Artikkelit

Urheilija, huolehdi hampaistasi!

Urheilijan hampaat joutuvat monenlaiselle koetukselle. Hampaita uhkaavat etenkin kontaktilajeissa sattuvat tapaturmat, mutta myös urheilujuomien ja tiheän ateriavälin aiheuttamat happohyökkäykset.

Hampaiden tapaturmat ovat yleisiä monien urheilulajien harrastajille. Terveystalon erikoishammaslääkäri Timo Suojärven mukaan yleisimpiä hammastraumoja ovat lohkeamat.

– Hammastapaturma on yleensä seurausta kontaktilajissa tapahtuneesta iskusta. Tapaturma-alttiita lajeja ovat esimerkiksi eri kamppailulajit ja mailapelit, joissa kiekko tai maila voi vahingossa osua suuhun. Yleisempiä traumoja ovat etenkin lohkeamat, joissa hampaasta irtoaa pala. Kovemman tällin sattuessa hammas voi irrota myös kokonaan kuopastaan, Suojärvi kertoo.

Mitä isompi pala hampaasta lohkeaa ja mitä lähempänä se on hampaan ydintä, sitä nopeammin on tapaturman sattuessa syytä hakeutua hammaslääkärille.

– Paras säilytyspaikka irronneelle hampaalle on suussa: joko takaisin kuopassa tai kielen alla. Myös lohjennut pala kannattaa ottaa talteen, sillä se voidaan joissain tapauksissa liimata takaisin paikka-aineella, Suojärvi neuvoo.

Vaurioitunut hammas voidaan korjata kruunulla tai laminaatilla. Vaikean lohkeaman takia hammas voi tarvita lisäksi juurihoitoa. Jos irronnutta hammasta ei voida säästää tai sitä ei löydy, voidaan puuttuva hammas korvata esimerkiksi hammasimplantin avulla.

Tiheä ateriaväli kuormittaa hampaita

Tapaturmien lisäksi urheilijan hampaita kuluttavat useat happohyökkäykset sekä hampaiston oma purentavoima.

– Tutkimukset osoittavat, että kovaa treenaavilla urheilijoilla syljen eritys on normaalia heikompaa, mikä lisää hampaiden reikiintymisen riskiä. Urheilujuomien ja energiapatukoiden käyttö sekä tihennetty ateriaväli aiheuttavat lisäksi enemmän happohyökkäyksiä, jolloin hapon aiheuttama hampaiden kuluminen saattaa olla hyvin voimakastakin. Kulumista lisää osaltaan myös hampaiden pureminen yhteen urheilusuorituksen aikana, joka on etenkin monelle voimaurheilijalle tavallista, Suojärvi sanoo.

Näin pidät purukalustosi kunnossa:

  • Käytä lajin vaatimia hammassuojia etenkin tapaturma-alttiissa urheilu- ja kamppailulajeissa.
  • Huolehdi suuhygieniasta. Puhdista hampaat huolellisesti vähintään kaksi kertaa päivässä fluorihammastahnalla ja käy säännöllisesti hammastarkastuksissa.
  • Minimoi happamien juomien ja hiilihydraattisen ruokavalion aiheuttama happoaltistus. Huuhtele suu vedellä palautusjuoman jälkeen ja käytä vettä janojuomana.

Varaa aika hammaslääkärille

Varaa aika
Verkkoajanvaraus 030 6000*

Yhteystiedot
Jaakonkatu 3 A, 6.krs
00100 Helsinki

Vaihde: 030 633 11
Asiakaspalvelu: 030 6000*
Sähköpostit: etunimi.sukunimi@terveystalo.com

Lataa sovellus

*030 6000 puhelun hinta on matkapuhelinliittymästä 8,35 snt/puhelu + 19,33 snt/min ja lankaliittymästä 8,35 snt/puhelu + 3,20 snt/min. Jonotus on maksullista.

Terveystalolla on Labquality Qualificationin ISO 9001 -laatusertifikaatti - Klikkaa saadaksesi lisätietoa

Suomalaisen työn liiton jäsen

Suomalaista palvelua

Suosikit

Tervetuloa Oma Terveys -palveluun!

Oma Terveys -palvelun kautta näet tulevia hoitotapahtumiasi ja aikaisempiin käynteihisi liittyviä tietoja. Etusivulla esitetään tiedoistasi kooste - lisää tietoja löydät muista osioista.

 

Kehitämme sivustoa jatkuvasti - anna palautetta ja vaikuta.

Valitse sinua kiinnostavat aiheet

Lapsen terveys

Liikkujan terveys

Miehen terveys

Naisten terveys

Seniorin terveys

Terveystalo toimii yli sadan urheiluseuran yhteistyökumppanina. Valitse seura, johon itse tai perheenjäsenesi kuuluvat.