Artikkelit

Syystaudit rantautuvat lapsiperheisiin – älä vie sairasta lasta hoitoon!

Pöpöt jylläävät päiväkodeissa ja kouluissa etenkin syksyisin. Lue vinkit lapsiperheen tavallisimpien syystautien selättämiseen.

Syksy tuo moneen perheeseen tukun ei-toivottuja pöpöjä. Infektiotautien kausi käynnistyy toden teolla yleensä lokakuun tienoilla, mutta myös rokot ja loistaudit vierailevat talven lähestyessä useissa kodeissa.

– Taudit leviävät helposti, kun vietetään isoissa ryhmissä aikaa pitkin päivää. Lasten keskuudessa yleisimpiä ovat virusperäiset ylähengitystieinfektiot, kertoo lastentautien erikoislääkärimme Péter Csonka.

Oireina ovat tyypillisesti nuha, limaisuus ja yskä. On hyvä muistaa, että yskänlääkkeiden käyttöä ei suositella sitkeänkään köhän ratkaisuksi.

– Virusinfektioon liittyvä yskä häviää usein itsestään ilman lääkehoitoa 1–3 viikossa. Yskänlääkkeet eivät tutkimusten mukaan helpota lasten oireita, ja voivat pahimmassa tapauksessa aiheuttaa lapselle vakavia keskushermostoon liittyviä haittavaikutuksia, kuten aistiharhoja, rytmihäiriöitä ja tajunnan häiriöitä, Csonka muistuttaa.

Yskänlääkkeiden sijaan yskäisen lapsen oloa voi helpottaa esimerkiksi hunajalla, nenäimureilla ja höyryhengityksellä. Hunajaa ei kuitenkaan saa antaa alle 1-vuotialle lapsille botulismiriskin vuoksi.

Hengitystieinfektioiden ohella syksyn tavallisimpia seuralaisia ovat korvatulehdukset, silmätulehdukset, kurkunpääntulehdukset ja angiina. Silmä- ja korvatulehduksia hoidetaan tipoilla ja tarvittaessa antibiooteilla. Kurkunpääntulehduksen tunnistaa haukkuvasta yskästä, johon auttaa kylmän ilman hengittäminen.

Kovana kurkkukipuna tuntuvan angiinan aiheuttaa streptokokkibakteeri, mutta etenkin pienillä lapsilla se voi oireilla myös iholla tai takapuolessa aiheuttaen niin sanotun peppuangiinan. Sen tunnistaa peräaukon punoituksesta ja arkuudesta.

Myös esimerkiksi enterorokkoa ja norovirusta esiintyy ympäri vuoden, syksylläkin. Niiden torjunnassa avainroolissa on huolellinen käsihygienia. Taudit paranevat yleensä itsekseen noin viikossa. Taudin ollessa päällä tärkeintä on turvata riittävä nesteytys ja ravinto.

Loistaudit nostavat päätään syksyllä

Lapsiperheiden syysvitsauksiin lukeutuvat myös loistaudit – etenkin kihomadot ja päätäit.
Kihomato on vajaan sentin pituinen vaalea mato, joka runsaasti esiintyessään aiheuttaa peräaukon kutinaa. Joskus matoja voi nähdä peräaukon ympärillä tai ulosteissa. Lievä kihomatoinfektio voi olla oireeton, mutta silloinkin tarttuva. Käsienpesu etenkin WC-käynnin jälkeen on tärkeä osa kihomadoilta suojautumista.

Päätäi on 2–3 millimetrin mittainen ja aiheuttaa nimensä mukaisesti kantajansa päässä kovaa kutinaa. Täit eivät hypi päästä toiseen, vaan vaativat levitäkseen suoran kontaktin toisen ihmisen päähän tai esimerkiksi pipoon.

Sekä täiden että kihomatojen hoitoon käytetään apteekista saatavia itsehoitotuotteita. Lisäksi koko perheen vaatteet ja lakanat pestään, pakastetaan tai saunotetaan loisten häätämiseksi. Tartunnat uusivat herkästi uudelleen, joten hoidon kanssa ei kannata oikoa.

Sairaan lapsen paikka on kotona

Kun yksi tauti seuraa toistaan, voi tuntua siltä, että koko syksy kuluu neljän seinän sisällä vuorotellen sairastaen. Csonka kuitenkin vetoaa vanhempiin, jottei lapsia vietäisi tarhaan tai kouluun puolikuntoisina.

– Mitä sairaampana lapsi on päiväkodissa, sitä enemmän hän tartuttaa muita. Kotona pitäisi malttaa toipua riittävän pitkään. Moni tauti tarttuu helposti pisaratartuntana, ja etenkin ripuli- ja oksennustaudit leviävät erittäin herkästi. On sairastavankin lapsen edun mukaista saada sairastaa kotona, sillä kotioloissa lapsi saa huomattavasti parempaa lepoa, vaikkei malttaisikaan maata paikoillaan koko päivää.

Csonka muistuttaa myös, ettei sairaan lapsen kanssa pidä lähteä hoitamaan ruokaostoksia tai muitakaan askareita.

– Lapsen olo voi olla hyvinkin kurja, vaikkei hän osaisikaan sitä itse sanoittaa. Kaikkein paras lääke on lepo kotona ja monipuolinen ravinto, silloin tauditkin paranevat nopeammin. Oman lapsen yleisvointia kannattaa opetella lukemaan, jotta tietää, milloin on tarpeen jäädä kotiin lepäämään. Pitkällä aikavälillä se varmasti maksaa myös menetetyt työpäivät takaisin, Csonka lupaa.

Lääkäriinkään ei ole tarvetta lähteä, ellei vointi ole erityisen huono. Uudet etävastaanotot chatissa tai videolla ovat kätevä tapa käydä lääkärissä kotisohvalta ilman, että sairaudesta uupuneena tarvitsee lähteä liikkeelle ja levittämään tautia. Etävastaanotolla lääkäri voi todeta oireet ja määrätä mahdollisia oireita lievittäviä lääkkeitä.

Jatkuva sairastelu on tuttua etenkin pienten lasten vanhemmille. Taaperoilla voi olla jopa kymmenen hengitystieinfektiota vuodessa. Csonkan mukaan tilanne kuitenkin tasaantuu 3-vuotiaana, jolloin immuunijärjestelmä vahvistuu, eikä lapsi nappaa enää kaikkia tauteja.

Vaikka flunssalta ei aina voikaan välttyä, ei perushygienian merkitystä voi korostaa liikaa. Ahkera käsienpesu, aivastaminen hihaan tai nenäliinaan sekä riittävä unensaanti ja monipuolinen ravinto ovat parhaat eväät syksyyn!

Tutustu etäpalveluihin

Lue myös:

Muita aiheeseen liittyviä

Suurin osa korvatulehduksista paranisi ilman antibiootteja – putkitus auttaa sitkeimpiin kierteisiin
Lapsen terveys

Erityisesti pieniä lapsia kiusaavat korvatulehdukset paranevat usein itsestään, jos kipu saadaan hallintaan särkylääkkeellä. Joskus joudutaan turvautumaan korvien putkitukseen.

Törmäsikö lapsesi netissä häiritsevään sisältöön? Näin käsittelette asiaa yhdessä
Lapsen terveys

Sosiaalisessa mediassa voi törmätä monenlaiseen häiritsevään sisältöön. Psykologi-psykoterapeuttimme Lotta Heiskanen neuvoo, kuinka käsitellä asiaa lasten ja nuorten kanssa.

Kuinka valmistella lasta koronatestiin? ”Tilanteen tulee olla mahdollisimman rauhallinen ja turvallinen”
Lapsen terveys

Pienikin lapsi voi ymmärtää, miksi kurjalta tuntuvia asioita on joskus tehtävä. Tärkeintä on, että tilanne on turvallinen ja hallittu ja että ympärillä olevat aikuiset seisovat rauhallisesti ja vakaasti toimenpiteen takana. Johtava psykologimme Tuija Turunen neuvoo, miten lapsen näytteenottoon voi valmistautua.

Muista suojata silmät auringolta!
Lapsen terveys

Auringonpaisteessa silmät on hyvä suojata aurinkolaseilla, sillä häikäisyn välttäminen ehkäisee silmäsairauksia. Erityisen tärkeää on lasten silmien suojaaminen.

Varaa aika
Verkkoajanvaraus 030 6000

Yhteystiedot
Jaakonkatu 3 B, 3.krs
00100 Helsinki

Vaihde: 030 633 11
Asiakaspalvelu: 030 6000
Sähköpostit: etunimi.sukunimi@terveystalo.com

Lataa sovellus

030 6000 puhelun hinta on lankaliittymästä 8,35 snt/puhelu + 3,20 snt/min, matkapuhelinliittymästä 8,35 snt/puhelu + 19,33 snt/min.

Terveystalolla on Labquality Qualificationin ISO 9001 -laatusertifikaatti - Klikkaa saadaksesi lisätietoa

Suomalaisen työn liiton jäsen

Suomalaista palvelua

Suosikit

Tervetuloa Oma Terveys -palveluun!

Oma Terveys -palvelun kautta näet tulevia hoitotapahtumiasi ja aikaisempiin käynteihisi liittyviä tietoja. Etusivulla esitetään tiedoistasi kooste - lisää tietoja löydät muista osioista.

 

Kehitämme sivustoa jatkuvasti - anna palautetta ja vaikuta.

Valitse sinua kiinnostavat aiheet

Lapsen terveys

Liikkujan terveys

Miehen terveys

Naisten terveys

Seniorin terveys

Terveystalo toimii yli sadan urheiluseuran yhteistyökumppanina. Valitse seura, johon itse tai perheenjäsenesi kuuluvat.