Artikkelit

Takaisin arkirytmiin

Tuliko lomalla herkuteltua, jäikö liikkuminen vähemmälle? Ei hätää, sillä usein pelkkä arkirytmiin ja elämäntapoihin palaaminen riittää hävittämään kesällä kertyneet muutamat ylimääräiset kilot.

Jos tarvetta on isommalle ryhtiliikkeelle, liikunnan lisääminen ja ruokavalion tarkastaminen kannattaa. Syksy on oiva aika aloittaa uusi liikuntaharrastus, sillä liikkuminen auttaa pitämään vireystilaa ja jaksamista yllä. Nopein tapa painonpudotukseen ja -hallintaan on liikunnan ja ruokavalion oikeanlainen yhdistäminen. Pelkkä tiukka ruokavalio pudottaa kehon painon alas nopeasti, mutta samalla katoaa lihasmassaa eli rasvatonta kudosta. Lihakset kun polttaisivat kaloreita tehokkaammin kuin rasvakudos.

Paino putoaa ihanteellisesti, jos pystymme pitämään yllä lihasmassaa energiavajeesta huolimatta. Lihakset eivät kärsi, jos laihduttaja liikkuu säännöllisesti lähes päivittäin. Myös hyötyliikunta tukee laihdutusta.

Jos pudotettavia kiloja on vain muutamia, ruokavaliomuutoksiin ei välttämättä tarvitse ryhtyä, vaan energiankulutuksen lisääminen liikunnan avulla riittää. Liikunta laihdutuskeinona sopii siis parhaiten heille, joilla ylipainoa on vain vähän. Kun ylipainoa on paljon, runsas liikkuminen on vaikeaa, jolloin reilu energiavaje syntyy helpommin ruokavaliomuutoksilla.

Alkoholi lihottaa salakavalasti

Yksi painonpudotuksen sudenkuopista voi olla alkoholi. Tiheään toistuvat ravintolaillat näkyvät nopeasti vyötäröllä, sillä alkoholi lihottaa. Yhdestä alkoholigrammasta saa 7 kilokaloria – rasvagrammasta 9 kilokaloria. Eniten lihottavat sokeripitoiset alkoholijuomat, mutta myös pelkässä viinassa on paljon energiaa.

Lomalla ihmisten alkoholinkulutus usein kasvaa, mutta suurimmalta osalta paluu arkeen onnistunee vaikeuksitta. Jos sen sijaan tuntuu, että työpäivän jälkeen kaipaa rentoutuakseen olutta tai lasin viiniä, kannattaa omaa alkoholinkäyttöään pysähtyä arvioimaan.

Asiantuntija-apua kannattaa hakea siinä vaiheessa, kun alkoholin käyttöä ei pysty vähentämään.

Millaista liikuntaa painonpudottajalle?

Painonpudotusta edistää parhaiten liikunta, joka aiheuttaa suuren energiakulutuksen. Tällaisia liikuntalajeja ovat muun muassa hölkkä, uinti, soutu, aerobic, spinning ja talvilajeista hiihto. Näissä lajeissa suuret lihasryhmät työskentelevät erityisen tehokkaasti. Myös painoharjoittelua kannattaa suosia painonpudotusta edistävänä liikuntalajina.

Energiankulutusta voi suurentaa lisäämällä liikuntakertoja viikossa, pidentämällä harjoittelun kestoa ja koventamalla harjoittelun tehoa.

Näin pudotat painoa liikkumalla

Nainen, joka painaa 65 kg, kuluttaa kaloreita (kcal) seuraavasti: 

 • kävely 4 km/h 210 kcal/h
 • uinti 50 m/min 420 kcal/h
 • hiihto 12 km/h 480 kcal/h
 • aerobic 60 min 350 kcal/h
 • kuntosali 60 min 250 kcal/h
 • spinning 20 km/h 570 kcal/h


Mies, joka painaa 80 kg, kuluttaa seuraavasti: 

 • kävely 4 km/h 250 kcal/h
 • uinti 50 m/min 580 kcal/h
 • hiihto 12 km/h 640 kcal/h
 • äijäjumppa 60 min 480 kcal/h
 • kuntosali 60 min 320 kcal/h
 • spinning 20 km/h 710 kcal/h

Varaa aika ravitsemusterapeutille

Varaa aika
Verkkoajanvaraus 030 6000*

Yhteystiedot
Jaakonkatu 3 A, 6.krs
00100 Helsinki

Vaihde: 030 633 11
Asiakaspalvelu: 030 6000*
Sähköpostit: etunimi.sukunimi@terveystalo.com

Lataa sovellus

*030 6000 puhelun hinta on matkapuhelinliittymästä 8,35 snt/puhelu + 19,33 snt/min ja lankaliittymästä 8,35 snt/puhelu + 3,20 snt/min. Jonotus on maksullista.

Terveystalolla on Labquality Qualificationin ISO 9001 -laatusertifikaatti - Klikkaa saadaksesi lisätietoa

Suomalaisen työn liiton jäsen

Suomalaista palvelua

Suosikit

Tervetuloa Oma Terveys -palveluun!

Oma Terveys -palvelun kautta näet tulevia hoitotapahtumiasi ja aikaisempiin käynteihisi liittyviä tietoja. Etusivulla esitetään tiedoistasi kooste - lisää tietoja löydät muista osioista.

 

Kehitämme sivustoa jatkuvasti - anna palautetta ja vaikuta.

Valitse sinua kiinnostavat aiheet

Lapsen terveys

Liikkujan terveys

Miehen terveys

Naisten terveys

Seniorin terveys

Terveystalo toimii yli sadan urheiluseuran yhteistyökumppanina. Valitse seura, johon itse tai perheenjäsenesi kuuluvat.