Artikkelit

Tapaturmat juoksijan riesana

Juoksu sopii mainiosti useimmille ihmisille, mutta nopeatempoisessa lajissa sattuu toisinaan tapaturmia, joiden hoitamisessa kannattaa olla huolellinen. Oikein tehdyn kuntoutuksen myötä takaisin lenkkipoluille pääsee nopeammin, eikä harjoitteluun tule harmittavia taukoja.

Juoksu sopii mainiosti useimmille ihmisille, mutta nopeatempoisessa lajissa sattuu toisinaan tapaturmia, joiden hoitamisessa kannattaa olla huolellinen. Oikein tehdyn kuntoutuksen myötä takaisin lenkkipoluille pääsee nopeammin, eikä harjoitteluun tule harmittavia taukoja.

Harjoittelu kevään ja kesän juoksutapahtumiin on nyt monella täydessä käynnissä. Juoksusta on tullut trendilaji, mikä näkyy myös juoksutapahtumien kasvaneena suosiona. Esimerkiksi toukokuussa järjestettävä Helsinki City Run on kasvanut vuosittain noin 20 prosenttia.

Harjoittelun tuoksinassa sattuu silloin tällöin vammoihin johtavia tapaturmia. Lievät vammat hoituvat yleensä kotikonstein, mutta suuremmat vammat kannattaa käydä näyttämässä lääkärille.

– Tavallisimpia tapaturmien aiheuttamia vaivoja juoksijoilla ovat nilkan nyrjähdykset ja lenkkipolulla liukastumiset, ortopedian ja liikuntalääketieteen erikoislääkäri Tapio Kallio Terveystalosta kertoo.

Nyrjähdyksestä yleensä selviää kotihoidolla, jos jalan päälle voi varata ja turvotus on vähäistä. Ensiapuna kolme K:ta, eli kylmä, kohoasento ja kompressio, on toimiva ja jokaisen juoksijan syytä muistaa.

– Jos nilkka on vääntynyt pahasti, se turpoaa heti tai sille ei voi varata painoa, kannattaa raaja käydä tarkistuttamassa päivystyksessä, jotta jalasta voidaan ottaa röntgen-kuvat. Tarvittaessa päivystyksestä saa mukaan myös ilmalastan sekä kuntoutusohjeet, Kallio kertoo.

Terveystalon tapaturmapäivystykset palvelevat kattavasti myös lenkkiaikoina, eli arki-iltaisin ja viikonloppuisin, joten apua on saatavilla nopeasti.

Vamma-alttius säilyy jopa kuukausia

Vamman vakavuudesta riippumatta Kallio painottaa kuntoutuksen merkitystä. Vaikka leikkaushoitoa ei tarvittaisikaan, kuntoutus kannattaa tehdä huolella:

– Esimerkiksi nivelsidevamma pitäisi hoitaa niin, että revennyt nivelside pääsee kunnolla arpeutumaan nilkan ollessa tuettuna liikkumisen sallivalla ilmalastalla. Arpeutumisen alkaessa pitäisi käynnistää myös kuntoutus. Huolellisella kuntoutuksella jalka paranee oikein ja takaisin lenkkipoluille pääsee mahdollisimman nopeasti.

Hän huomauttaa, että vaikka itse vamma vaikuttaisi parantuvan vikkelästi, kuntoutukseen kannattaa käyttää aikaa.

– Nilkan nyrjähtäessä häiriintyy aina myös sen asentoa säätelevä asentoaisti. Vaikka nilkka muuten olisi toipunut, asentoaistin palautuminen ennalleen voi viedä parikin kuukautta, minä aikana nilkka on alttiimpi vääntymään uudestaan. Tämän takia olisi tärkeää kuntouttaa myös aistia esimerkiksi tasapainolaudan avulla.

Nilkkaa tukevien lihasten harjoitteet, kuten varpaille nousu tai tasapainolautaharjoitteet, sekä lihashuolto ovat olennaisia jo tapaturmien ennaltaehkäisynkin kannalta. Vammojen välttelyssä ei sovi myöskään unohtaa juoksijan ykkösvarusteita, eli hyviä jalkineita.

Varaa aika ortopedille

Muita aiheeseen liittyviä

Tehotreeni ei aina hikoiluta! Näitä lajeja treenaat helposti myös kotona
Liikkujan terveys

Kehoa huoltavat jooga ja pilates lisäävät liikkuvuutta ja hellivät varsinkin toimistotyössä herkästi jäykistyvää kehoa – ja ovat tehokasta treeniä siinä missä kovatempoiset lajitkin. Näitä lajeja on helppo harrastaa myös kotona, sillä niihin ei tarvitse suurta välinearsenaalia tai valtavasti tilaa.

Oikeanlaiset varusteet ja peruskunto suojaavat talven urheiluvammoilta
Liikkujan terveys

Hiihtolomien lähestyessä monet talviurheilun ystävät kaivavat sukset ja luistimet esiin. Vauhdin hurmasta nautitaan niin laduilla kuin jäilläkin, ja toisten juoksuharrastusta eivät edes talven liukkaus ja kylmyys latista. Urheiluvammojen ennaltaehkäisyyn kannattaa panostaa satsaamalla varusteisiin ja mitoittamalla vauhti omaan kuntoon ja taitoihin sopivaksi.

Urheilu maistuu talvellakin – vältä haaverit asiantuntijan vinkeillä!
Liikkujan terveys

Talviaikaan liikkuessa on haavereilta välttymiseksi syytä kiinnittää huomiota esimerkiksi omaan taitotasoon ja asianmukaiseen varustukseen.

Sampo otti suunnistuksen haltuun henkilökohtaisen kirittäjän avulla
Liikkujan terveys

Räätälöity treeniohjelma siivitti 34-vuotiaan Sampon vauhtiin uuden harrastuksen äärellä. Apuna urakassa toimi Terveystalon Oma Valmentaja.

Varaa aika
Verkkoajanvaraus 030 6000*

Yhteystiedot
Jaakonkatu 3 A, 6.krs
00100 Helsinki

Vaihde: 030 633 11
Asiakaspalvelu: 030 6000*
Sähköpostit: etunimi.sukunimi@terveystalo.com

Lataa sovellus

*030 6000 puhelun hinta on matkapuhelinliittymästä 8,35 snt/puhelu + 19,33 snt/min ja lankaliittymästä 8,35 snt/puhelu + 3,20 snt/min. Jonotus on maksullista.

Terveystalolla on Labquality Qualificationin ISO 9001 -laatusertifikaatti - Klikkaa saadaksesi lisätietoa

Suomalaisen työn liiton jäsen

Suomalaista palvelua

Suosikit

Tervetuloa Oma Terveys -palveluun!

Oma Terveys -palvelun kautta näet tulevia hoitotapahtumiasi ja aikaisempiin käynteihisi liittyviä tietoja. Etusivulla esitetään tiedoistasi kooste - lisää tietoja löydät muista osioista.

 

Kehitämme sivustoa jatkuvasti - anna palautetta ja vaikuta.

Valitse sinua kiinnostavat aiheet

Lapsen terveys

Liikkujan terveys

Miehen terveys

Naisten terveys

Seniorin terveys

Terveystalo toimii yli sadan urheiluseuran yhteistyökumppanina. Valitse seura, johon itse tai perheenjäsenesi kuuluvat.