Artikkelit

Jonna, 43: Polvessa napsahti - leikkauksen ansiosta voin taas urheilla

Vauhdikasta roller derbya harrastava Jonna Ahti, 43, törmäsi vastustajaan pelissä. Polven eturistiside repesi, mutta onneksi hän pääsi nopeasti kokeneen ortopedin Tapio Kallion leikattavaksi.

"Kun oikean jalan polvessani napsahti, tiesin, että eturistiside katkesi. Kipu oli niin kova, että se pudotti minut maahan.

Olin hetkeä aiemmin estänyt vastustajajoukkueemme jammeria eli pisteidentekijää roller derbyn harjoituspelissä Turussa. Roller derby on rullaluistimilla pelattava kontaktilaji, jossa kilpaillaan tasaisella radalla. Joukkueeni on Porvoo Roller Derby.

Laji on hyvin strateginen, taktinen ja vauhdikas ja osumia tulee. Tilanne, jossa eturistisiteeni napsahti, oli sinänsä vaaraton. Törmäys vastustajaan ei ollut voimakas, mutta jalkani oli ilmeisesti väärässä asennossa ja polvi pääsi vääntymään.

Ensimmäinen tunteeni oli epäusko: tämä ei voi olla totta! Vasemman polveni eturistiside repesi keväällä 2017 – kipu ja oireet olivat siis minulle tutut. Tiesin heti, mistä on kyse ja että peli oli siinä.

Eniten harmitti, että olin juuri toipunut edellisestä polvivammastani. Täydelliseen kuntoutumiseen oli mennyt vuosi, ja tämä Turussa pelattu ottelu oli parantumiseni jälkeen ensimmäinen varsinainen pelini."

”Sain nopeasti ammattitaitoista hoitoa”

Pelipaikalla polveani hoidettiin kolmen koon ensiavulla: kylmällä, kohoasennolla ja kompressiolla. Kylmä hillitsee kipua ja kohoasento sekä polven alueen puristus tyrehdyttävät vaurioituneiden kudosten verenvuotoa ja ehkäisevät turvotusta.

Tässä lajissa vakuutus on pakollinen. Minulla on tapaturmavakuutus urheilulaajennuksella Fenniassa, ja soitinkin jo tapahtumapaikalta vakuutusyhtiööni. Koska Terveystalo on Fennian yhteistyökumppani, varasin heti seuraavaksi päiväksi ajan ortopedille kotikaupunkini Porvoon Terveystalosta.

Lääkäri tutki polveni ja sanoi, että se pitää magneettikuvata. Menin Kampin Terveystaloon kuvaukseen, koska olen töissä Helsingissä. Kuvien perusteella vammaksi vahvistui oikean polven eturistisiteen täydellinen repeämä.

Haluan pelata rakastamaani roller derbya jatkossakin ja päädyimme ortopedin kanssa leikkaushoitoon. Ortopedi kirjoitti vakuutusyhtiölleni lausunnon leikkausta ja fysioterapiaa varten, ja sainkin maksusitoumuspäätöksen seuraavana päivänä.

Jonna Ahti ja ortopedi Tapio Kallio

Tapio Kallio katsoo Jonnan polven stabiliteetin eli testaa polven vakautta. ”Leikkauksen tarkoituksena on saada polvesta tukeva. Jonnan polvi on parantunut todella hyvin.”

”Pääsin leikkauksesta samana päivänä kotiin”

Arvostan sitä, että sain itse valita haluamani leikkauspäivän ja lääkärin. Minulla oli hyviä kokemuksia urheiluvammoihin erikoistuneesta ortopedi Tapio Kalliosta, sillä juuri hän hoiti vasemman polveni hienosti kuntoon edellisellä kerralla.

Polveni operoitiin marraskuussa 2018, kuukausi tapaturman jälkeen. Leikkauspäivän aamuna minua ei oikeastaan jännittänyt yhtään – olinhan kokenut saman jo kerran ja tiesin pääseväni osaaviin käsiin. Henkilökunta oli ystävällistä, ja omahoitajani kävi monta kertaa ennen toimenpidettä varmistamassa, että kaikki on hyvin.

Tapasin fysioterapeutin ennen ja jälkeen leikkauksen ja sain hyvät ohjeet, miten jalkaa saa ja pitää liikuttaa ja miten ei. Sain myös rauhoittavan lääkkeen ennen spinaalipuudutusta: se tuntui vain pienenä pistona selässä.

Leikkaus tehtiin tähystyksellä. Koska olin hereillä, pystyin seuraamaan monitorista, kun Tapio irrotti reisilihaksestani nipun säikeitä ja kiinnitti ne katkenneen eturistisiteen tilalle. Leikkauksen seuraaminen oli hauska kokemus, vaikka olin etukäteen ajatellut sen olevan lähinnä karmivaa.

Sitten harjoittelimme fysioterapeutin kanssa kyynärsauvoilla kävelyä, jotta liikkuminen sujuu hyvin ja paino jakautuu oikein. Sain häneltä myös minulle räätälöidyt jumppaohjeet jalan kuntouttamiseen. Tapio ja anestesialääkäri kävivät tarkistamassa vointini, ja sitten pääsinkin samana päivänä kotiin saattajan kanssa.

”Minulla on hyvä fiilis koko hoitoketjusta”

Polveni on parantunut huippunopeasti. Sain sairauslomaa kolme viikkoa, mutta pidin vain kaksi. Minulla ei ollut mitään fyysistä syytä olla enää sairauslomalla. Jalkani oli kivuton ja pystyin kävelemään sillä jo melko hyvin, joten kahden viikon jälkeen aloin tehdä etätöitä kotona.

Vakuutukseni korvaa kymmenen fysioterapiakäyntiä Terveystalossa. Pääsin toivomuksestani fysioterapeutti Sasu Setälän hoitoon. Olen saanut Sasulta hirmuisen hyviä ohjeita ja pääsyn videokirjastoon, jossa on kuntoutusvideoita ja vinkkejä. Jokaisella tapaamiskerrallamme Sasu on antanut minulle aina astetta vaativampia ohjeita alun vastuskuminauhalla tehtävästä kotijumpasta myöhempiin kuntosaliliikkeisiin.

Jonna Ahti

Pian Jonna pääsee taas rakastamansa roller derbyn pariin. ”Minulla on hyvä fiilis koko Terveystalon hoitoketjusta. Odotan jo, kun saan vetää rullaluistimet jalkaan, tietysti alussa varovasti.”

Kuukausi leikkauksen jälkeen kävin Tapio Kallion vastaanotolla jälkitarkastuksessa. Hän testasi jalkani koukistumista ja suoristumista – sitä olenkin treenannut paljon – ja oli tyytyväinen toipumiseeni. Jälkihoitoon kuuluu, että tapaan Tapion myös kolmen ja kuuden kuukauden kuluttua leikkauksesta.

Minulla on hyvä fiilis koko hoitoketjusta. Kaikki on mennyt vauhdikkaasti, ammattimaisesti ja minua on kuunneltu. On sellainen olo, ettei mitään ole jäänyt epäselväksi.

Odotan jo aikaa, kun pääsen takaisin rullaluistimille, tietysti alussa varovasti. Roller derbyssä minua kiehtoo se, että se on todella fyysistä, mutta vaatii myös hyvää peliälyä. Yhteisömme on avoin ja avarakatseinen: ketään ei väheksytä tai jätetä ulkopuolelle. Tiedän, että minulle löytyy yhteisössä paikka ja rooli silloinkin, kun en enää pelaa. Tämä onkin vähän kuin elämäntapa, ei vain urheilua.


Ortopedi Tapio Kallio:

"Jonna toipui nopeasti ja pääsee taas rakastamansa lajin pariin"

Ortopedi Tapio Kallio

Terveystalo Sportin ylilääkäri, liikuntalääketieteeseen erikoistunut ortopedi Tapio Kallio pitää tärkeänä, että jokaisen potilaan kohdalla mietitään, mikä juuri hänen kohdallaan on parasta mahdollista hoitoa. Näin tehtiin Jonna Ahdinkin tapauksessa.

”Jonnan tapaus on tyypillinen urheiluvamma. Hän harrastaa lajia, jossa otetaan kontaktia ja tehdään nopeita spurtteja ja suunnanmuutoksia. Joukkuepeleissä on yleisestikin isot vammautumisriskit: tulee ruhjeita, tönimisiä ja vääntymisiä.

Jokaisella urheilulajilla on oma vammaprofiilinsa. Esimerkiksi yleisurheilussa on nopeita suorituksia, mutta ei kontaktia, joten siinä sattuu räjähtävyydestä johtuvia lihasvammoja. Hiihdossa ei ole räjähtäviä liikkeitä, mutta rasitusvammat ovat yleisiä.

Hoidamme Terveystalossa kaikenlaisia tapaturmia. Näin talven liukkailla keleillä vastaanotolla näkyvät selvänä piikkinä kaatumistapaturmat.

Liukastumisia sattuu etenkin työmatkalaisille. Tyypillisiä vammoja ovat nilkan nyrjähdykset ja murtumat, olkapäävammat ja ranteen tai lonkan murtumat. Kaikissa tapaturmissa kannustan ihmisiä hakeutumaan nopeasti lääkäriin. Kun vamma on tutkittu, potilas tietää mitä on odotettavissa: selviääkö hän mustelmilla vai tarvitaanko leikkausta. Kaikki vammat eivät oireile niin, että potilas itse ymmärtäisi, että nyt tarvitaan leikkaushoitoa. Myöhemmin ne ovat usein hankalia hoitaa.

Meillä on urheileville ja liikkuville ihmisille Terveystalo Sport -palvelu. Teemme yhteistyötä myös monien urheiluseurojen kanssa. Jonnakin tiesi, että kun polven eturistiside katkesi, hän voi ottaa yhteyttä Terveystaloon ja varata vastaanottoajan.

On hienoa, että Jonnan paraneminen on sujunut hyvin ja työkyvyttömyysaika jäi lyhyeksi. Mietimme jokaisen potilaan kohdalla, mikä juuri hänen vammassaan on kaikkein parasta hoitoa – joustavasti häntä ja hänen aikataulujaan kuunnellen. Emme tee turhia tutkimuksia ja leikkaamme vain, kun se on todella tarpeen.

Yksilöllisyys näkyy myös kuntoutuksessa: potilaille tehdään heidän omiin tavoitteisiinsa perustuva digitaalinen hoitosuunnitelma. Oma Suunnitelma muistuttaa potilasta muun muassa arkisista tekemisistä, kuten askelmääristä, sekä sovituista vastaanottokäynneistä.”

Jonnaa kiehtoo roller derbyssä sen urheilullisuus, nopeus ja taktisuus. Roller derby on kontaktilaji, joka syntyi Yhdysvalloissa 1920-luvulla. Laji on suosittua meilläkin: Suomi lähti ensimmäisenä maana Euroopassa pelaamaan kansallista roller derby -liigaa. (kuva: Marko Niemelä)

Tutustu tapaturmapäivystykseen

Muita aiheeseen liittyviä

Tehotreeni ei aina hikoiluta! Näitä lajeja treenaat helposti myös kotona
Liikkujan terveys

Kehoa huoltavat jooga ja pilates lisäävät liikkuvuutta ja hellivät varsinkin toimistotyössä herkästi jäykistyvää kehoa – ja ovat tehokasta treeniä siinä missä kovatempoiset lajitkin. Näitä lajeja on helppo harrastaa myös kotona, sillä niihin ei tarvitse suurta välinearsenaalia tai valtavasti tilaa.

Oikeanlaiset varusteet ja peruskunto suojaavat talven urheiluvammoilta
Liikkujan terveys

Hiihtolomien lähestyessä monet talviurheilun ystävät kaivavat sukset ja luistimet esiin. Vauhdin hurmasta nautitaan niin laduilla kuin jäilläkin, ja toisten juoksuharrastusta eivät edes talven liukkaus ja kylmyys latista. Urheiluvammojen ennaltaehkäisyyn kannattaa panostaa satsaamalla varusteisiin ja mitoittamalla vauhti omaan kuntoon ja taitoihin sopivaksi.

Urheilu maistuu talvellakin – vältä haaverit asiantuntijan vinkeillä!
Liikkujan terveys

Talviaikaan liikkuessa on haavereilta välttymiseksi syytä kiinnittää huomiota esimerkiksi omaan taitotasoon ja asianmukaiseen varustukseen.

Sampo otti suunnistuksen haltuun henkilökohtaisen kirittäjän avulla
Liikkujan terveys

Räätälöity treeniohjelma siivitti 34-vuotiaan Sampon vauhtiin uuden harrastuksen äärellä. Apuna urakassa toimi Terveystalon Oma Valmentaja.

Varaa aika
Verkkoajanvaraus 030 6000*

Yhteystiedot
Jaakonkatu 3 B, 3.krs
00100 Helsinki

Vaihde: 030 633 11
Asiakaspalvelu: 030 6000*
Sähköpostit: etunimi.sukunimi@terveystalo.com

Lataa sovellus

*030 6000 puhelun hinta on matkapuhelinliittymästä 8,35 snt/puhelu + 19,33 snt/min ja lankaliittymästä 8,35 snt/puhelu + 3,20 snt/min. Jonotus on maksullista.

Terveystalolla on Labquality Qualificationin ISO 9001 -laatusertifikaatti - Klikkaa saadaksesi lisätietoa

Suomalaisen työn liiton jäsen

Suomalaista palvelua

Suosikit

Tervetuloa Oma Terveys -palveluun!

Oma Terveys -palvelun kautta näet tulevia hoitotapahtumiasi ja aikaisempiin käynteihisi liittyviä tietoja. Etusivulla esitetään tiedoistasi kooste - lisää tietoja löydät muista osioista.

 

Kehitämme sivustoa jatkuvasti - anna palautetta ja vaikuta.

Valitse sinua kiinnostavat aiheet

Lapsen terveys

Liikkujan terveys

Miehen terveys

Naisten terveys

Seniorin terveys

Terveystalo toimii yli sadan urheiluseuran yhteistyökumppanina. Valitse seura, johon itse tai perheenjäsenesi kuuluvat.