Artikkelit

Tarkkana ratin takana – näkövaivat korostuvat hämärässä

Iltojen pimetessä moni autoilija havahtuu siihen, että ympäristön havainnointi tuntuu aiempaa vaikeammalta. Jos pimeässä ajaminen ahdistaa, silmät kannattaa tarkastuttaa silmälääkärillä.

Syksyn pimenevät illat näkyvät ruuhkana silmälääkäreiden vastaanotoilla, sillä monenlaiset näköongelmat korostuvat valon vähetessä. Tyypillisin hämäräolosuhteiden paljastama näköongelma on etenkin senioriväestöä vaivaava harmaakaihi.

– Harmaakaihi heikentää erityisesti kontrastinäköä, joka korostuu nimenomaan hämäräolosuhteissa. Tarkkuuden lisäksi se huonontaa harmaan sävyjen erotuskykyä, mikä hankaloittaa pimeässä ajamista – on esimerkiksi vaikeaa erottaa metsän laidassa seisova hirvi, kertoo silmätautien erikoislääkärimme Timo Hellstedt.

– Lisäksi harmaakaihi ilmenee siten, että vastaantulijoiden valot tuntuvat häikäisevän erityisen voimakkaasti. Sairaus saa valon sirpaloitumaan niin, että näkökenttään voi muodostua heijastuksia, pistemäisen valon ympärille valokehä tai sädemäisiä havaintoja, hän jatkaa.

Harmaakaihi lisääntyy iän myötä, 70-vuotiaista siitä kärsii jo noin kolmasosa. Sen ainoa hoitomuoto on leikkaushoito.

Toinen ajokuntoa merkittävästi nakertava silmäsairaus on aiemmin viherkaihina tunnettu glaukooma. Glaukooma on salakavala tauti, sillä se etenee usein huomaamatta ja havaitaan vasta, kun suuri osa näkökentästä on jo vaurioitunut. Glaukooman tyypillisimpiä oireita on näkökentän kaventuminen, mikä heikentää olennaisesti ajokykyä. Sairaus todetaan useimmiten yli 40-vuotiailla.

Pimeällä oirelevien silmien taustalla voi olla myös diabeteksen aiheuttama retinopatia. Diabeetikon verensokerinvaihtelut voivat vaikuttaa silmän taittovoimaan, mikä puolestaan voi heikentää hämäränäköä ja aiheuttaa näön vaihtelua.

Päivitä silmälasit ja totuttele hämärään

Vaikeudet pimeässä ajamisessa eivät läheskään aina edellytä varsinaista silmäsairautta, sillä useimmiten selitys löytyy vanhentuneista silmälaseista. Välinehuolto on tärkeässä roolissa ikään katsomatta, ja silmälasien päivityksen lisäksi kannattaa huolehtia auton tuulilasin ja valojen kunnosta. Jos tietää olevansa herkkä häikäistymään, kannattaa harkita ajamista varten oransseja linssejä, jotka voivat parantaa hämäränäköä.

Mikäli joutuu ajamaan usein pimeässä, riskejä voi minimoida yksinkertaisilla keinoilla, kuten hämäräadaptaatiota helpottamalla.

– Jos lähtee kirkkaalta huoltoasemalta pimeälle tielle, voi etenkin iän karttuessa kestää useamman minuutin, että silmä tottuu hämärään. Siinä ajassa ehtii ajaa jo monta kilometriä ”sokkona”, joten kannattaa totutella kirkkaasta hämärään ensin paikoillaan, ja lähteä liikkeelle vasta sitten, kun kokee näkevänsä kunnolla, Hellstedt huomauttaa.

Omaa näköä kannattaa tarkastella säännöllisesti ja rutiinitarkastuksissa käydä matalalla kynnyksellä.

– Moni piilevä silmäsairaus etenee ilman selviä oireita, joten säännöllisissä tarkastuksissa kannattaa käydä tasaisin väliajoin. Jos syksyn tullen huomaa, että pimeässä ajaminen tuntuu yhtäkkiä epämiellyttävältä, kannattaa selvittää, mistä on kyse!

Varaa aika silmälääkärille

Lue myös:

Varaa aika
Verkkoajanvaraus 030 6000*

Yhteystiedot
Jaakonkatu 3 A, 6.krs
00100 Helsinki

Vaihde: 030 633 11
Asiakaspalvelu: 030 6000*
Sähköpostit: etunimi.sukunimi@terveystalo.com

Lataa sovellus

*030 6000 puhelun hinta on matkapuhelinliittymästä 8,35 snt/puhelu + 19,33 snt/min ja lankaliittymästä 8,35 snt/puhelu + 3,20 snt/min. Jonotus on maksullista.

Terveystalolla on Labquality Qualificationin ISO 9001 -laatusertifikaatti - Klikkaa saadaksesi lisätietoa

Suomalaisen työn liiton jäsen

Suomalaista palvelua

Suosikit

Tervetuloa Oma Terveys -palveluun!

Oma Terveys -palvelun kautta näet tulevia hoitotapahtumiasi ja aikaisempiin käynteihisi liittyviä tietoja. Etusivulla esitetään tiedoistasi kooste - lisää tietoja löydät muista osioista.

 

Kehitämme sivustoa jatkuvasti - anna palautetta ja vaikuta.

Valitse sinua kiinnostavat aiheet

Lapsen terveys

Liikkujan terveys

Miehen terveys

Naisten terveys

Seniorin terveys

Terveystalo toimii yli sadan urheiluseuran yhteistyökumppanina. Valitse seura, johon itse tai perheenjäsenesi kuuluvat.