Artikkelit

Syö hyvin, seniori!

Yhteisen pöydän ääreen kokoontuminen ja hyvästä ruoasta nauttiminen ovat tärkeitä hyvinvoinnille myös iän karttuessa. Monipuolinen ravinto auttaa myös pysymään hyvässä kunnossa pidempään.

Ihoon ilmestyvät rypyt ovat näkyvä esimerkki siitä, kuinka vanheneminen vaikuttaa ihmisen solujen toimintaan.

– Muutoksia tapahtuu koko kehossa. Ruoansulatus suolistossa muuttuu, aineenvaihdunta hidastuu vähitellen, luusto haurastuu ja lihakset surkastuvat. Naisilla myös hormonitoiminta muuttuu dramaattisesti, kuvaa ravitsemusterapeutti Anette Palssa Terveystalosta.

Kehon luonnollisten muutosten takia omaan hyvinvointiin kannattaa panostaa, jotta pysyy hyvässä kunnossa pidempään. Näillä eväillä pääsee jo pitkälle:

Suosi lautasmallia ja turvaa proteiinin saanti

Liian yksipuolinen tai vähäinen ravinnon saanti kiihdyttää lihaskatoa ja lihasvoiman heikkenemistä, huonontaa vireystilaa sekä lisää sairastumisriskiä. Aterioihin pitäisi sisältyä kasviksia, hedelmiä ja marjoja sekä kuitupitoisia viljatuotteita.

– Perinteinen lautasmalli toimii ohjenuorana ikääntyvilläkin. Proteiinin riittävään saantiin pitäisi kiinnittää huomiota, koska useimmat iäkkäät syövät sitä liian vähän. Lisäksi raudan, foolihapon, D-vitamiinin ja kalsiumin tasot voivat olla liian alhaisia. Myös B12-vitamiinin imeytyminen voi heiketä ikääntyessä tai suolisto-ongelmien takia. Parhaiten ravintoaineiden saanti voidaan selvittää laboratoriokokeilla, Palssa sanoo.

Syö selkeitä aterioita

Etenkin yksinelävillä ruuanlaitto saattaa jäädä kokonaan väliin ja vatsa täytetään leivällä. Päivässä tulisi kuitenkin olla selkeitä aterioita ja tarvittaessa välipala.

– Ruokaa ei pitäisi ajatella rasitteena tai säästökohteena, vaan siitä pitäisi ennen kaikkea nauttia. Kannattaa suosia itse tehtyä ruokaa, mutta jos kauhan varteen tarttuminen ei huvita tai siihen ei muuten ole mahdollisuuksia, valmisruokia voi tuunata kasviksilla. Myös proteiinia voi lisätä valitsemalla ruokajuomaksi maitoa tai piimää ja jälkiruoaksi rahkaa, Palssa sanoo.

Liiku ja tapaa ihmisiä

Eläkkeelle siirtyminen on suuri elämänmuutos, joka voi vähentää liikunnallista ja sosiaalista aktiivisuutta. Toisaalta moni innostuu eläkkeellä aloittamaan uuden harrastuksen tai virkistämään vanhoja ystävyyssuhteita. Se kannattaa, sillä sekä liikunnalla että sosiaalisilla suhteilla on merkittäviä positiivisia vaikutuksia terveyteen ja hyvinvointiin.

– Liikunnan merkitystä ei voi korostaa liikaa. Jo käveleminen ulkona ja raittiista ilmasta nauttiminen tekee hyvää. Lisäksi lihaskunnosta tulisi pitää huolta, Palssa muistuttaa.

Keskity omaan hyvinvointiin, älä laihduta!

Vaikka ylipaino on suomalaisten yleinen terveysriski, Palssan mukaan laihuudenkaan tavoittelu ei ole ikääntyneelle hyväksi. Liiallinen laihuus voi jopa heikentää toimintakykyä.

– Toivoisin, että viimeistään 65 ikävuoden jälkeen voitaisiin keskittyä omaan hyvinvointiin laihuuden ihannoinnin ja painon tarkkailun sijaan. Jos ylipainoa on reippaasti, kannattaa elämäntapoja muuttaa painonhallintaa tukeviksi. Laihdutuskuureja ei kuitenkaan kannata harrastaa, vaan pyrkiä järkeviin valintoihin, kuten liikunnan lisäämiseen. Pienetkin muutokset voivat tuoda merkittäviä parannuksia omaan vointiin ja toimintakykyyn, Palssa kannustaa.

Varaa aika ravitsemusterapeutille

Muita aiheeseen liittyviä

Tiesitkö, että Terveystalo on myös sairaala?
Lapsen terveys

Terveystalo tunnetaan lääkärikeskuksena, mutta kaikki eivät tiedä, että Terveystalolla on kaikissa suurimmissa kaupungeissa myös sairaala. Sairaalayksiköt palvelevat niin yksityisiä asiakkaita kuin vakuutusyhtiöiden, työterveyshuollon ja kuntayhteistyön kautta tulevia potilaita. Terveystalon sairaaloissa tehdään monipuolisesti vaativiakin leikkauksia, ja hoitoon pääsee nopeasti.

Influenssa tulee taas – testaa, kuulutko riskiryhmään
Lapsen terveys

Influenssa on kurja tauti kenelle tahansa, mutta erityisen tärkeää siltä suojautuminen on, jos kuulut riskiryhmään tai jos lähipiiriisi kuuluu riskiryhmään kuuluvia.

Rokote on tehokkain suoja kausi-influenssaa vastaan
Lapsen terveys

Influenssaepidemia kaataa vuosittain jopa puoli miljoonaa suomalaista sängyn pohjalle. Rokotteella suojaat tehokkaimmin niin itsesi kuin lähipiirisi.

Vuosi rintasyövän kanssa
Naisen terveys

Maarit*, 52, sairastui rintasyöpään kesällä 2017. Sitä seuranneen vuoden aikana hän kävi läpi tunteiden kirjon ja laajat syöpähoidot.

Varaa aika
Verkkoajanvaraus 030 6000

Yhteystiedot
Jaakonkatu 3 B, 3.krs
00100 Helsinki

Vaihde: 030 633 11
Asiakaspalvelu: 030 6000
Sähköpostit: etunimi.sukunimi@terveystalo.com

Lataa sovellus

030 6000 puhelun hinta on lankaliittymästä 8,35 snt/puhelu + 3,20 snt/min, matkapuhelinliittymästä 8,35 snt/puhelu + 19,33 snt/min.

Terveystalolla on Labquality Qualificationin ISO 9001 -laatusertifikaatti - Klikkaa saadaksesi lisätietoa

Suomalaisen työn liiton jäsen

Suomalaista palvelua

Suosikit

Tervetuloa Oma Terveys -palveluun!

Oma Terveys -palvelun kautta näet tulevia hoitotapahtumiasi ja aikaisempiin käynteihisi liittyviä tietoja. Etusivulla esitetään tiedoistasi kooste - lisää tietoja löydät muista osioista.

 

Kehitämme sivustoa jatkuvasti - anna palautetta ja vaikuta.

Valitse sinua kiinnostavat aiheet

Lapsen terveys

Liikkujan terveys

Miehen terveys

Naisten terveys

Seniorin terveys

Terveystalo toimii yli sadan urheiluseuran yhteistyökumppanina. Valitse seura, johon itse tai perheenjäsenesi kuuluvat.