Artikkelit

Törmäsikö lapsesi netissä häiritsevään sisältöön? Näin käsittelette asiaa yhdessä

Sosiaalisessa mediassa voi törmätä monenlaiseen häiritsevään sisältöön. Psykologi-psykoterapeuttimme Lotta Heiskanen neuvoo, kuinka käsitellä asiaa lasten ja nuorten kanssa.

Julkisuudessa on viime päivinä puhuttu Facebookin kautta leviämään lähteneestä videosta, jolla aikuinen mies tekee itsemurhan. Video on järkyttänyt myös monia suomalaisia käyttäjiä. Video ja sen muunnokset ovat levinneet useilla alustoilla, muun muassa nuorten suosimassa TiKTokissa.

– Vanhempien kannattaa olla nyt tarkkaavaisia. Lasten ja nuorten käyttämillä sivustoilla voi olla lapsille sopimatonta materiaalia, joka on tarkoituksellisesti ujutettu lapsille sopivalta näyttävien videoiden sisään. Netissä on paljon sisältöä, joka ei ole lapsen silmille tarkoitettu. Vanhempien on tärkeää tietää, mitä lapset netissä tekevät ja seurata, millaisissa palveluissa he aikaansa käyttävät, Heiskanen painottaa.

– Netti voi olla lapselle ja nuorelle turvaton paikka. On hyvä asia, että tämä on nyt tullut ilmi, sillä nyt vanhemmat voivat puuttua siihen. Monet nuorten ilmiöt pyritään pitämään vanhemmilta salassa.                                            

Toimi näin, jos lapsi on nähnyt järkyttävän videon tai muutoin törmännyt aiheeseen:

 1. Ole turvallinen aikuinen, jolle lapsi voi aina kertoa, jos hän näkee netissä jotakin järkyttävää tai häiritsevää
  Asiasta kannattaa puhua lapselle jo ennalta, siinä vaiheessa, kun lapsi alkaa käyttää nettiä. Lapsi törmää pelottaviin sisältöihin todennäköisesti jossain vaiheessa. Kerro lapselle, että hän voi aina kääntyä puoleesi. Älä jätä lasta nettiin yksin, vaan osallistu lapsen elämään myös netissä.

 2. Kuuntele – älä suutu
  Jos lapsi kertoo törmänneensä raakaan videoon, asian nostattamia tunteita ja ajatuksia on syytä kuunnella herkällä korvalla. Suuttua ei saa, sillä harva on tahallaan mennyt katsomaan videota. Monelle se pomppaa eteen vahingossa, tutultakin sivustolta. Vältä syytöstä, jotta lapsi uskaltaa kertoa näkemistään pelottavista sisällöistä. Nuoret haluavat myös kuulua joukkoon ja paine katsoa tällainen video kavereiden esimerkin innoittamana voi olla suuri.

 3. Luo pelisäännöt ja pidä kiinni suojaavista rajoista
  Nyt on hyvä aika puhua lapsen kanssa myös laajemmin mediankäytöstä ja sopia pelisäännöistä. Somen käyttöä täytyy opetella kuten muitakin taitoja. Järkyttävää materiaalia ei pidä vähätellä eikä sitä tule missään nimessä jakaa eteenpäin. Älä jaa materiaalia edes varoittaaksesi muita, jottet edistä materiaalin leviämistä. Ilmianna sopimattomat sisällöt verkkopalveluissa. 

 4. Selvitä, mitä lapsi on nähnyt tai lukenut
  On hyvä keskustella siitä, mitä lapsi on nähnyt tai lukenut aiheesta. Auta lasta ymmärtämään, mistä on kysymys. Selitä rehellisesti, mutta myös ikätasoisesti suojaten lasta. Tärkeintä on, ettei lapsi jää pohtimaan häntä vaivaavaa asiaa yksin. Raa’an materiaalin näkemin voi olla traumatisoivaa. Etenkin jos sen näkee odottamatta, se voi järkyttää todella paljon myös aikuista ihmistä. Pahimmillaan näky voi ikään kuin jäädä verkkokalvoille niin, ettei sitä meinaa saada pois silmistään ja se palautuu mieleen yhä uudelleen. Alkuun tämä voi olla piinallista ja inhottavaa, eikä asiaa pidä vähätellä.

 5. Ole läsnä, auta rauhoittumaan ja luo turvaa
  Anna lapsen ilmaista tunteita ja kysymyksiä. Suhtaudu kärsivällisesti ja ymmärtäväisesti. Järkytys on luonnollinen reaktio järkyttävän materiaalin näkemiseen. Vaikka video järkyttäisi vanhempaa itseäänkin, aihetta kannattaa käydä läpi keskustellen siitä rauhallisesti. Vanhemman ei kannata alkaa päivitellä tai kauhistella vaan olla tilanteessa rauhallinen ja luottavainen sen suhteen, että lapsi selviää kyllä. On hyvä muistuttaa lapselle, että maailmassa tapahtuu myös järkyttäviä asioita, mutta niiden kanssa voidaan elää ja niiltä voidaan suojautua. Meidän ei myöskään tarvitse nähdä kaikkia näitä asioita. Asiaa voi purkaa puhumalla tai keksimällä tekemistä, jonka avulla ajatukset saisi suunnattua muualle.  Jos lapsi on itse ottanut asian puheeksi, siitä kannattaa kehua – hienoa, että kerroit.

 6. Hanki tarvittaessa ammattiapua
  Jos oman lapsen käytös muuttuu selvästi, ja häiritsevät mielikuvat jäävät vaivaamaan, voi asiaa käsitellä myös asiantuntijan vastaanotolla. Terveystalon psykologeille ja psykoterapeuteille voi varata ajan ilman lähetettä.

Tutustu mielen hyvinvoinnin palveluihimme

Lue myös:

 

Muita aiheeseen liittyviä

Suurin osa korvatulehduksista paranisi ilman antibiootteja – putkitus auttaa sitkeimpiin kierteisiin
Lapsen terveys

Erityisesti pieniä lapsia kiusaavat korvatulehdukset paranevat usein itsestään, jos kipu saadaan hallintaan särkylääkkeellä. Joskus joudutaan turvautumaan korvien putkitukseen.

Kuinka valmistella lasta koronatestiin? ”Tilanteen tulee olla mahdollisimman rauhallinen ja turvallinen”
Lapsen terveys

Pienikin lapsi voi ymmärtää, miksi kurjalta tuntuvia asioita on joskus tehtävä. Tärkeintä on, että tilanne on turvallinen ja hallittu ja että ympärillä olevat aikuiset seisovat rauhallisesti ja vakaasti toimenpiteen takana. Johtava psykologimme Tuija Turunen neuvoo, miten lapsen näytteenottoon voi valmistautua.

Syystaudit rantautuvat lapsiperheisiin – älä vie sairasta lasta hoitoon!
Lapsen terveys

Pöpöt jylläävät päiväkodeissa ja kouluissa etenkin syksyisin. Lue vinkit lapsiperheen tavallisimpien syystautien selättämiseen.

Muista suojata silmät auringolta!
Lapsen terveys

Auringonpaisteessa silmät on hyvä suojata aurinkolaseilla, sillä häikäisyn välttäminen ehkäisee silmäsairauksia. Erityisen tärkeää on lasten silmien suojaaminen.

Varaa aika
Verkkoajanvaraus 030 6000

Yhteystiedot
Jaakonkatu 3 B, 3.krs
00100 Helsinki

Vaihde: 030 633 11
Asiakaspalvelu: 030 6000
Sähköpostit: etunimi.sukunimi@terveystalo.com

Lataa sovellus

030 6000 puhelun hinta on lankaliittymästä 8,35 snt/puhelu + 3,20 snt/min, matkapuhelinliittymästä 8,35 snt/puhelu + 19,33 snt/min.

Terveystalolla on Labquality Qualificationin ISO 9001 -laatusertifikaatti - Klikkaa saadaksesi lisätietoa

Suomalaisen työn liiton jäsen

Suomalaista palvelua

Suosikit

Tervetuloa Oma Terveys -palveluun!

Oma Terveys -palvelun kautta näet tulevia hoitotapahtumiasi ja aikaisempiin käynteihisi liittyviä tietoja. Etusivulla esitetään tiedoistasi kooste - lisää tietoja löydät muista osioista.

 

Kehitämme sivustoa jatkuvasti - anna palautetta ja vaikuta.

Valitse sinua kiinnostavat aiheet

Lapsen terveys

Liikkujan terveys

Miehen terveys

Naisten terveys

Seniorin terveys

Terveystalo toimii yli sadan urheiluseuran yhteistyökumppanina. Valitse seura, johon itse tai perheenjäsenesi kuuluvat.