Artikkelit

Synnyttäneiden vaietut vaivat

Raskaus ja synnytys ovat keholle iso ponnistus, josta palautuminen vie aikansa. Joskus lasten saaminen voi aiheuttaa erilaisia vaivoja, joista monet ovat kuitenkin hoidettavissa.

Jos housut tuntuvat hankaavan haaroista tai alavatsassa on painon tuntua, kyse voi olla kohdun tai emättimen laskeumasta. Se on erityisesti iäkkäämmillä naisilla tavallinen vaiva, joka johtuu tukikudosten pettämisestä. Iän tuomien muutosten lisäksi laskeumille voivat altistaa raskauksien kudoksille aiheuttama paine tai oma kudostyyppi.

– Laskeuma on ikään kuin tyrä, vertaa gynekologian ylilääkärimme, dosentti Anna-Mari Heikkinen.

– Emättimen laskeuma on jopa yleisempi kuin kohdun laskeuma. Tukikudosten pettäminen voi johtaa hankaavaan ja ikävän tuntuiseen pullistumaan, jonka oireita voivat lisäksi olla virtsaamis- tai ulostamisvaikeudet, kipu ja epämiellyttävä olo, hän jatkaa.

Lantionpohjan kudosten heikentyminen voi aiheuttaa myös virtsankarkailua, jonka riskiä lisäävät synnytysten lisäksi ikä ja ylipaino. Jopa puolet naisista kärsii vaivasta satunnaisesti jossain vaiheessa elämäänsä. Lirahtelua tapahtuu usein tilanteessa, johon liittyy ponnistamista: tuolilta noustessa, liikkuessa tai aivastaessa.

Arkea haittaavat oireet kuriin leikkauksella

Virtsankarkailua voi ehkäistä ja hoitaa vahvistamalla lantionpohjan lihaksia tai pudottamalla painoa. Jos niistä ei ole apua ja vaiva haittaa tavallista arkea tai sosiaalista elämää, voidaan vaiva hoitaa leikkauksella. Siinä virtsaputken alle asetetaan tueksi nauha, joka estää ponnistustilanteissa tapahtuvaa karkailua. Kotiin pääsee jo samana päivänä, ja sairauslomaa kirjoitetaan yleensä viikon verran.

Myös kohdun tai emättimen laskeuma voidaan hoitaa leikkauksella, kun oireet huonontavat elämänlaatua eikä toiveissa ole enää lisää lapsia.

– Laskeumien ja virtsankarkailun leikkaukset ovat kohdunpoiston lisäksi Suomen yleisimpiä gynekologisia toimenpiteitä. Esimerkiksi laskeumia korjataan vuosittain noin 4 000 naisella, Heikkinen sanoo.

Laskeuma korjataan yleensä omien kudosten avulla tukemalla ja kiristämällä emättimen seinämää. Tällainen toimenpide tehdään useimmiten emättimen kautta paikallispuudutuksessa, selkäpuudutuksessa tai nukutuksessa. Kohdun laskeuman korjauksessa poistetaan tavallisesti myös kohtu, jonka tukisiteiden avulla emättimen pohja nostetaan ja tuetaan. Laskeumaleikkauksesta toipumiseen menee yleensä muutamia viikkoja, mutta kotiin pääsee tavallisesti jo leikkauspäivänä.

Vinkit lantionpohjan lihasten treenaamiseen

Lantionpohjan lihasten kunnosta tulisi huolehtia läpi elämän ja erityisesti raskauden jälkeen. Harjoituksia tulisi tehdä päivittäin. Tee jumpasta rutiini käyttämällä siihen joutohetket esimerkiksi bussipysäkillä seistessä, junassa istuessa, televisiota katsoessa tai lehteä lukiessa.

  • Opettele ensin löytämään lantionpohjan lihakset: Asetu makaamaan selälleen ja pyri rentouttamaan pakarat, vatsa ja reidet.
  • Koeta seuraavaksi jännittää lantionpohjan lihakset ikään kuin imaisemalla emätintä sisäänpäin. Varo jännittämästä samalla pakaroita.
  • Voit tarkistaa, että jännität oikeita lihaksia, kun laitat kaksi sormea emättimeen ja tunnet puristuksen sormien ympärillä supistaessasi lihaksia.
  • Harjoita lihaksia supistamalla ja rentouttamalla niitä välillä kevyesti, nopeasti ja voimakkaasti. Supista lihaksia kevyesti 10–20 sekuntia, rentouta ja toista 10 kertaa.
  • Nopeassa harjoituksessa supista ja rentouta lihaksia 10–20 kertaa niin nopeasti kuin pystyt. Voimaa voit harjoitella pitämällä voimakasta supistusta yllä yhtäjaksoisesti 5–10 sekunnin ajan. Rentouta lihaksia välissä 10–20 sekunnin ajan ja toista noin viisi kertaa.

Varaa aika gynekologille

Lue myös:

Muita aiheeseen liittyviä

Painonhallinta elämäntavaksi
Naisen terveys

Haluaisitko pudottaa painoasi? Ennen kuin ryhdyt äkillisiin muutoksiin ruokavaliossasi, pysähdy hetkeksi miettimään omaa hyvinvointiasi laajemmin.

Ehkäisyasiat kuntoon etänä – gynekologille missä ja milloin vain
Naisen terveys

Luulitko, että gynekologin tapaaminen edellyttää aina fyysiselle vastaanotolle hakeutumista? Gynekologin etävastaanotolla voi keskustella esimerkiksi vaihdevuosioireista, kuukautisten siirrosta tai seksuaaliterveydestä.

Mammografia, ultraääni vai magneetti? Kahdeksan kysymystä rintojen tutkimuksista
Naisen terveys

Mitä rintojen tutkimuksista pitäisi tietää? Kysymyksiin vastasi radiologimme Sami Kiiskinen.

Vuosi rintasyövän kanssa
Naisen terveys

Maarit*, 52, sairastui rintasyöpään kesällä 2017. Sitä seuranneen vuoden aikana hän kävi läpi tunteiden kirjon ja laajat syöpähoidot.

Varaa aika
Verkkoajanvaraus 030 6000

Yhteystiedot
Jaakonkatu 3 B, 3.krs
00100 Helsinki

Vaihde: 030 633 11
Asiakaspalvelu: 030 6000
Sähköpostit: etunimi.sukunimi@terveystalo.com

Lataa sovellus

030 6000 puhelun hinta on lankaliittymästä 8,35 snt/puhelu + 3,20 snt/min, matkapuhelinliittymästä 8,35 snt/puhelu + 19,33 snt/min.

Terveystalolla on Labquality Qualificationin ISO 9001 -laatusertifikaatti - Klikkaa saadaksesi lisätietoa

Suomalaisen työn liiton jäsen

Suomalaista palvelua

Suosikit

Tervetuloa Oma Terveys -palveluun!

Oma Terveys -palvelun kautta näet tulevia hoitotapahtumiasi ja aikaisempiin käynteihisi liittyviä tietoja. Etusivulla esitetään tiedoistasi kooste - lisää tietoja löydät muista osioista.

 

Kehitämme sivustoa jatkuvasti - anna palautetta ja vaikuta.

Valitse sinua kiinnostavat aiheet

Lapsen terveys

Liikkujan terveys

Miehen terveys

Naisten terveys

Seniorin terveys

Terveystalo toimii yli sadan urheiluseuran yhteistyökumppanina. Valitse seura, johon itse tai perheenjäsenesi kuuluvat.