Artikkelit

Taas vatsa sekaisin?

Vatsavaivat ovat tavallinen, joskin kiusallinen vaiva. Toistuvien vatsavaivojen aiheuttaja kannattaa aina selvittää, sillä oireet voivat olla merkki vakavammastakin sairaudesta.

Vatsa- ja suolistovaivat ovat varsin yleinen kiusa. Viime vuonna ruuansulatuselinten sairaudet olivat viidenneksi yleisin syy hakeutua työterveyshuollon sairausvastaanotolle*. Kirurgian ja gastroenterologisen kirurgian erikoislääkäri Jorma Heiskasen mukaan yleisimmät vatsaoireet ovat närästys, vatsakipu, ummetus ja ripuli.

– Närästys on hyvin yleinen oire, joka tuntuu poltteluna rintalastan takana. Joskus hapan mahaneste voi nousta myös kurkkuun tai suuhun saakka. Suolistoperäisiin vatsaoireisiin liittyy usein kipu, jonka paikka voi vaihdella navan seudulta kylkien alle, sekä muutokset ulostamisessa, kuten ummetus ja ripuli. Myös vatsan turvottelu ja ilmavaivat ovat tavallisia, Heiskanen kertoo.

Oireiden voimakkuus saattaa vaihdella, ja niistä kärsivät odottavat Heiskasen mukaan tyypillisesti usean vuoden ajan ennen lääkärin puoleen kääntymistä. Hän suosittelee kuitenkin hakemaan apua ajoissa, jos oireet ovat hankalia ja häiritsevät arkielämää tai vaivaavat yöllä.

– Jos närästykseen liittyy nielemisvaikeuksia, oksentelua tai laihtumista, silloin on syytä mennä lääkäriin heti. Hälytysmerkkejä ovat aina myös veri ulosteessa ja vatsakipuun liittyvä kuumeilu, Heiskanen neuvoo.

Tähystys antaa tarkkaa tietoa

Vatsavaivojen taustalla voi olla elimellinen syy, tulehduksellinen suolistosairaus, laktoosi-intoleranssi, keliakia, refluksitauti, syöpäsairaus tai jokin toiminnallinen häiriö. Heiskasen mukaan selvitystyö aloitetaan potilaan oirehaastattelulla, kliinisellä tutkimisella ja laboratoriokokeilla.

– Esimerkiksi keliakiaa ja helikobakteeri-infektiota seulotaan nykyisin laboratoriokokein. Ylävatsavaivaisen potilaan perustutkimuksiin kuuluu lisäksi mahalaukun tähystys eli gastroskopia, jos lääkehoito ei auta oireisiin tai oireiden syy ei selviä laboratoriokokeissa, Heiskanen sanoo.

Tähystys tehdään herkemmin yli 50-vuotiaille ja tilanteissa, joissa oireisiin lukeutuvat laihtuminen, nielemisvaikeudet, anemia tai veri ulosteessa. Myös epäily tulehduskipulääkkeiden aiheuttamasta maha- tai pohjukaissuolihaavasta on aihe tähystykseen.

– Tähystyksessä tutkitaan ruokatorvi, mahalaukku ja ohutsuolen alkuosa sekä otetaan koepaloja limakalvoilta. Tähystys kestää noin viisi minuuttia ja vaatii esivalmisteluna vain 6–8 tunnin paaston, kuvailee Heiskanen.

Tähystys ei aiheuta kipua, mutta voi tuntua joistakin epämiellyttävältä ja aiheuttaa yökkäilyä tai yskimistä.

– Jos tutkimus on ahdistava potilaalle, voidaan esilääkityksenä antaa rauhoittavaa lääkettä. Tärkeää on oikea tutkimustekniikka ja potilaan neuvominen tutkimuksen aikana, Heiskanen toteaa.

Onnistunut tutkimus antaa tarkkaa tietoa oireiden syystä. Kun vatsavaivojen täsmällinen syy saadaan selville, saa suolisto-oireista kärsivä myös oikeanlaisen avun vaivoihinsa.

 

* Tiedot perustuvat Terveystalon työterveyspalveluiden piiriin kuuluvan noin 500 000 työikäisen suomalaisen tietoihin.

Varaa aika asiantuntijalle

Varaa aika
Verkkoajanvaraus 030 6000*

Yhteystiedot
Jaakonkatu 3 B, 3.krs
00100 Helsinki

Vaihde: 030 633 11
Asiakaspalvelu: 030 6000*
Sähköpostit: etunimi.sukunimi@terveystalo.com

Lataa sovellus

*030 6000 puhelun hinta on matkapuhelinliittymästä 8,35 snt/puhelu + 19,33 snt/min ja lankaliittymästä 8,35 snt/puhelu + 3,20 snt/min. Jonotus on maksullista.

Terveystalolla on Labquality Qualificationin ISO 9001 -laatusertifikaatti - Klikkaa saadaksesi lisätietoa

Suomalaisen työn liiton jäsen

Suomalaista palvelua

Suosikit

Tervetuloa Oma Terveys -palveluun!

Oma Terveys -palvelun kautta näet tulevia hoitotapahtumiasi ja aikaisempiin käynteihisi liittyviä tietoja. Etusivulla esitetään tiedoistasi kooste - lisää tietoja löydät muista osioista.

 

Kehitämme sivustoa jatkuvasti - anna palautetta ja vaikuta.

Valitse sinua kiinnostavat aiheet

Lapsen terveys

Liikkujan terveys

Miehen terveys

Naisten terveys

Seniorin terveys

Terveystalo toimii yli sadan urheiluseuran yhteistyökumppanina. Valitse seura, johon itse tai perheenjäsenesi kuuluvat.