Artikkelit

Tiedätkö kuka sinua hoitaa? Perehdy auttajasi koulutukseen

Tiesitkö, että terapeutiksi saa itseään kutsua kuka tahansa? Johtava psykologimme Tuija Turunen kysyy, kuka pitää huolta apua hakevien kuluttajansuojasta ja hoidon laadusta. Miten apua tarvitseva löytää oikean asiantuntijan?

Mielen ongelmiin liittyvä häpeä on Suomessa hälvenemässä, ja yhä useammat ihmiset hakevat apua ongelmiinsa.

– Mielenterveyden ongelmat lisääntyvät huolestuttavaa vauhtia ja ovatkin esimerkiksi asiakkaidemme suurin syy sairauspoissaoloille. Joka toinen meistä kokee elämänsä aikana jonkinasteisen mielenterveyshäiriön, ja ihan jokaisen mieli on joskus lujilla, Terveystalon johtava psykologi Tuija Turunen sanoo.

– Ihmiset ovat kuormittuneita, ja yhä useammalla on mielen tasapaino koetuksella. Ongelmista puhutaan nykyään avoimemmin ja apua haetaan – eikä kukaan hae sitä turhaan. Ilmiö kertoo siitä, että mielenpahoinvointiin aiemmin liitetty häpeä on poistumassa. On tärkeää, että jokainen apua tarvitseva pääsisi asiantuntevan avun piiriin ja saisi vaikuttavaa, näyttöön perustuvaa hoitoa. Todellisten mielenterveyshäiriöiden kohdalla ei ole samantekevää, keneltä apua haetaan.

Lue myös: Ahdistuneisuushäiriöt ovat kasvaneet merkittävästi

Mikä on terapeutin ja psykoterapeutin ero?

– Suomessa kuka tahansa voi kutsua itseään terapeutiksi. Kannattaakin muistaa, että terapeutin opinnot saattavat koostua satunnaisista kursseista. Se ei vielä tarkoita asiantuntemusta. Sen sijaan psykoterapeutti on Valviran hyväksymä ja myöntämä, suojattu terveydenhuollon ammattinimike, Tuija Turunen sanoo.

Valvira merkitsee hyväksyttävän koulutuksen suorittaneen henkilön terveydenhuollon ammattihenkilöiden keskusrekisteriin (Terhikki), josta pätevyyden voi tarkistaa.

– Toivoisinkin ihan kuluttajasuojan kannalta, että ihmiset olisivat tarkkana ja perehtyisivät auttajansa koulutukseen. Valitettavasti asiantuntijuuden arvostuksen lasku on haaste koko suomalaisessa yhteiskunnassa. Siksi jaksankin puhua väsymättä koulutuksen, tieteen ja tutkimuksen puolesta. Jos ihminen on masentunut, ahdistunut, uupunut tai uneton, hänen tulee saada terveydenhuollon ammattilaisen apua. Pelkkä auttajan hyvä tahto ei riitä, vaan hänellä pitää olla koulutusta, tietoa ja osaamista. Ja hänen toimintaansa tulee valvoa.

Lue lisää: Mielen hyvinvoinnin palvelut Terveystalossa

Moniammatillinen tiimimme tukee ja hoitaa

– Ihmisen mielen hyvinvoinnin kannalta on eri asia, haluaako hän tukea vai hoitoa. Hoitoa voi antaa vain koulutettu terveydenhuollon ammattilainen. Myös ennaltaehkäisevän ja valmentavan tuen antajalla pitäisi olla vahva kyky arvioida tilannetta ja ohjata ihminen tarvittaessa oikeaan hoitoon. Yhteiskuntamme on hektinen, ja moni kaipaa nopeita ratkaisuja. Tällä alalla ei kuitenkaan usein ole tarjolla pikavoittoja. Mielenterveyshäiriöiden hoitaminen on vaativaa ja pitkäjänteistä, Tuija Turunen kertoo.

Mielen hyvinvoinnin tukemisessa korostuu terveydenhuollon asiantuntijoiden yhteistyö ja moniammatillinen osaaminen.

– Psykologin, psykoterapeutin ja psykiatrin lisäksi apua voidaan tarvita työterveyden, yleislääketieteen ja muiden lääketieteen erikoisalojen sekä ravitsemuksen ja fysioterapian asiantuntijoilta. Hoidamme asiakkaitamme aina kokonaisvaltaisesti ja henkilökohtaisesti. Toivoisinkin, ettei mieltämme ja kehoamme eroteta toisistaan – meillä on vain yksi terveys.

Kenelle tahansa voi tapahtua milloin tahansa mitä tahansa, mikä kuormittaa mieltä ja vaikuttaa psyykkiseen hyvinvointiin ja jaksamiseen. Mieli kaipaa hoivaa ja huolenpitoa erityisesti silloin, kun elämä koettelee.

Varaa aika psykologille

Varaa aika psykoterapeutille

Varaa aika
Verkkoajanvaraus 030 6000*

Yhteystiedot
Jaakonkatu 3 A, 6.krs
00100 Helsinki

Vaihde: 030 633 11
Asiakaspalvelu: 030 6000*
Sähköpostit: etunimi.sukunimi@terveystalo.com

Lataa sovellus

*030 6000 puhelun hinta on matkapuhelinliittymästä 8,35 snt/puhelu + 19,33 snt/min ja lankaliittymästä 8,35 snt/puhelu + 3,20 snt/min. Jonotus on maksullista.

Terveystalolla on Labquality Qualificationin ISO 9001 -laatusertifikaatti - Klikkaa saadaksesi lisätietoa

Suomalaisen työn liiton jäsen

Suomalaista palvelua

Suosikit

Tervetuloa Oma Terveys -palveluun!

Oma Terveys -palvelun kautta näet tulevia hoitotapahtumiasi ja aikaisempiin käynteihisi liittyviä tietoja. Etusivulla esitetään tiedoistasi kooste - lisää tietoja löydät muista osioista.

 

Kehitämme sivustoa jatkuvasti - anna palautetta ja vaikuta.

Valitse sinua kiinnostavat aiheet

Lapsen terveys

Liikkujan terveys

Miehen terveys

Naisten terveys

Seniorin terveys

Terveystalo toimii yli sadan urheiluseuran yhteistyökumppanina. Valitse seura, johon itse tai perheenjäsenesi kuuluvat.