Artikkelit

Tunnetko omat stressitekijäsi?

Arjen hektisyys ja työelämän jatkuvat muutokset heijastuvat jaksamiseen ja hyvinvointiin. Sydämen sykevälin mittaus kertoo, palautuuko kuormituksesta tarpeeksi vai käykö keho ylikierroksilla.

Palautumisen ongelmat ovat yleisiä. Työn kuormittavuus on siirtynyt yhä enemmän fyysisestä rasituksesta henkiseen rasitukseen. Työelämän tahdin kiihtyminen, työn epävarmuus ja sosiaalisten tilanteiden vaativuus voivat lisätä kuormitusta. Jos myös vapaa-aika on tiukkaan aikataulutettua, palautumisen sijaan se voikin kuormittaa lisää. Moni tunnistaa itsestään väsymyksen, ärtymyksen sekä sosiaalisista tilanteista vetäytymisen, kun jatkuva ärsyketulva muuttuu liian raskaaksi.

– Oma olotila on usein ihmisen paras mittari hyvinvoinnistaan, mutta ajoittain voi olla vaikea tunnistaa itseä kuormittavia tekijöitä. Kuormittumisen ohella myös palautuminen on meillä kaikilla yksilöllistä, sanoo Terveystalon johtava työfysioterapeutti Anna Gustafsson.

Sydämen sykeväli kertoo kuormituksen

Teknologian avulla omaa kuormittumista ja palautumista voi mitata luotettavasti ja helposti. Terveystalon Hyvinvointikartoitus antaa monipuolista tietoa sekä kehon fyysisestä että psyykkisestä kuormituksesta ja palautumisesta. Sen avulla voi esimerkiksi tunnistaa, miten omat elämäntavat vaikuttavat jaksamiseen, palautuuko keho työpäivän rasituksesta, onko liikunta kuntoa ylläpitävää vai kehittävää ja onko unen laatu ja määrä riittävä. Kartoituksen osana on Firstbeat-mittauslaitteella tehtävä sydämen sykevälianalyysi.

– Sydämen sykevälivaihtelua mitataan rintaan asetetun pienen mittauslaitteen avulla kolmen päivän ajan. Sykevälivaihtelun seuraaminen auttaa selvittämään, kuinka keho reagoi arjen eri tilanteisiin. Mittauksen aikana pidetään myös mahdollisimman tarkkaa päiväkirjaa: milloin työt aloitetaan ja lopetetaan, milloin liikutaan ja mihin aikaan mennään nukkumaan, kuvailee Gustafsson.

Tieto auttaa tekemään muutoksia

Mittauksesta saadut tulokset analysoidaan yhdessä päiväkirjamerkintöjen kanssa, jotta elimistön reaktiot voidaan yhdistää päivän tapahtumiin.

− Analyysi kertoo lahjomattomasti, milloin elimistö on stressaantunut ja milloin levossa. Kun tietää oman kehonsa tilan ja miten se reagoi eri tekijöihin, voi puuttua helpommin kuormitusta aiheuttaviin asioihin. Jos on esimerkiksi jatkuvasti väsynyt vaikka nukkuu mielestään riittävästi, tulosten perusteella voidaan löytää syy sille, miksei palautumista tapahdu. Ilta lukuisine aktiviteetteineen voikin olla liian kuormittavaa ja viivästyttää palauttavan unen alkamista. Analyysin pohjalta mietitään yhdessä asiantuntijan kanssa, miten terveyttä ja hyvinvointia sekä työssä jaksamista voi parhaiten edistää, Gustafsson kertoo.

Näin voit pitää itse huolen omasta jaksamisestasi:

  1. Pidä pieniä palauttavia hetkiä työpäivän aikana.
  2. Rauhoita aamut ja nauti hetki kiireettömyydestä.
  3. Älä suorita liikuntaa, vaan liiku säännöllisesti tavalla, josta nautit.
  4. Vaali untasi ja mene ajoissa nukkumaan.
  5. Käänny ajoissa asiantuntijan puoleen, kun omat voimat eivät riitä.

Firstbeat Hyvinvointikartoitus sopii jokaiselle hyvinvoinnistaan kiinnostuneelle. Jos mietit elämässäsi kuormittavia tekijöitä, stressiä ja palautumista tai olet kiinnostunut unen ja liikunnan vaikutuksesta, Firstbeat-mittaus sopii juuri sinulle.

Nyt saat Terveystalon verkkokaupasta Firstbeat Hyvinvointikartoituksen kampanjahintaan vain 145 € (norm. 195 €). Hintaan sisältyy Firstbeat-mittaus, Terveystalon asiantuntijan analyysi ja 30 minuutin palautteen anto. Mittauslaite ja mittausohjeet toimitetaan kotiisi postitse. Etu on voimassa 1.8.–30.9.2018.

Lue lisää

Varaa aika
Verkkoajanvaraus 030 6000*

Yhteystiedot
Jaakonkatu 3 B, 3.krs
00100 Helsinki

Vaihde: 030 633 11
Asiakaspalvelu: 030 6000*
Sähköpostit: etunimi.sukunimi@terveystalo.com

Lataa sovellus

*030 6000 puhelun hinta on matkapuhelinliittymästä 8,35 snt/puhelu + 19,33 snt/min ja lankaliittymästä 8,35 snt/puhelu + 3,20 snt/min. Jonotus on maksullista.

Terveystalolla on Labquality Qualificationin ISO 9001 -laatusertifikaatti - Klikkaa saadaksesi lisätietoa

Suomalaisen työn liiton jäsen

Suomalaista palvelua

Suosikit

Tervetuloa Oma Terveys -palveluun!

Oma Terveys -palvelun kautta näet tulevia hoitotapahtumiasi ja aikaisempiin käynteihisi liittyviä tietoja. Etusivulla esitetään tiedoistasi kooste - lisää tietoja löydät muista osioista.

 

Kehitämme sivustoa jatkuvasti - anna palautetta ja vaikuta.

Valitse sinua kiinnostavat aiheet

Lapsen terveys

Liikkujan terveys

Miehen terveys

Naisten terveys

Seniorin terveys

Terveystalo toimii yli sadan urheiluseuran yhteistyökumppanina. Valitse seura, johon itse tai perheenjäsenesi kuuluvat.