukseen.

Sampo otti suunnistuksen haltuun henkilökohtaisen kirittäjän avulla
Liikkujan terveys

Räätälöity treeniohjelma siivitti 34-vuotiaan Sampon vauhtiin uuden harrastuksen äärellä. Apuna urakassa toimi Terveystalon Oma Valmentaja.

Varaa aika
Verkkoajanvaraus 030 6000*

Yhteystiedot
Jaakonkatu 3 B, 3.krs
00100 Helsinki

Vaihde: 030 633 11
Asiakaspalvelu: 030 6000*
Sähköpostit: etunimi.sukunimi@terveystalo.com

Lataa sovellus

*030 6000 puhelun hinta on matkapuhelinliittymästä 8,35 snt/puhelu + 19,33 snt/min ja lankaliittymästä 8,35 snt/puhelu + 3,20 snt/min. Jonotus on maksullista.

Terveystalolla on Labquality Qualificationin ISO 9001 -laatusertifikaatti - Klikkaa saadaksesi lisätietoa

Suomalaisen työn liiton jäsen

Suomalaista palvelua

Suosikit

Tervetuloa Oma Terveys -palveluun!

Oma Terveys -palvelun kautta näet tulevia hoitotapahtumiasi ja aikaisempiin käynteihisi liittyviä tietoja. Etusivulla esitetään tiedoistasi kooste - lisää tietoja löydät muista osioista.

 

Kehitämme sivustoa jatkuvasti - anna palautetta ja vaikuta.

Valitse sinua kiinnostavat aiheet

Lapsen terveys

Liikkujan terveys

Miehen terveys

Naisten terveys

Seniorin terveys

Terveystalo toimii yli sadan urheiluseuran yhteistyökumppanina. Valitse seura, johon itse tai perheenjäsenesi kuuluvat.