Artikkelit

Tiesitkö tämän hyvästä unesta?

Uskotko, että neljän tunnin yöunilla voisi selvitä työpäivistä? Olet väärässä. Terveystalon psykiatrian erikoisalajohtaja Antti-Jussi Ämmälä kertoo, miksi.

1. Mihin tarvitsemme unta?

Uni liittyy laajalti esimerkiksi elimistömme puolustusvasteisiin. Saamme flunssan todennäköisemmin, jos nukumme huonosti. Unen aikana aivoistamme huuhtoutuvat aineenvaihdunnan kuona-aineet ja aivot karsivat yhteyksiä, joita ei enää tarvita ja vahvistavat päivällä opittua.
Suorituskykymme jakautuu kognitiiviseen eli ajattelun taitoihin, fyysiseen toiminnallisuuteen ja tunnetaitoihin. Ne kaikki vaativat hyvää unta.

2. Miksi suutun helpommin väsyneenä?

Uni palauttaa kykymme säädellä tunteita ja tunnereaktioita. Jos unisykliemme vilkeuni eli REM-uni jää vähäiseksi, tunteiden sääntely on hankalaa.

3. Miksi herkut maistuvat, jos olen nukkunut huonosti?

Unensäätelyllä ja aineenvaihdunnan säätelyllä on paljon yhteisiä geenejä. Painonhallintaankin auttaa, jos nukkuu hyvin. Univaje vaikuttaa ruokailutottumuksiimme ja siihen, miten energiaa käytetään.

4. Miten pystyisin nukkumaan paremmin?

Moni käy iltaisin itsensä kanssa kauppaa, rentoutuako, tehdäkö koti- tai työhommia vai mennäkö aikaisin nukkumaan. Kun kysyn univaikeuksista kärsiviltä, mistä he olisivat valmiit luopumaan nukkuakseen hyvin, lista on lyhyt. Kannattaa arvostaa unta. Ei riitä, että nukut viikonloppuna pidempään, jos viisi päivää viikosta kerrytät univelkaa. Sitä ei kuitata yhdellä tai kahdella hyvällä yöllä.

5. Kuinka tavallisia uniongelmat ovat?

Tilastojen mukaan hyvin tavallisia. Kolmannes meistä kärsii ajoittain jostain unihäiriöstä. Pitkäaikaisesta unettomuudesta kärsii reilu 10 prosenttia aikuisista.

6. Mikä määrä univaikeuksia on normaalia?

Jokaisella meistä on keskimäärin yksi huono yö viikossa normaalistikin. Jos viikossa on kolme huonoa yötä tai enemmän, tai useimpina päivinä olet uupunut ja väsynyt, kannattaa hakea apua herkästi. Mitä aiemmin päästään puuttumaan uniongelmiin, sitä helpommalla niistä selvitään.

7. Miten asiantuntija voi auttaa minua uniongelmissani?

Käytännön työkalut stressin hallintaan, kuten lyhytpsykoterapia, saattavat auttaa uniongelmissakin. Ammattilaisen kanssa voi miettiä esimerkiksi, mitä tehdä, jos aamuyöllä murehdituttaa. Apua voi saada myös mindfulnessiin perustuvista valmennuksista ja Firstbeat-mittauksista. Uniapneaepäilyksessä otetaan ensin yhteys korvalääkäriin.

 Varaa aika unihäiriöiden selvittelyyn

Lue myös:

Varaa aika
Verkkoajanvaraus 030 6000*

Yhteystiedot
Jaakonkatu 3 A, 6.krs
00100 Helsinki

Vaihde: 030 633 11
Asiakaspalvelu: 030 6000*
Sähköpostit: etunimi.sukunimi@terveystalo.com

Lataa sovellus

*030 6000 puhelun hinta on matkapuhelinliittymästä 8,35 snt/puhelu + 19,33 snt/min ja lankaliittymästä 8,35 snt/puhelu + 3,20 snt/min. Jonotus on maksullista.

Terveystalolla on Labquality Qualificationin ISO 9001 -laatusertifikaatti - Klikkaa saadaksesi lisätietoa

Suomalaisen työn liiton jäsen

Suomalaista palvelua

Suosikit

Tervetuloa Oma Terveys -palveluun!

Oma Terveys -palvelun kautta näet tulevia hoitotapahtumiasi ja aikaisempiin käynteihisi liittyviä tietoja. Etusivulla esitetään tiedoistasi kooste - lisää tietoja löydät muista osioista.

 

Kehitämme sivustoa jatkuvasti - anna palautetta ja vaikuta.

Valitse sinua kiinnostavat aiheet

Lapsen terveys

Liikkujan terveys

Miehen terveys

Naisten terveys

Seniorin terveys

Terveystalo toimii yli sadan urheiluseuran yhteistyökumppanina. Valitse seura, johon itse tai perheenjäsenesi kuuluvat.