Artikkelit

Totta vai tarua vaihdevuosista

Vaihdevuosiin liittyy paljon pelkoja ja turhia harhaluuloja. Lue lääkärin vastaukset viiteen vaihdevuosia koskevaan väittämään.

Väittämä 1: Kuumat aallot johtuvat hormonitoiminnan muutoksista.

TOTTA. Vaihdevuosien aikana munasarjojen toiminta lakkaa ja estrogeenituotanto hiipuu. Hormonitason lasku tuo tavallisimmin mukanaan kuumia aaltoja, hikoilua, huonosti nukuttuja öitä ja mielialanvaihteluita. Vaihdevuosien myötä olo voi olla alakuloinen tai masentunut. Hormonitoiminnan muutokset aiheuttavat myös ihon ja limakalvojen ohentumista sekä luuston haurastumista.

Väittämä 2: Vaihdevuosioireet ovat kaikilla naisilla samanlaiset.

TARUA. Suomalaisilla naisilla kuukautiset loppuvat keskimäärin 51 vuoden iässä. Vaihdevuosioireet sekä niiden kesto ovat kuitenkin aina yksilöllisiä. Karkeasti arvioiden kolmasosalla oireet kestävät joitakin vuosia, kolmasosalla jopa 10 vuotta ja kolmasosalla niitä ei tule ollenkaan.

Väittämä 3: Limakalvoille laitettavien estrogeenivalmisteiden käyttö lisää rintasyöpäriskiä.

TARUA. Hormonitasojen laskiessa miltei kaikkien naisten limakalvot kuivuvat. Tämä aiheuttaa muun muassa kutinaa, kirvelyä, virtsatulehduksia ja yhdyntävaikeuksia, joita voidaan helposti ja turvallisesti hoitaa limakalvoille laitettavilla estrogeenivalmisteilla. Yleinen harhakuvitelma on, että paikallisesti limakalvoille levitettävät estrogeenivalmisteet lisäisivät rintasyöpäriskiä. Moni ei rintasyövän pelossa uskalla käyttää valmisteita lainkaan. Todellisuudessa yhdessä annoksessa on kuitenkin vain sadasosa suun kautta otettavien tablettien hormonimäärästä.

Väittämä 4: Vaihdevuosioireita voidaan hoitaa luontaistuotteilla.

TARUA. Vaikeita vaihdevuosioireita ei voida tehokkaasti hoitaa muulla kuin estrogeenilla, sillä oireet johtuvat sen puutteesta. Luontaistuotteilla ei tutkimuksissa ole todettu olevan merkittävää hoitovaikutusta, vaikka kaikilla lääkkeillä voikin olla lumevaikutusta. Terveellinen ruokavalio ja säännöllinen liikunta voivat auttaa pärjäämään vaihdevuosioireiden kanssa. Lääkärin vastaanotolle kannattaa kuitenkin hakeutua, jos oireet haittaavat merkittävästi päivittäistä elämää.

Vaihdevuosioireet saadaan tehokkaasti kuriin hormonikorvaushoidolla. Hoidossa estrogeeni otetaan ihon kautta laastarina tai geelinä tai suun kautta tabletteina. Estrogeeni helpottaa vaihdevuosioireita tai voi poistaa ne kokonaan. Samalla se parantaa limakalvojen kuntoa ja ehkäisee osteoporoosia eli luukatoa.

Väittämä 5: Hormonilääkitys ei sovi kaikille.

TOTTA. Hormonikorvaushoidon hyödyt arvioidaan aina yksilöllisesti, sillä esimerkiksi terveydentila ja ikä vaikuttavat hoidon sopivuuteen. Hormonilääkitys lisää rintasyöpäriskiä hieman, eikä sitä siksi suositella naisille, joilla on ollut rintasyöpä. Myös tukosalttius estää hormonilääkityksen käytön. Hormonikorvaushoidon hyödyt ja haitat tuleekin aina punnita tarkkaan ja valita itselle sopivin hoitomenetelmä yhdessä lääkärin kanssa. Omista huolista ja peloista kannattaa keskustella avoimesti oman gynekologin kanssa. Ylimääräisten huolien ei tarvitse turhaan heikentää elämänlaatua!

Väitteisiin vastasi naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri, dosentti Anna-Mari Heikkinen Terveystalosta.

Varaa aika gynekologille

Muita aiheeseen liittyviä

Mammografia, ultraääni vai magneetti? Kahdeksan kysymystä rintojen tutkimuksista
Naisen terveys

Mitä rintojen tutkimuksista pitäisi tietää? Mitkä tekijät altistavat rintasyövälle? Kysymyksiin vastasi radiologimme Marina Rosliakova.

Kova kipu ei kuulu kuukautisiin – tunnistatko endometrioosin oireet?
Naisen terveys

Endometrioosi voi oireilla esimerkiksi voimakkaina kuukautiskipuina.

Painonhallinta elämäntavaksi
Naisen terveys

Haluaisitko pudottaa painoasi? Ennen kuin ryhdyt äkillisiin muutoksiin ruokavaliossasi, pysähdy hetkeksi miettimään omaa hyvinvointiasi laajemmin.

Ehkäisyasiat kuntoon etänä – gynekologille missä ja milloin vain
Naisen terveys

Luulitko, että gynekologin tapaaminen edellyttää aina fyysiselle vastaanotolle hakeutumista? Gynekologin etävastaanotolla voi keskustella esimerkiksi vaihdevuosioireista, kuukautisten siirrosta tai seksuaaliterveydestä.

Varaa aika
Verkkoajanvaraus 030 6000*

Yhteystiedot
Jaakonkatu 3 B, 3.krs
00100 Helsinki

Vaihde: 030 633 11
Asiakaspalvelu: 030 6000*
Sähköpostit: etunimi.sukunimi@terveystalo.com

Lataa sovellus

*030 6000 puhelun hinta on matkapuhelinliittymästä 8,35 snt/puhelu + 19,33 snt/min ja lankaliittymästä 8,35 snt/puhelu + 3,20 snt/min. Jonotus on maksullista.

Terveystalolla on Labquality Qualificationin ISO 9001 -laatusertifikaatti - Klikkaa saadaksesi lisätietoa

Suomalaisen työn liiton jäsen

Suomalaista palvelua

Suosikit

Tervetuloa Oma Terveys -palveluun!

Oma Terveys -palvelun kautta näet tulevia hoitotapahtumiasi ja aikaisempiin käynteihisi liittyviä tietoja. Etusivulla esitetään tiedoistasi kooste - lisää tietoja löydät muista osioista.

 

Kehitämme sivustoa jatkuvasti - anna palautetta ja vaikuta.

Valitse sinua kiinnostavat aiheet

Lapsen terveys

Liikkujan terveys

Miehen terveys

Naisten terveys

Seniorin terveys

Terveystalo toimii yli sadan urheiluseuran yhteistyökumppanina. Valitse seura, johon itse tai perheenjäsenesi kuuluvat.